Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
 
Parlametar 2017.: snažniji glas
 
 

Mišljenje građana o Parlamentu i EU-u

 

Mišljenje građana o Europskoj uniji sve je pozitivnije. Sve češće imaju osjećaj da EU uzima u obzir njihovo mišljenje i da su njihove zemlje profitirale članstvom u Europskoj uniji. U Parlametru Europskog parlamenta za 2017. pomno se razmatraju mišljenja građana o članstvu u EU-u te njihov stav prema Europskom parlamentu, njegovim prioritetima, postupcima i misijama.

U okviru obnovljene rasprave o budućnosti Europe 47 % europskih građana smatra da se njihovo mišljenje uzima u obzir, što je najveći postotak od europskih izbora 2009.

Nedvojbena većina Europljana i dalje podržava članstvo svoje zemlje u EU-u. Ukupno 57 % ispitanika smatra da je članstvo u EU-u dobro za njihovu zemlju, što je gotovo jednako postotku prije krize, Većina ispitanika u svim državama članicama smatra da članstvo u EU-u koristi njihovoj zemlji. Naposljetku, sve veći broj građana smatra da se EU razvija u pravom smjeru (31 %, +6 p. b. u usporedbi s ožujkom 2017.).

Mišljenje javnosti o Europskom parlamentu također je pozitivnije. Zahvaljujući porastu od osam postotnih bodova sada 33 % svih građana ima pozitivnu predodžbu Europskog parlamenta, dok 42 % ispitanika ima neutralno mišljenje o toj instituciji.

Povrh toga, Parlametar za 2017. utvrđuje područja u kojima Europljani očekuju zaštitu od EU-a. Ukupno 58 % ispitanika navelo je terorizam kao glavnu prijetnju u vezi s kojom očekuju zaštitu EU-a. Zbog nesigurne ekonomske situacije u kojoj se nalaze mnogi Europljani ističu se problemi kao što su nezaposlenost (43 %) te siromaštvo i isključenost (42 %). Zaštitu od nekontroliranih migracija navelo je u prosjeku 35 % ispitanika te ona i dalje zauzima visoko mjesto na popisu pitanja koja muče građane.

U anketi se zatim ocjenjuju glavna postignuća koja prema mišljenju građana EU treba očuvati. S jedne strane, temeljna prava (44 %) i sloboda putovanja, rada i studiranja u cijelom EU-u (36 %), s druge strane nalaze se ekonomska postignuća, konkretno prava radnika (34 %), primjerene mirovine (34 %) i ekonomska dobrobit (33 %). Ti su rezultati u skladu s vrijednostima za koje Europljani smatraju da trebaju biti prioritet EP-a: zaštita ljudskih prava, sloboda govora i ravnopravnost između muškaraca i žena.

Konačno, Parlametar 2017. pokazuje koje konkretne politike Europljani očekuju od Europskog parlamenta. U skladu s navedenim prijetnjama Europljani pretežno podržavaju mjere za borbu protiv siromaštva i isključenosti, borbu protiv terorizma i nezaposlenosti mladih.

Terenski rad za ovo istraživanje provodio se od 23. rujna do 2. listopada 2017. godine. U razgovorima je sudjelovao 27 881 Europljanin iz svih 28 država članica.

Dodatne informacije:
 
 
 
EP i očekivanja europskih građana

Europski parlament redovito naručuje ankete o javnom mnijenju u svih 28 država članica.

Tim se anketama istražuje širok spektar pitanja, a prije svega znanje europskih građana o Europskom parlamentu, njihov doživljaj EU-a i njegovih glavnih izazova te očekivanja u pogledu europskih izbora, Europskog parlamenta i europske integracije općenito.

Analizom rezultata želi se zajamčiti najcjelovitiji mogući pregled razvoja stanja po državama, regionalnih posebnosti, sociodemografskih različitosti i povijesnih trendova.