În trecut

 

Fondată în 1952 sub denumirea de Adunare Comună a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) și redenumită Adunare Parlamentară Europeană în 1958, instituția a devenit Parlament European în 1962. Primele alegeri directe au avut loc în 1979. Actualii deputați în Parlamentul European au fost aleși cu ocazia scrutinului din 2009 și își vor exercita mandatul până în 2014.

Infografie: 40 de ani de extindere UE  

Evoluția Parlamentului este strâns legată de o succesiune de tratate, al cărei punct culminant îl constituie Tratatul de la Lisabona. Aceste tratate definesc regulile de funcționare și câmpul de acțiune al Uniunii Europene și au transformat fosta CECO în ceea ce cunoaștem astăzi drept Uniunea Europeană.

De-a lungul anilor, repere importante, precum introducerea monedei euro și extinderea Uniunii Europene și-au lăsat amprenta asupra Parlamentului European, a competențelor și componenței acestuia.

Protagonist și martor de o importanță determinantă al istoriei UE, Parlamentul adăpostește, în prezent, arhivele istorice centrale, care oferă perspective unice asupra istoriei noastre comune, inclusiv asupra primelor dezbateri din cadrul adunării, și găzduiesc, de asemenea, arhivele foștilor președinți ai PE./p>