Jelentés a politikai helyzet alakulásáról
 

A Közvélemény-figyelő Osztály folyamatosan követi a nemzeti politikai környezet alakulását valamennyi uniós tagállamban. A 2019. májusi közelgő európai parlamenti választások fényében fontos, hogy áttekintést kapjunk a politikai helyzetről az EU egész területén, és hogy világos képet alkothassunk a nemzeti politikai pártok politikai hovatartozásáról az Európai Parlament és az európai politikai pártok keretrendszerében.

A jelen kiadvány átfogó áttekintést nyújt a nemzeti és európai választásokon való szavazási szándékra vonatkozó, nyilvánosan elérhető felmérésekről. Minden egyes idővonalon az első adat a felmérések 2018. februári kiindulópontjára utal.

Az egyes országok esetében, amikor a megfigyelési időszak alatt több közvélemény-kutatási felmérés is rendelkezésre áll, adataikat pártonként újraszámítjuk egy (matematikailag) átlagolt eredményre, bármiféle súlyozás vagy egyéb algoritmus alkalmazása nélkül. Amennyiben több felmérés áll rendelkezésre, külön táblázatok tájékoztatnak a különböző felmérések részletes eredményeiről. Az átlagolt adatokat arra használjuk, hogy politikai pártonként mutassuk be a változást egy trendvonalon az előző hónapok átlagolt eredményeihez képest.

Azokban az esetekben, amikor csak egyetlen közvélemény-kutatási felmérés áll rendelkezésre, a trendvonal grafikonja ezt jelzi, és a felhasznált adatok az adott felmérés pontos eredményei lesznek.

Azokban az országokban, ahol rendelkezésre állnak külön a 2019-es európai parlamenti választásokon való szavazási szándék előrejelzése céljából készült felmérések, ezekre is utalás történik.

A szavazási szándékra vonatkozó, e dokumentumban használt felmérések egyikére sem az Európai Parlament adott megbízatást, illetve egyiket sem az EP végezte. Mindig nyilvánosan elérhető közvélemény-kutatások, amelyeket az egyes tagállamokban azonosított és megbízható közvélemény-kutató intézetek tesznek közzé. A közvélemény-kutatásokat a Kantar, a Közvélemény-figyelő Osztály és a Parlament tagállami kapcsolattartó irodái gyűjtik. Miközben a lehető legtöbb gondot fordítjuk az egyes országokat érintő, szavazási szándékra vonatkozó felmérések átfogó, megbízható és nem részrehajló kiválasztására, előfordulhat, hogy a folyamat nem mindig kimerítő jellegű.

Ezt a gyűjteményt havonta frissíteni fogjuk és közzétesszük.