Bemutatás

Az ismertetők célja, hogy bemutassák az európai integrációt és az Európai Parlament hozzájárulását ehhez az integrációs folyamathoz.

 

Az 1979-ben, az első közvetlen parlamenti választásokra kidolgozott ismertetők célja az, hogy a nem szakemberek számára általános jelleggel, egyszerűen és összefogottan – de ugyanakkor pontosan – bemutassák az Európai Unió intézményeit és politikáit, valamint azt a szerepet, amelyet az Európai Parlament játszik ezek alakításában.

Az ismertetők hat fejezetbe vannak csoportosítva:

  • Hogyan működik az Európai Unió, amely az EU történelmi fejlődését, jogrendszerét, intézményeit és testületeit, döntéshozatali eljárásait és pénzügyeit ismerteti;
  • A polgárok Európája, amely az egyéni és kollektív jogokkal foglalkozik;
  • A belső piac, amely ismerteti a belső piac elveit és működését;
  • A Gazdasági és Monetáris Unió, amely vázolja az EMU lényegét és kifejti a gazdasági szakpolitikák összehangolásának és felügyeletének mikéntjét;
  • Az ágazati politikák, amely leírja, hogy az EU hogyan kezeli a különféle belső politikáit;
  • Az uniós külpolitika, amely a külpolitikával, biztonsági és védelmi, kereskedelmi, fejlesztési, emberi jogi, demokráciapártolási és bővítési politikával, valamint az EU szomszédságán túlmutató kapcsolataival foglalkozik.

A fenti menüben a megfelelő fejezetcímre kattintva olvashatja el az ismertetőket. Egy ismertető megnyitása után a jobboldali menüsorból a többi ismertetőhöz is hozzá tud férni. A szövegek letölthetők PDF formátumban is.

Az online változatot rendszeresen – az év során folyamatosan – áttekintjük és frissítjük, amint az Európai Parlament elfogad egy fontos állásfoglalást vagy politikát.

A tematikus főosztályok és a Gazdasági Kormányzás Támogatási Osztálya által készített ismertetők 23 nyelven érhetők el.

Kérdés esetén kérjük, forduljon a Szerkesztési és Kommunikációs Tevékenységek Koordinációs Osztályához (e-mail: editorial-secretariat@europarl.europa.eu).