A múltban

 

Az Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Közgyűléseként 1952-ben alakult és 1958-ban Európai Parlamenti Közgyűléssé átnevezett intézmény 1962-ben kapta az Európai Parlament nevet. Az első közvetlen választásokra 1979-ben került sor. A jelenlegi EP-képviselőket a 2009-es választásokon választották meg és 2014-ig lesznek hivatalban.

Infográf: 40 év uniós bővítés  

A Parlament szerepének alakulása szorosan kapcsolódik az egymást követő alapszerződésekhez, amelyek a jelenleg hatályos Lisszaboni Szerződésben csúcsosodtak ki. Ezek a szerződések meghatározzák az Unió szabályait és hatáskörét, és a korábbi ESZAK-ot a ma ismert Európai Unióvá alakították.

Az évek során olyan mérföldkövek alakították az Európai Parlamentet, annak jogköreit és összetételét, mint az euró bevezetése és az Unió bővítése.

Az uniós történelem kulcsszereplőjeként és tanújaként a Parlament ma egy olyan központi levéltárnak ad otthont, amely egyedülálló betekintést nyújt közös történelmünkbe, beleértve a közgyűlésben zajló korai vitákat és a korábbi EP-elnökök archívumait.