U prošlosti

 

Europski parlament osnovan je 1952. kao Zajednička skupština Europske zajednice za ugljen i čelik (EZUČ). Godine 1958. preimenovan je u Europsku parlamentarnu skupštinu, a 1962. postao je Europski parlament. Prvi izravni izbori održali su se 1979. godine. Trenutačni zastupnici Europskog parlamenta izabrani su na izborima 2009. i izvršavat će svoj mandat do 2014.

Computer graphic: 40 years of EU enlargements  

Razvoj Parlamenta blisko je povezan s nizom uzastopnih ugovora koji su dosegli vrhunac aktualnim Ugovorom iz Lisabona. Tim ugovorima utvrđuju se pravila i područje djelovanja Unije te se tim istim ugovorima stari EZUČ pretvorio u današnju Europsku uniju.

Prekretnicepoput uvođenja eura i proširenja EU-a u proteklim su godinama ostavili traga na Europskom parlamentu, njegovim ovlastima i sastavu.

Kao ključan sudionik u povijesti EU-a i njezin svjedok, Parlament danas sadrži Središnji povijesni arhivkoji pruža jedinstven pogled na našu zajedničku prošlost, uključujući prve rasprave u skupštini i arhivsko gradivo nekadašnjih predsjednika EP-a.