Felépítés és működés

 

Az Európai Parlament az egyetlen közvetlenül megválasztott uniós szerv és a világ egyik legnagyobb demokratikus közgyűlése. 751 tagja az EU 500 millió polgárát képviseli. Ötévente választják őket a 28 tagállam választópolgárai.

Szeretné megismerni a Parlament szervezeti felépítését? Megválasztásuk után a képviselők politikai irányvonalak mentén szerveződnek. Képviselőcsoportokat alkotnak, hogy jobban meg tudják védeni álláspontjaikat. Jelenleg hét képviselőcsoport működik.

A részletes parlamenti munka nagy része szakbizottságokban zajlik, amelyek a későbbiekben a plenáris ülésen megszavazandó jelentéseket készítenek.

A Parlament eljárási szabályzata meghatározza a parlamenti munka részletes keretét. Mivel a közgyűlés az összes európai polgár képviselője, soknyelvűsége az egyik legfontosabb szemponttá vált. A parlamenti dokumentumok az EU minden hivatalos nyelvén megjelennek, továbbá valamennyi képviselőnek jogában áll, hogy az általa választott hivatalos nyelven szólaljon fel.

 
Az EuroparlTV bemutatja az Európai Parlament munkájának teljes pallettáját, amit brüsszeli, strasbourgi és luxembourgi székhelyén végez.
 
 
 
Eljárási Szabályzat
 

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 232. cikke előírja, hogy az Európai Parlamentnek eljárási szabályzatot kell elfogadnia. Ez a szabályzat tartalmazza a Parlament belső szervezetére és működésére vonatkozó szabályokat.

 
 
Think Tank-dokumentumok
 
 

A Think Tank oldal betekintést enged az Európai Parlament színfalai mögé. Lehetővé teszi, hogy a polgárok ugyanazokat a dokumentumokat tekinthessék meg, amelyeket az európai parlamenti képviselők használnak, amikor az európai jogszabályokról döntenek.

Az oldalon összegyűjtött linkek révén bepillantást nyerhetünk az EU egyetlen közvetlenül választott intézményének munkájába.