Informatieverzoeken van de burger (Ask EP) 

Als u meer wilt weten over de activiteiten, bevoegdheden en organisatie van het Europees Parlement, kunt u via onderstaand formulier contact opnemen met de afdeling Informatieverzoeken van de burger (Ask EP).

U vraagt, wij antwoorden

Hier vindt u een selectie van recente onderwerpen die de burgers die naar het Europees Parlement schrijven bijzonder aan het hart gaan, en onze antwoorden daarop.

 • Informatieverzoeken van burgers aan het Europees Parlement in 2018 

  Elke dag doen burgers uit heel Europa en de rest van de wereld een beroep op het Europees Parlement om informatie aan te vragen, hun mening te geven of ideeën aan te dragen over een breed scala aan onderwerpen. De afdeling Informatieverzoeken van de burger (Ask EP) gaat op zoek naar antwoorden op vragen van burgers. In 2018 stroomden er bij het Europees Parlement of bij de Voorzitter meer dan 30 000 vragen, suggesties en opmerkingen van burgers binnen.

    
    
 • Europese verkiezingen: gemeenschappelijke regels en nationale bepalingen 

  Burgers willen graag informatie over de belangrijkste gemeenschappelijke regels en nationale bepalingen voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement.  De procedures voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement (EP-leden) zijn vastgesteld in de wetgeving van de Europese Unie (EU), met gemeenschappelijke regels die op alle lidstaten van toepassing zijn, en in specifieke nationale bepalingen van de lidstaten.

    
    
 • Welke maatregelen neemt het Europees Parlement om terrorisme te bestrijden? 

  Veel burgers hebben het Europees Parlement aangeschreven om aan te geven dat ze een eenheid vormen tegen terreurdaden.  Ze verzoeken de EU-instellingen ook maatregelen te nemen om deze misdaden te bestrijden en te voorkomen.

    
    
 • Nieuwe regels over het auteursrecht op de digitale eengemaakte markt 

  Technologische vooruitgang en de groei van de digitale markt hebben geleid tot steeds meer vragen van burgers over de nieuwe voorstellen om de EU-regels voor auteursrecht te moderniseren. Om op deze zorgen in te gaan, willen we graag weten welke stappen de EU onderneemt bij de behandeling van het voorstel voor een richtlijn inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt op EU-niveau.

    
    
 • Welke wijzigingen staan er gepland met het oog op de afschaffing van de zomer- en wintertijd? 

  De zomer- en wintertijd in de EU is een vaak terugkerend onderwerp wanneer burgers zich tot het Europees Parlement wenden. Sommige burgers verzoeken het Parlement om de huidige zomer- en wintertijd af te schaffen, terwijl anderen de regeling juist willen handhaven.

    
    
 • Indien u de volledige tekst in uw officiële EU-taal wenst te ontvangen, neem dan contact op met de afdeling Informatieverzoeken (Ask EP) via dit formulier .