Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)

Upiti građana (Ask EP)

 
 

Želite li saznati više o aktivnostima, ovlastima i ustroju Europskog parlamenta, možete kontaktirati s Odjelom za upite građana (Ask EP) služeći se obrascem dostupnim niže.

 
 
 
Vi pitate, mi odgovaramo

Ovdje možete pronaći odabrane nedavne teme od posebnog interesa za građane koji pišu Europskom parlamentu i naše odgovore na svaki od tih upita.

 
 
 
Popularne teme: pitanja koja su privukla pažnju građana 2016.
© European Union   © European Union

Svakog se dana građani diljem Europe i svijeta obraćaju Europskom parlamentu kako bi tražili informacije, izrazili svoje mišljenje ili predložili rješenja u pogledu niza tema. Odjel za upite građana Europskog parlamenta (Ask EP) pruža pregled najvažnijih pitanja građana koji su pisali Europskom parlamentu tijekom prve polovice 2016.

 
 
Ispitivanja na životinjama
© Efmukel / fotolia   © Efmukel / fotolia

U javnosti postoji veliko zanimanje za pitanje dobrobiti životinja i mnogi su zabrinuti zbog određenih metoda koje se primjenjuju kod ispitivanja na životinjama. Zaštita i dobrobit životinja pitanje je koje je obuhvaćeno širokim rasponom zakonodavstva EU-a, kao što je zaštita divljih životinja, životinja u zoološkim vrtovima, domaćih životinja, životinja u transportu i životinja koje se koriste u znanstvene i kozmetičke svrhe.

 
 
Emisije u automobilskom sektoru
© SZ-Designs / Fotolia   © SZ-Designs / Fotolia

Građani se često obraćaju Parlamentu kako bi zatražili informacije o borbi EU-a protiv zagađenja zraka koje nastaje zbog emisija iz motornih vozila. Nakon skandala zbog emisija iz automobila u rujnu 2015. građani su zatražili strožu kontrolu mjerenja emisija u automobilskom sektoru.

 
 
Ljetno računanje vremena: pomicanje sata
© Fabian Petzold / Fotolia   © Fabian Petzold / Fotolia

Satovi se u svim državama članicama Europske unije dva puta godišnje pomiču jedan sat unaprijed sa zimskog na ljetno računanje vremena posljednje nedjelje u ožujku i jedan sat unazad s ljetnog na zimsko računanje vremena posljednje nedjelje u listopadu. Građani se često obraćaju Parlamentu s komentarima o prelasku sa zimskog na ljetno računanje vremena. Neki su građani pristalice ljetnog računanja vremena, dok drugi pozivaju Parlament da se zauzme za ukidanje te prakse.

 
 
Europska građanska inicijativa
© Kamaga / Fotolia   © Kamaga / Fotolia

Građani se često obraćaju Europskom parlamentu kako bi saznali kako mogu aktivno sudjelovati u zakonodavnom postupku. Europska građanska inicijativa, koja je pokrenuta u travnju 2012., velik je korak u približavanju Europe građanima jer im daje mogućnost da sudjeluju u demokratskom procesu.

 
 
 
 
Odgovori EP-a

Pogledajte sve odgovore EP-a na našem blogu.

 
 
 
Dodatne informacije možete pronaći ovdje:

Odjel za upite građana (Ask EP) dio je Europske službe za parlamentarna istraživanja (EPRS) i možete se povezati s nama na našim platformama u okviru društvenih medija:

 
 
 

Ostale usluge

Poveznice dostupne niže odvest će Vas na druge specijalizirane usluge preko kojih možete pronaći određene informacije.
 
 
 
 
Pronađite zastupnika u Europskom parlamentu
 
 
Informacije o pravu na podnošenje predstavki
 
 
Europski parlament u Vašoj državi
 
 
Posjet Europskom parlamentu
 
 
Stažiranje u Europskom parlamentu
 
 
Mogućnosti zapošljavanja u Europskom parlamentu
 
 
Vaša Europa
 
 
Pristup dokumentima
 
 
Pretraživanje arhivskih dokumenata