Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)

Zapošljavanje

 

Europski parlament ukupno zapošljava oko 8 000 dužnosnika i ostalih službenika iz država članica Europske unije koji rade na tri mjesta rada (Luxembourg, Strasbourg, Bruxelles) te u informacijskim uredima u državama članicama.

 
 
Dužnosnici

Javnu službu EU-a čine dužnosnici koji su podijeljeni u tri funkcijske skupine: administratori (AD), asistenti (AST) i tajničko i činovničko osoblje (AST/SC).

Svi propisi kojima je uređena javna služba Europske unije određeni su Pravilnikom o osoblju za dužnosnike i ostale službenike Europske unije.

Kako postati dužnosnik?

Dužnosnici se biraju na temelju javnih natječaja koje organizira Europski ured za odabir osoblja (EPSO). EPSO je odgovoran za odabir osoblja za Parlament, ali i za sve ostale europske institucije. Obavijesti o natječaju objavljuju se u Službenom listu kao i na internetskoj stranici EPSO-a.

Dodatne informacije možete pronaći ovdje:
 
 
Privremeno osoblje

Za izvršenje različitih zadaća iz sljedećih kategorija moguće je zaposliti privremeno osoblje:

  • radi popunjavanja radnog mjesta koje proračunsko tijelo uvrsti u popis privremenih radnih mjesta;
  • radi privremenog popunjavanja stalnog radnog mjesta (predviđenog za dužnosnike);
  • radi pomaganja osobi koja obnaša dužnost predviđenu Ugovorom (predsjednici, potpredsjednici, kvestori) ili klubovima zastupnika Europskog parlamenta.

Kako postati član privremenog osoblja?

Za neke od navedenih kategorija, postupci odabira objavljuju se na internetskim stranicama EPSO-a, Europskog parlamenta i klubova zastupnika.

 
 
Ugovorno osoblje

Ugovorno osoblje zaposleno je radi

  • obavljanja fizičkih poslova ili poslova administrativne podrške;
  • obavljanja fizičkih poslova ili poslova administrativne podrške.
 
 
obavljanja fizičkih poslova ili poslova administrativne podrške

Zastupnici u Europskom parlamentu odabiru i zapošljavaju svoje akreditirane parlamentarne asistente u odnosu uzajamnog povjerenja koje može obuhvaćati političke afinitete.

 
 
Upućeni nacionalni stručnjaci

Nacionalni stručnjaci upućeni u Europski parlament dolaze iz nacionalnog, regionalnog ili lokalnog tijela javne uprave ili tijela koje se smatra takvim tijelom uprave u državama članicama Europske unije, državama članicama EFTA-e koje spadaju u Europski gospodarski prostor, državama koje su podnijele zahtjev za pristupanje Europskoj uniji te trećim zemljama.

Ti stručnjaci ostaju u službi svog poslodavca tijekom razdoblja upućivanja i nastavljaju primati plaću od tog poslodavca. Međutim, predviđene su dnevnice.

Stalnom predstavništvu države članice pri Europskoj uniji upućuju se pismo motivacije i životopis.

Dodatne informacije možete pronaći ovdje:
 
 
Ustupljeno osoblje

Članovi ustupljenog osoblja mogu biti zaposleni radi privremene potrebe za dodatnom potporom u Bruxellesu i Luxembourgu.

Zapošljava ih se preko agencija za privremeno zapošljavanje u okviru međuinstitucijskih okvirnih ugovora.

 
 
Osobe za kontakt
 
Belgija
 
 
 
 
Luksemburg