Europski izbori 

Svakih pet godina građani Europske unije biraju svoje predstavnike u Europskom parlamentu, neposredno izabranoj instituciji koja štiti njihove interese u postupku odlučivanja u EU-u. Načini glasanja diljem EU-a međusobno se razlikuju, no imaju i neka zajednička obilježja. Niže se navodi kratki pregled postupka izbora zastupnika u Europskom parlamentu.

Koliko ima zastupnika iz pojedine zemlje?

Broj mjesta utvrđen je europskim ugovorima. Pritom se uzima u obzir broj stanovnika svake zemlje, ali manje zemlje dobivaju nešto više mjesta no što bi dobile strogom primjenom proporcionalnosti. Trenutačno se broj zastupnika kreće od 6 zastupnika za Maltu, Luksemburg, Cipar i Estoniju do 96 zastupnika za Njemačku.

Izborni sustav

Prema pravilima pri izboru zastupnika treba koristiti jedan od oblika proporcionalne zastupljenosti. Sustavom je osigurano da ako neka stranka dobije 20 % glasova, tada ona dobije i otprilike 20 % ukupnog broja zastupničkih mjesta, tako da i manje i veće političke stranke imaju priliku poslati predstavnike u Europski parlament.

Zemlje članice imaju pravo odlučivanja o mnogim drugim važnim aspektima postupka glasanja. Neke zemlje, na primjer, svoj teritorij dijele u regionalne izborne jedinice, dok druge imaju samo jednu izbornu jedinicu.

Glasanje

Zemlje Europske unije imaju različita izborna pravila te svaka može odlučiti o danu izbora u okviru predodređena četiri dana, od četvrtka (dan na koji obično glasaju Ujedinjena Kraljevina i Nizozemska) do nedjelje (kad većina zemalja održava izbore).

Tko se natječe na izborima?

Na izborima sudjeluju nacionalne političke stranke, no nakon izbora većina se zastupnika učlanjuje u transnacionalne klubove zastupnika. Većina nacionalnih stranaka povezana je u europske političke stranke (vidi desni stupac za više informacija) pa je jedno od najvažnijih pitanja na dan izbora koja će od tih europskih skupina imati veći utjecaj u sljedećem zakonodavnom razdoblj.

Pravo glasa o tome tko će biti na čelu Komisije

Na izborima 2014. godine vodeće europske političke stranke po prvi su put nominirale svoje kandidate za položaj predsjednika Europske komisije, koja je izvršno tijelo EU-a. Kandidat stranke koja je dobila najviše glasova (Europska pučka stranka) dobio je mjesto predsjednika Komisije, nakon što ga je odobrio novi Parlament. Tako su glasanjem na europskim izborima građani dobili ne samo priliku da utječu na sastav Parlamenta, već i da odluče tko će biti zadužen za predlaganje i vođenje europskih politika.

Europske političke stranke

Političke stranke na europskoj razini čine nacionalne stranke i pojedinci, a zastupljene su u više država članica. Nacionalne se stranke natječu na europskim izborima, no često su udružene u europske političke stranke, a nakon izbora se zajedno s drugim stankama sličnih stavova iz svoje političke obitelji pridružuju klubovima zastupnika u Europskom parlamentu.