Upiti građana (Ask EP) 

Želite li saznati više o aktivnostima, ovlastima i ustroju Europskog parlamenta, obratite se Odjelu za upite građana (Ask EP) služeći se niže dostupnim obrascem.

Vi pitate, mi odgovaramo

Ovdje možete pronaći odabrane nedavne teme od posebnog interesa za građane koji pišu Europskom parlamentu i naše odgovore na svaki od tih upita.

 • Pitanja građana upućena Europskom parlamentu u 2018. 

  Građani iz cijelog EU-a, ali i iz drugih dijelova svijeta svakodnevno se obraćaju Europskom parlamentu u potrazi za informacijama ili kako bi izrazili svoje mišljenje i dali prijedloge o širokom nizu tema. Odjel za upite građana (Ask EP) odgovara građanima na postavljena pitanja. 2018. godine građani su Europskom Parlamentu ili njegovu predsjedniku uputili više od 30 000 pitanja, prijedloga i komentara.

    
    
 • Europski izbori: zajednička pravila i nacionalne odredbe 

  Građane zanimaju podaci o glavnim zajedničkim pravilima i nacionalnim odredbama za izbor zastupnika u Europskom parlamentu. Postupci za izbor zastupnika u Europskom parlamentu uređeni su zakonodavstvom Europske unije, kojim su utvrđena određena pravila koja vrijede u svim državama članicama, i odredbama specifičnima za svaku državu članicu.

    
    
 • Koje mjere Europski parlament poduzima u borbi protiv terorizma? 

  Brojni građani obratili su se Europskom parlamentu izražavajući svoje jedinstvo u kontekstu terorističkih napada. Od institucija EU-a također traže da donesu mjere za borbu protiv takvih zločina i njihovo sprečavanje.

    
    
 • Nova pravila o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu 

  Tehnološki napredak i rast digitalnog tržišta doveli su do niza pitanja javnosti u vezi s novim prijedlozima za modernizaciju propisa EU-a o autorskim pravima. Kako bismo odgovorili na ta pitanja, pitamo se koje korake EU poduzima pri razmatranju prijedloga direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu na razini EU-a?

    
    
 • Što se planira u pogledu ukidanja sezonskog pomicanja sata? 

  Sezonsko pomicanje sata u EU-u česta je tema upita koje građani šalju Europskom parlamentu. Dok neki građani instituciju pozivaju da ukine trenutno ljetno i zimsko računanje vremena, drugi se zalažu da ga očuva.

    
    
 • Želite li cjelovit tekst pročitati na svom jeziku, ujedno i jednom od službenih jezika EU-a, obratite se Odjelu za upite građana (Ask EP) preko ovog obrasca .