Organizare şi activităţi

 

Parlamentul European este singurul organ al UE ales în mod direct şi una dintre cele mai mari adunări democratice la nivel mondial. Cei 751 de deputaţi reprezintă cele 500 de milioane de cetăţeni ai UE. Deputaţii sunt aleşi din cinci în cinci ani de către alegătorii din cele 28 de state membre.

Doriţi să aflaţi cum este organizat Parlamentul? Odată ce sunt aleşi, deputaţii se organizează în funcşie de propriile afinităşi politice. Ei formează grupuri politice, pentru a-şi apăra mai bine poziţiile. În prezent, îşi desfăşoară activitatea şapte grupuri.

Cea mai mare parte a activităţii de profunzime se desfăşoară în cadrul comisiilor specializate; acestea elaborează rapoarte, care, ulterior, sunt supuse la vot în plen.

Regulamentul de procedură al Parlamentului oferă un cadru detaliat de desfăşurare a activităţii Parlamentului. Deoarece reprezintă toţi cetăţenii europeni, multilingvismul adunării a devenit una dintre cele mai importante caracteristici ale acesteia. Documentele parlamentare sunt publicate în toate limbile oficiale ale UE, iar fiecare deputat în Parlamentul European are dreptul de a lua cuvântul în limba oficială pe care o preferă.

 
EuroparlTV vă prezintă diferitele faţete ale activităţii Parlamentului European, la sediile sale din Bruxelles, Strasbourg şi Luxemburg.
 
 
 
Regulamentul de procedură
 

În temeiul articolului 232 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), Parlamentul European a adoptat un Regulament de procedură. Acesta cuprinde ansamblul normelor interne de organizare şi funcţionare.

 
 
Documente ale Grupului de reflecție
 
 

Pagina de Think Tank oferă o imagine din culisele Parlamentului European. Ea le permite cetățenilor să consulte multe dintre documentele pe care deputații europeni le-au folosit la rândul lor atunci când au luat decizii privind legislația europeană.

Linkurile prezente pe această pagină oferă o imagine generală a modului intern de lucru al singurei instituții a Uniunii Europene alese prin vot direct.