Vam na voljo

Dobrodošli v Evropskem parlamentu
 

To je vaša skupščina, edina neposredno izvoljena institucija Evropske unije. Na teh straneh boste našli kratko predstavitev delovanja Parlamenta. Predstavili vam bomo njegova pooblastila in pristojnosti, razložili, kako je organizirano delo poslancev, in pojasnili, kako lahko stopite v stik z nami. V zadnjem poglavju so opisani dogodki, ki so v preteklosti oblikovali vlogo Parlamenta v EU.

 
Vam na voljo

Ali se vam zdita Strasbourg in Bruselj oddaljena? Bodite obveščeni o dogodkih v Parlamentu prek naših informativnih spletnih strani in dokumentacijskih storitev ter prek informacijskih pisarn v vseh državah EU, kjer boste našli informacije in dokumente v vašem jeziku.

Ali vas kaj žuli? Naj se sliši vaš glas! Če menite, da se pri vas kršijo zakoni EU, pri Parlamentu vložite peticijo. Če potrebujete posredovalca, stopite v stik z evropskim varuhom človekovih pravic. Državljani EU imajo možnost, da zaženejo evropsko državljansko pobudo in tako zahtevajo oblikovanje nove zakonodaje.

Želite osebno sodelovati pri našem delu? Želite doživeti Parlament na lastni koži? Oglejte si možnosti dela z nami: pridite na prakso oziroma študijski obisk, ali pa postanite naš novi sodelavec.

 
 
 
 
 
Obiščite Parlament

Pridite in si oglejte, kako predlogi postanejo zakoni in kje vaš poslanec Evropskega parlamenta deluje za prihodnost Evrope. Nudimo vam številne dejavnosti v Bruslju in Strasbourgu, tako da se bo vedno našlo nekaj za vas, pa če pridete sami, z družino ali v skupini.

 
 
 
100 knjig o Evropi, ki si jih velja zapomniti

Dobrodošli v novem, za javnost brezplačnem spletnem prostoru, ki prinaša izbor 100 knjig o Evropi, ki si jih je velja zapomniti. Knjige so na voljo v vsaj enem uradnem jeziku EU.

 
 
Dostop do dokumentov
 

Vsi državljani EU imajo pravico do dostopa do dokumentov Evropskega parlamenta, Sveta in Komisije. Evropski parlament omogoča neposredni dostop do večine svojih dokumentov v elektronski obliki.