Eurobarometri 
Euroopan parlamentin mielipidetutkimukset 
 

Euroopan parlamentin vaalit 2009 

Järjestyksessä toisen vuoden 2009 Euroopan parlamentin vaaleja koskevan Eurobarometri-kyselyn tuloksia tarkasteltaessa on pidettävä mielessä, että tutkimus tehtiin loka–marraskuussa 2008 keskellä pahinta talous- ja finanssikriisiä. Siitä käy ilmi useita suuntauksia: taloudelliset ja yhteiskunnalliset huolenaiheet, jotka olivat jo keväällä 2008 tehdyssä edellisessä tutkimuksessa (nro 69) keskeisellä sijalla, ovat selvästi lisääntymään päin. Eurooppalaiset ovat yhä enemmän huolissaan omasta henkilökohtaisesta tilanteestaan. Sitä vastoin kaikille yhteiset ongelmat, kuten terrorismi, maahanmuutto ja ilmastonmuutos, ovat selvästi menettäneet merkitystään. Nykyisen kriisin keskellä kiinnostus Euroopan parlamentin vaaleihin on toistaiseksi suhteellisen vähäistä.

  • Kampanjateemat 
    Kolme keskeistä teemaa, jotka tulivat esiin jo edellisessä tutkimuksessa, ovat nousseet voimakkaasti: talouskasvu (51 %, +6), työttömyys (49 %, +2), inflaatio ja ostovoima (47 %, +6). Toisaalta kollektiiviset huolenaiheet, kuten turvattomuus (33 %, -4), ilmastonmuutoksen torjunta (29 %, -4), maahanmuutto (29 %, -3) ja terrorismi (28 %, -7), merkitsevät ihmisille vähemmän kuin ennen.
  • Euroopan parlamentin vaaleja kohtaan tunnettu kiinnostus ja halukkuus äänestää 4.–7. kesäkuuta 2009 
    Äänestyksen ajankohdasta ollaan selvästi paremmin selvillä kuin aiemmin: vuosi sitten vain 9 prosenttia eurooppalaisista osasi sijoittaa vaalit vuoteen 2009 (Eurobarometri nro 68). Nyt luku on 26 prosenttia. Kriisin vuoksi kiinnostus äänestämiseen Euroopan parlamentin vaaleissa on kuitenkin hieman laskussa (44 % ilmoittaa olevansa "kiinnostunut", kun vastaava luku edellisessä Eurobarometri-tutkimuksessa oli 46 %), ja samoin on käynyt todennäköisyydelle äänestää.
  • Eurooppaa yhdistävät siteet 
    Nykyisen kriisin keskellä 40 prosenttia vastaajista* pitää eurooppalaisen identiteetin merkittävimpänä osatekijänä euroa. Tietoisuutta Euroopan kansalaisuudesta vahvistaa eniten jäsenvaltioiden välillä yhtenäistetty sosiaaliturva, jonka mainitsee 39 prosenttia vastaajista*. Tämän toisen Euroopan parlamenttia koskevan tutkimuksen tulokset vahvistavat, että eurooppalaisten mielikuva parlamentista on yleisesti ottaen myönteinen: huolimatta siitä, että parlamenttia ei vielä tunneta riittävästi, sitä pidetään demokraattisena elimenä ja sen yhdistävää roolia arvostetaan. 
    *Huom. Eri vastausten prosenttiosuuksien yhteenlaskettu määrä ei ole 100 %, sillä vastaajien oli mahdollista valita useampi kuin yksi vaihtoehto.