Cu doi ani înainte de alegerile europene din 2019 

Munca de teren pentru acest sondaj Eurobarometru al Parlamentului European s-a desfășurat în perioada 18 - 27 martie 2017.

Sondajul a fost efectuat de Kantar Public în cele 28 de țări ale UE prin metoda față în față, fiind intervievați 27 901 cetățeni.

Esența rezultatelor sondajului ar putea fi rezumată după cum urmează.

În primul rând, europenii sunt profund îngrijorați de recentele evoluții geopolitice globale. Date fiind aceste incertitudini, majoritatea europenilor sunt în favoarea unei abordări comune la nivelul UE pentru a face față provocărilor.

Drept dovadă în acest sens stau cererile foarte ferme privind adoptarea de către UE a unor măsuri suplimentare în 15 domenii principale de acțiune. Iar, în comparație cu rezultatele de anul trecut, este interesant de remarcat faptul că proporția celor care consideră că acțiunile UE sunt corespunzătoare a crescut semnificativ în majoritatea domeniilor evaluate, ceea ce ar putea însemna că respondenții devin din ce în ce mai conștienți că UE acționează în favoarea lor. Răspunsurile privind, de exemplu, lupta împotriva terorismului și tematica migrației sunt o dovadă în acest sens.

În acest context, sentimentul că apartenența la UE este un lucru bun a crescut în mod semnificativ, aproape atingând din nou nivelul înregistrat înainte de criză, în 2007.

În această lună în care se aniversează 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, europenii ar înclina mai degrabă în favoarea unui ritm al integrării diferențiat, decât în favoarea abordării care constă în dezvoltarea de către statele membre a anumitor politici în același timp. Totuși, există diferențe foarte mari între statele membre cu privire la acest aspect.

Europenii sunt interesați de politica europeană, mai mult decât înainte, iar sentimentul că vocea lor contează în UE este în creștere, chiar dacă nu a atins o majoritate absolută. Pe de altă parte, șase europeni din zece consideră că vocea lor contează în țara lor, ceea ce reprezintă cu 10 puncte procentuale mai mult decât în 2016.

Potrivit respondenților, UE încă trebuie să depună eforturi pentru a demonstra buna funcționare a democrației în cadrul său. Aproape 50 % dintre respondenți sunt de această părere, în timp ce, în ceea ce privește funcționarea democrației din țara lor, procentul celor care consideră că trebuie depuse în continuare eforturi în acest sens, depășește cu puțin 50 %.

În cele din urmă, în ciuda acestor evoluții încurajatoare, marea majoritate a europenilor consideră că inegalitățile dintre categoriile sociale sunt semnificative, iar o treime dintre europeni se tem că criza va dura încă mulți ani.