Állampolgári tájékoztatáskérések (Ask EP) 

Ha szeretne többet megtudni az Európai Parlament tevékenységeiről, hatásköreiről és szervezeti felépítéséről, az alábbi linken elérhető űrlap segítségével lépjen kapcsolatba az Állampolgári Tájékoztatáskérések Osztályával („Kérdezze meg az EP-t!” /”Ask EP”)

Ön kérdez, mi válaszolunk

Itt talál néhányat az Európai Parlamentnek író polgárokat különösen érdeklő legfrissebb témák közül és válaszainkat.

 • Mit jelent az „Ingyenes Interrail-bérlet az európaiak számára” uniós kezdeményezés? 

  A fiatalok egyre gyakrabban fordulnak az Európai Parlamenthez, hogy tájékoztatást kérjenek arról a kezdeményezésről, amelynek keretében a 18. életévüket betöltő uniós polgárok ingyenes Interrail-bérletet kaphatnak.

    
    
 • Nyári időszámítás: az órák átállítása 

  A polgárok rendszeresen megkeresik az Európai Parlamentet az óraátállítással kapcsolatos észrevételeikkel. Közülük egyesek támogatják a nyári és téli időszámításra vonatkozó rendelkezéseket; mások arra kérik a Parlamentet, hogy törölje el őket.

    
    
 • Az állampolgárok kérdései az Európai Parlamenthez 2017-ben 

  Az állampolgárok Unió- és világszerte naponta fordulnak az Európai Parlamenthez, hogy a legkülönbözőbb témákban tájékoztatást kérjenek, véleményt nyilvánítsanak, vagy javaslatokat tegyenek. A feltett kérdésekre az Állampolgári Tájékoztatáskérések Osztálya (Ask EP) válaszol. 2017-ben az állampolgárok 52 000 kérdést, javaslatot és észrevételt küldtek az Európai Parlamentnek és elnökének.

    
    
 • Mi az európai ifjúsági rendezvény? 

  Az európai ifjúsági rendezvény (EYE) kétnapos esemény, amelyet az Európai Ifjúsági Fórummal és más szervezetekkel közösen az Európai Parlament szervez saját épületeiben. A fiatalok politikai vitákon, műhelytalálkozókon és egyéb programokon vehetnek részt, és vezető uniós személyiségekkel beszélgethetnek, hogy innovatív megoldásokat javasoljanak a jövő legfőbb problémáira.

    
    
 • Mit tesz az Unió a fogyatékossággal élőkért? 

  Az állampolgárok az Európai Parlamenthez fordulnak, hogy tájékoztatást kérjenek a fogyatékossággal élők jogairól, és arról, hogy milyen intézkedések segítik őket abban, hogy teljes körűen gyakorolhassák jogaikat.