Alegerile europene 

Din cinci în cinci ani, cetățenii UE își aleg reprezentanții în Parlamentul European, instituția ai cărei membri sunt aleși în mod direct și care le apără interesele în procesul decizional de la nivelul UE. Sistemele electorale din UE sunt variate, dar există anumite elemente comune. Vă prezentăm în continuare pe scurt modul în care sunt aleși deputații în Parlamentul European (deputații PE).

Câți deputați PE sunt aleși în fiecare țară?

Repartizarea numărului de mandate este prevăzută în tratatele europene. Aceasta ține seama de numărul de locuitori ai fiecărei țări, țările mai mici având însă mai mulți deputați decât ar avea dacă s-ar aplica principiul proporționalității stricte. În prezent, numărul de deputați variază de la șase pentru Malta, Luxemburg, Cipru și Estonia la 96 pentru Germania.

Sistemul electoral

Conform normelor în vigoare, la alegerea deputaților PE se utilizează o formă de reprezentare proporțională. Acest sistem permite ca, în cazul în care un partid primește 20% din voturi, acesta să câștige aproximativ 20% din mandate, ceea ce le dă și partidelor mai mari și celor mai mici oportunitatea de a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European.

Statele membre sunt însă libere să decidă asupra multor alte aspecte importante din procedura de vot. De exemplu, unele își împart teritoriul în circumscripții electorale regionale, altele au o singură circumscripție electorală.

Zilele de vot

Deoarece țările din UE au tradiții electorale diferite, fiecare își poate alege ziua de vot dintr-o perioadă de patru zile, de joi (ziua în care se votează în general în Regatul Unit și Țările de Jos) până duminică (ziua în care se desfășoară alegerile în majoritatea țărilor).

Cine participă la alegeri?

La alegeri participă partidele politice naționale, dar, odată aleși, majoritatea deputaților PE aleg să devină membri ai grupurilor politice transnaționale. Cele mai multe partide naționale sunt afiliate la un partid politic paneuropean (pentru mai multe informații, a se vedea coloana din dreapta). Prin urmare, cea mai importantă întrebare în seara alegerilor este care dintre aceste grupări europene va exercita cea mai mare influență în cursul următorului mandat.

Un cuvânt de spus în privința președintelui Comisiei

La alegerile din 2014, principalele partide politice europene și-au numit pentru prima dată candidații la funcția de președinte al Comisiei Europene, care este brațul executiv al UE. Candidatul partidului care a câștigat cele mai multe voturi (Partidul Popular European) a primit postul de președinte al Comisiei după ce a obținut aprobarea noului Parlament. Astfel, prin votul lor la alegerile europene, cetățenii au putut nu doar să influențeze structura Parlamentului, ci și să hotărască cine va fi responsabil de propunerea și aplicarea politicilor UE.

Partidele politice europene

Un partid politic de la nivel european este compus din partide naționale și deputați individuali și este reprezentat în mai multe state membre. La alegerile europene participă partide naționale. Acestea sunt însă adeseori asociate unui partid politic european. După alegeri, ele se alătură unui grup politic din Parlamentul European care include partide cu valori similare din aceeași familie politică.