Upiti građana (Ask EP) 

Želite li saznati više o aktivnostima, ovlastima i ustroju Europskog parlamenta, obratite se Odjelu za upite građana (Ask EP) služeći se niže dostupnim obrascem.

Vi pitate, mi odgovaramo

Ovdje možete pronaći odabrane nedavne teme od posebnog interesa za građane koji pišu Europskom parlamentu i naše odgovore na svaki od tih upita.

 • Što je inicijativa EU-a za „besplatnu propusnicu Interrail za Europljane”? 

  Mladi sve češće traže od Europskog parlamenta informacije o inicijativi da se osamnaestogodišnjim građanima EU-a daju besplatne karte za Interrail.

    
    
 • Ljetno računanje vremena: pomicanje sata 

  Građani se često obraćaju Europskom parlamentu s komentarima o pomicanju sata. Neki među njima zalažu se za nastavak ljetnog i zimskog računanja vremena, dok drugi pozivaju Parlament da ukine pomicanje sata.

    
    
 • Pitanja građana upućena Europskom parlamentu u 2017. 

  Građani iz cijelog EU-a, ali i iz drugih dijelova svijeta svakodnevno se obraćaju Europskom parlamentu u potrazi za informacijama ili kako bi izrazili svoje mišljenje i dali prijedloge o širokom nizu tema. Odjel za upite građana (Ask EP) odgovara građanima na postavljena pitanja. 2017. godine građani su Europskom Parlamentu ili njegovu predsjedniku uputili više od 52 000 pitanja, prijedloga i komentara.

    
    
 • Što je Europski skup mladih? 

  Europski skup mladih (EYE) dvodnevno je događanje koje Europski parlament organizira u svojim prostorijama u suradnji s Europskim forumom mladih i drugim organizacijama. Mladima se tom prilikom omogućava sudjelovanje u političkim debatama, radionicama i drugim aktivnostima te interakcija s ključnim ličnostima u politici EU-a kako bi se osmislila i izradila inovativna rješenja ključnih pitanja za budućnost.

    
    
 • Što EU čini za osobe s invaliditetom? 

  Građani se obraćaju Europskom parlamentu tražeći informacije o pravima osoba s invaliditetom i mjerama koje su provedene kako bi im se pomoglo da koriste sva svoja prava.