Bližje državljanom, bližje volitvam 

Po podatkih spomladanske raziskave Eurobarometra 2019, opravljene tri mesece pred evropskimi volitvami, Evropska unija še vedno uživa močno podporo javnosti. Kaže, da občutek evropske povezanosti kljub izzivom zadnjih let, morda pa prav zaradi njih (kot v primeru sedanje razprave o izstopu Združenega kraljestva iz EU), ni oslabel. 68 % anketirancev v EU27 meni, da njihovim državam članstvo v EU koristi.

Trdna in ustaljena podpora, izkazana evropskemu projektu, je v nasprotju z nenehnim občutkom, da se stvari razvijajo v napačno smer. Zato bodo evropske volitve nedvomno ključna priložnost za državljane EU, da se odločijo, v kakšni Evropski uniji želijo živeti.

Obenem pa je javno mnenje pred volitvami razdeljeno bolj kot kdaj koli prej, precej potencialnih volivcev pa je neodločenih.

Raziskava z vrsto vprašanj na temo evropskih volitev kaže, da so si Evropejci na svojih koledarjih začeli označevati datum volitev in da so bolj prepričani, da njihov glas dejansko vpliva na prihodnost EU.

Kljub temu pa dejavna udeležba na volitvah še ni zagotovljena. Tretjina prebivalcev zaradi spreminjajočih se prioritet niha med negotovostjo in zmerno verjetnostjo, da se bo volitev udeležila.

Evropejce trenutno najbolj zanimajo gospodarske razmere in zaposlitvene možnosti, medtem ko se jim migracijska vprašanja ne zdijo več tako pereča, kot pred pol leta. Hkrati pa postajajo podnebne spremembe in varstvo okolja vse pomembnejše vprašanje teh volitev.

44 % Evropejcev pravi, da bodo na volitvah glasovali predvsem zato, ker je to njihova državljanska dolžnost. Več kot petina vprašanih je poleg tega navedla še pet drugih razlogov, ki so vsi tako ali drugače povezani z udeležbo v demokratičnem življenju: svoj glas bodo oddali, ker se običajno udeležujejo političnih volitev in ker čutijo, da so državljani Evropske unije. Nekateri anketiranci se bodo volitev udeležili, ker imajo občutek, da lahko z glasovanjem dosežejo spremembo, in ker si želijo podpreti Evropsko unijo ali določeno politično stranko, kar so enako pomembni razlogi za udeležbo na volitvah v Evropski parlament.