Eurobarometri 
Euroopan parlamentin mielipidetutkimukset 
 

Kaksi vuotta vuonna 2014 pidettäviin Euroopan parlamentin vaaleihin 

EU-vaalien 2014 lähestyessä tuntui aiheelliselta toteuttaa laaja yleiskatsaus siitä, millainen käsitys eurooppalaisilla on Euroopan unionista, millaisia ovat heidän tietonsa toimielimistä ja millaisia odotuksia heillä on nykyisenä kriisiaikana.

Tämä Euroopan parlamentin viimeisin Eurobarometri-tutkimus toteutettiin 2.–19. kesäkuuta 2012. TNS Opinion toteutti tutkimuksen haastattelemalla henkilökohtaisesti 26 622 kansalaista EU:n 27 jäsenvaltiossa.

Tärkeimmät tulokset

  • Enemmistö eurooppalaisista suhtautuu myönteisemmin EU:hun. Lisäksi ensimmäistä kertaa ehdoton enemmistö eurooppalaisista toteaa, että EU:hun kuuluminen on "hyvä asia". 

    On syytä kuitenkin korostaa, että suurin osa haastatelluista katsoo edelleen, että heidän äänellään "ei ole merkitystä EU:ssa", vaikka lievässä nousussa on myös niiden määrä, jotka katsovat, että heidän äänellään on merkitystä EU:ssa.
  • Eurooppalaisesta identiteetistä kysyttäessä eurooppalaiset katsovat, että "demokratia ja vapauden arvot" sekä "yhtenäisvaluutta, euro" ovat eurooppalaisen identiteetin kannalta ylivoimaisesti tärkeimpiä elementtejä.
  • Samoin kuin aikaisemmissa tutkimuksissa eurooppalaiset katsovat, että köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunta ovat ensisijaisia tavoitteita, joita Euroopan parlamentin on edistettävä. Kriisin torjumiseksi vastaajat mainitsivat aihealueista ensisijaisesti työpaikat ja työttömyyden torjunnan.
  • Saatujen tulosten taustaa vasten on tuskin liioiteltua puhua tietämättömyydestä asioissa, jotka koskevat EU:n instituutioita/toimielimiä. Ensinnäkin eurooppalaiset tietävät "hyvin vähän" EU:n ja sen instituutioiden/toimielinten toimintaa koskevista asioista. Yli kolmasosa eurooppalaisista ei pysty nimeämään kolmea EU:n instituutiota/toimielintä.
  • Tietämättömyydestä huolimatta Euroopan parlamentti oli vastaajien yleisimmin mainitsema toimielin. Yli puolet vastaajista mainitsi ensisijaisesti Euroopan parlamentin, lähes kolmasosa Euroopan keskuspankin ja neljäsosa komission.
  • Lisättäköön vielä, että ehdoton enemmistö eurooppalaisista katsoo, että Euroopan parlamentti "edustaa Euroopan unionia kokonaisuudessaan parhaiten".
  • Eurooppalaisten ehdoton enemmistö katsoo, että äänestäminen EU-vaaleissa on paras keino vaikuttaa EU:n päättäjiin.
  • Neljäsosalla eurooppalaisista on tiedossaan seuraavien kesäkuussa 2014 pidettävien EU-vaalien ajankohta. 
    Vastaajilta tiedusteltiin koemielessä, millä tavalla he suhtautuisivat Lissabonin sopimukseen perusteelliseen uudistukseen eli komission puheenjohtajan uuteen valitsemistapaan. 

    Olisivatko eurooppalaiset nykyistä motivoituneempia äänestämään, "jos merkittävimmillä poliittisilla ryhmillä olisi seuraavissa eurovaaleissa niiden yhteisen ohjelman pohjalta valittu ehdokas Euroopan komission puheenjohtajaksi" esittäisivät yhteisen ohjelman pohjalta ehdokasta komission puheenjohtajan virkaan"? 

    Yllättävää on, että yli puolet vastaajista arveli, että tällainen muutos kannustaisi heitä äänestämään kesäkuussa 2014 pidettävissä vaaleissa, sillä näin heillä olisi tunne siitä, että he voivat osallistua – vaikkakin vain välillisesti – komission puheenjohtajan valintaan.