Books 

 

De Verenigde Staten van Europa : manifest voor een nieuw Europa 

Verhofstadt, Guy  

Antwerpen : Houtekiet

2005

De volledige tekst van deze titel is helaas niet beschikbaar vanwege auteursrechten.
Meer boeken van Guy Verhofstadt
 
Biography 

Guy Verhofstadt (Belg, geboren op 11 april 1953) is een politicus uit de liberale familie, die tussen 1999 en 2008 de functie uitoefende van premier van België. Verhofstadt, die van opleiding jurist is, is momenteel lid van het Europees Parlement.

Summary 

De auteur maakt een politieke analyse van de crisis die het Europese project heeft getroffen na de verwerping, in het Franse en het Nederlandse referendum, van het grondwettelijk verdrag.

Hij plaatst de verklaringen die hij aandraagt, in een ruimere historische context en stelt een oplossing voor de crisis voor: de Verenigde Staten Van Europa, die moeten worden opgebouwd vanuit een kern van landen die klaar zijn voor dit avontuur.

Volgens de auteur is de Europese grondwet namelijk niet verworpen omdat hij te ambitieus was, maar integendeel omdat het hem aan ambitie ontbrak. Europa kan terugkomen en zijn spectaculaire ontwikkeling voortzetten, als het beschikt over een duidelijk politiek project, met precies gedefinieerde doelstellingen. Doel met dit boek is een dergelijk project voor te stellen en zo bij te dragen tot de vooruitgang van de Europese eenmaking.