Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)


Szakmai gyakorlatok az Európai Parlamentben

 
 

A szakmai képzéshez történő hozzájárulás, valamint az intézmény működésének megismertetése érdekében az Európai Parlament többféle lehetőséget kínál szakmai gyakorlatok folytatására Főtitkárságán.

 
 
 
Szakmai gyakorlat egyetemi oklevéllel rendelkezők számára – Általános gyakorlat vagy újságírói gyakorlat (Schuman-ösztöndíj)

Az egyetemi oklevéllel rendelkezők számára hirdetett szakmai gyakorlat célja, hogy lehetővé tegye a gyakornokok számára a tanulmányaik során szerzett ismeretek kiegészítését, valamint hogy közelebbről megismerhessék az Európai Unió, kiváltképpen pedig az Európai Parlament tevékenységét.

A szakmai gyakorlatok típusai:

 • Robert Schuman-ösztöndíj, általános szakmai gyakorlat
 • Robert Schuman-ösztöndíj, újságírói szakmai gyakorlat.

Az egyetemi oklevéllel rendelkezők számára kiírt szakmai gyakorlatra jelentkezőknek a következő feltételeknek kell eleget tenniük.

 • az Európai Unió egyik tagállamának vagy tagjelölt országának állampolgárai, a belső szabályok 5. cikke (2) bekezdésének sérelme nélkül;
 • a szakmai gyakorlat megkezdésekor legalább tizennyolc évesek;
 • alaposan ismerik az Európai Unió egyik hivatalos nyelvét;
 • még nem vettek részt négy egymást követő hetet meghaladó időtartamú, az Európai Unió által fizetett szakmai gyakorlaton, és nem álltak hasonló időtartamú alkalmazásban sem az Európai Uniónál.

A Robert Schuman ösztöndíj újságírói gyakorlatára jelentkező személyeknek ezenfelül megfelelő szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük, és azt publikációs listával, az Európai Unió egyik tagállamának újságíró-szövetségéhez tartozó tagsággal vagy az Európai Unió tagállamaiban, illetve a tagjelölt országokban elismert, újságírói képzettséget tanúsító bizonyítvánnyal igazolniuk kell.

E szakmai gyakorlatok öthónapos, meg nem hosszabbítható időtartamra szólnak.

A gyakorlati időszakok és a pályázatok elfogadásának határideje:

 • Jelentkezési időszak: augusztus 15. − október 15. (éjfél)
  Gyakorlati időszak: március 1. – július 31.
 • Jelentkezési időszak: március 15. − május 15. (éjfél)
  Gyakorlati időszak: október 1. – február 28/29.

A gyakorlatra történő jelentkezéshez meg kell felelni a feltételeknek, valamint ki kell tölteni az online jelentkezési lapot.

A jelentkezők nagy számára való tekintettel a rendszer túlterhelésének elkerülése érdekében azt javasoljuk, pályázata benyújtásával ne várjon az utolsó pillanatig.

Online benyújtott pályázat esetén minden oldal kitöltéséhez legfeljebb 30 perc áll rendelkezésre. Felhívjuk figyelmét, hogy 30 perc inaktivitás után a kitöltés során megadott adatai elvesznek. Javasoljuk tehát, hogy a jelentkezési lap kitöltését megelőzően olvassa el figyelmesen Az Európai Parlament Főtitkárságán folytatott gyakorlatokra és tanulmányi látogatásokra vonatkozó belső szabályokat és a Gyakran ismételt kérdéseket.

Annak érdekében, hogy jelentkezését ahhoz a főigazgatósághoz adhassa le, amely a leginkább megfelel az ön profiljának, a jelentkezési lap utolsó oldalán található  információs gombra kattintva vagy az Európai Parlament Főtitkárságának internetes oldalán tájékozódhat róluk.

A jelentkezés online nem módosítható, lezárása és elküldése egyetlen lépésben történik. A jelentkezési lap kitöltése után és a benyújtás előtt győződjön meg arról, hogy minden részt megfelelően kitöltött-e.

Egy adott szakmai gyakorlatra csak egyszer küldheti el jelentkezési lapját. Többszöri jelentkezés esetén csak a legfrissebb jelentkezési lapot vesszük figyelembe.

Figyelem: A hiányos jelentkezéseket automatikusan elutasítjuk.

Az online jelentkezési lap benyújtását/elküldését követően e-mail címére automatikusan visszaigazoló üzenetet küldünk. Kérjük, hogy a gyakornokságra vonatkozó összes további üzenetváltásban hivatkozzon az e-mailben küldött visszaigazoló számra. Az e-mail-üzenethez csatoljuk továbbá jelentkezésének PDF-formátumú összefoglalóját, amelynek kinyomtatott példányát a gyakornokság felajánlása esetén kérni fogjuk.

 
 
Szakmai gyakorlatok

Az Európai Parlament lehetőséget kínál szakmai gyakorlatokon való részvételre a pályázatok benyújtásának határideje előtt felsőfokú tanulmányok folytatására jogosító középiskolai bizonyítványt szerzett, illetve már felsőfokú tanulmányokat folytató vagy ezzel egyenértékű szakmai képzésben részesülő fiatalok számára. Ezeket a szakmai gyakorlatokat elsősorban azon fiatalok számára szervezik, akiknek képzésük keretében szakmai gyakorlaton kell részt venniük, illetve akik a gyakorlat első napján már betöltötték 18. életévüket.

A képzési gyakorlat időtartama legalább egy, legfeljebb négy hónap, amelytől lehetőség van eltérni.

(1) Nem kötelező szakmai gyakorlatok

A nem kötelező gyakorlatok kezdőnapjai és a pályázatok elfogadásának határideje:

 • Jelentkezési időszak: augusztus 1-től október 1-ig
  A gyakorlat kezdete (maximum 4 hónap): január 1.
 • Jelentkezési időszak: december 1-től február 1-ig
  A gyakorlat kezdete (maximum 4 hónap): május 1.
 • Jelentkezési időszak: április 1-től június 1-ig
  A gyakorlat kezdete (maximum 4 hónap): szeptember 1.

(2) Kötelező szakmai gyakorlatok

Amennyiben a gyakorlat:

 • egyetemen vagy azzal egyenrangú oktatási intézményben folytatott tanulmányok részeként,
 • nonprofit szervezet (például közintézmény vagy közhasznú szervezet) által szervezett, magas szintű szakmai képzés részeként vagy
 • valamely szakma gyakorlásának megkezdéséhez

kötelező, az Európai Parlament az adott szakma gyakorlását jóváhagyó említett szervezetek/intézmények indoklása alapján tudja fogadni az általános jelentkezési feltételeket teljesítő pályázókat.

A kötelező gyakorlatok kezdőnapjai és a pályázatok elfogadásának határideje:

 • Jelentkezési határidő: október 1.
  A gyakorlat kezdete: január 1. és április 30. között
 • Jelentkezési határidő: február 1.
  A gyakorlat kezdete: május 1. és augusztus 31. között
 • Jelentkezési határidő: június 1.
  A gyakorlat kezdete: szeptember 1. és december 31. között

A gyakorlatra történő jelentkezéshez meg kell felelni a jelentkezési feltételeknek, valamint ki kell tölteni az internetes jelentkezési lapot.

A jelentkezők nagy számára való tekintettel a rendszer túlterhelésének elkerülése érdekében azt javasoljuk, pályázata benyújtásával ne várjon az utolsó pillanatig.

Figyeljen arra, hogy 30 perc inaktivitás után a jelentkezési lap kitöltés során megadott adatai elvesznek. Javasoljuk tehát, hogy a jelentkezési lap kitöltését megelőzően olvassa el figyelmesen Az Európai Parlament Főtitkárságán folytatott gyakorlatokra és tanulmányi látogatásokra vonatkozó belső szabályokat és a Gyakran ismételt kérdéseket.

Annak érdekében, hogy jelentkezését ahhoz a főigazgatósághoz adhassa le, amely a leginkább megfelel az ön profiljának, a jelentkezési lap utolsó oldalán található  információs gombra kattintva vagy az Európai Parlament Főtitkárságának internetes oldalán tájékozódhat róluk.

A jelentkezés online nem módosítható, lezárása és elküldése egyetlen lépésben történik. Az online jelentkezési lap kitöltése során tehát a „küldés” gomb megnyomása előtt ellenőrizze annak tartalmát

Figyelem: A hiányos jelentkezéseket automatikusan elutasítjuk.

Az online jelentkezési lap benyújtását/elküldését követően e-mail címére automatikusan visszaigazoló üzenetet küldünk. Kérjük, hogy a gyakornokságra vonatkozó összes további üzenetváltásban hivatkozzon az e-mailben küldött visszaigazoló számra. Az e-mail üzenethez csatoljuk továbbá jelentkezésének pdf formátumú összefoglalóját, amelynek kinyomtatott példányát a gyakornokság felajánlása esetén kérni fogjuk.

 
 
Gyakornoki program fogyatékossággal élők számára

Az Európai Parlament támogatja az esélyegyenlőség előmozdítását, és szorgalmazza a fogyatékossággal élő személyek jelentkezését valamennyi gyakornoki programjára.

Az Európai Parlament pozitív intézkedésként fizetett gyakornoki programot kínál a fogyatékossággal élők számára azzal a céllal, hogy megkönnyítse munkahelyi integrációjukat.

E program az egyetemen vagy hasonló szintű intézményben oklevelet szerzők, illetve az egyetemi végzettségnél alacsonyabb szintű képzettséggel rendelkezők számára is részvételi lehetőséget nyújt. (Az Európai Parlament Főtitkárságán folytatott gyakorlatokra és tanulmányi látogatásokra vonatkozó belső szabályok fizetett szakmai gyakorlatra történő felvételhez szükséges képzettségről szóló 22. cikke így nem vonatkozik erre a programra.)

A program fő célja, hogy a fogyatékossággal élők számára hasznos és értékes munkatapasztalatot nyújtson, illetve lehetőséget biztosítson számukra, hogy megismerkedjenek az Európai Parlament tevékenységeivel.

E fizetett szakmai gyakorlat öthónapos, meg nem hosszabbítható időtartamra szól. Felhívjuk figyelmét, hogy a gyakornokság nem jogosít fel az Európai Parlamentnél való későbbi elhelyezkedésre. Az Európai Parlament tisztviselőit az EPSO által szervezett versenyvizsgák keretében toborozza. A szerződéses alkalmazottak az EPSO által megjelentetett felhívások alapján kerülnek felvételre.

A gyakorlat kezdete és a jelentkezési időszak.

 • Jelentkezési időszak: augusztus 15. − október 15. (éjfél)
  A gyakorlat kezdete: március 1.
 • Jelentkezési időszak: március 15. − május 15. (éjfél)
  A gyakorlat kezdete: október 1.

Azt javasoljuk, hogy − a jelentkezők nagy számára való tekintettel a rendszer túlterhelésének elkerülése érdekében − pályázata benyújtásával ne várjon az utolsó pillanatig.

A jelentkezőknek a következő feltételeknek kell eleget tenniük:

 • az Európai Unió egyik tagállamának, illetve tagjelölt országának állampolgárai;
 • a gyakorlat megkezdésekor legalább 18 évesek;
 • alaposan ismerik az Európai Unió egyik hivatalos nyelvét;
 • még nem vettek részt négy egymást követő hetet meghaladó időtartamú, az Európai Unió által fizetett szakmai gyakorlaton, és nem álltak hasonló időtartamú alkalmazásban sem az Európai Uniónál;
 • igazolni tudják, hogy fogyatékossággal/fogyatékosságokkal élnek (orvosi igazolással vagy a nemzeti hatóság által kibocsátott, fogyatékosságot igazoló dokumentummal/kártyával).

Amennyiben az adott főigazgatóság döntése alapján Ön az előválasztott jelöltek listájára kerül, az alábbi dokumentumokat kell benyújtania:

 • az Európai Unió egyik tagállamában, illetve tagjelölt országában elfogadott, a fogyatékosságo(ka)t igazoló dokumentum
 • a megfelelő elhelyezésre vonatkozó, szabályszerűen kitöltött formanyomtatvány
  Felhívjuk figyelmét, hogy az Európai Parlament az ésszerűség határain belül mindent elkövet a felmerülő igények kielégítése érdekében (amiről a megfelelő körülmények biztosításáért felelős bizottság határoz). A formanyomtatvány kitöltése nem garantálja, hogy az összes felmerülő igényt ki tudjuk elégíteni.
 • „bizalmas” jelöléssel ellátott lezárt borítékban a diagnózis, valamint kórtörténetének összefoglalója, angol vagy francia nyelvű fordítással együtt
 • útlevelének vagy személyazonosító igazolványának másolata;
 • legutóbbi tanulmányait igazoló bizonyítvány, illetve adott esetben az egyetemi diploma/diplomák másolata;
 • aláírással ellátott jelentkezési lap

Felhívjuk figyelmét, hogy a fogyatékosságról közölt információkat az Európai Parlament szigorúan bizalmasan kezeli, és abba csak a megfelelő munkahelyi feltételek kialakításához szükséges ésszerű átalakítások vizsgálatáért felelős, továbbá az akadálymentesített lakás és a megfelelő közlekedési eszköz, valamint az ellátási lehetőség megkeresésben segítséget nyújtó személyzet nyer betekintést.

Amennyiben Ön kiválasztásra kerül, az alábbi dokumentumokat kell benyújtania:

 • a gyakornoki megállapodás;
 • az Ön által aláírt titoktartási kötelezettségvállalás.

Amennyiben felkeltette érdeklődését ez a gyakornoki program, olvassa el a fogyatékossággal élők számára hirdetett gyakornoki programról szóló tájékoztatót, az Európai Parlament Főtitkárságán folytatott gyakorlatokra és tanulmányi látogatásokra vonatkozó belső szabályokat, valamint a Brüsszelre és Luxemburgra vonatkozó gyakorlati információkat.

Felhívjuk figyelmét, hogy gyakornoki helyek elsősorban Brüsszelben és Luxemburgban állnak rendelkezésre.

Amennyiben megfelel a jelentkezési feltételeknek, szíveskedjen kitölteni az online jelentkezési lapot. Felhívjuk figyelmét, hogy a jelentkezési lapra bevitt adatok elvesznek, ha azt 90 percnél hosszabb ideig inaktív állapotban hagyja. A jelentkezés véglegesítése és leadása egyetlen lépésben történik, és később nem módosítható. A jelentkezési lap kitöltése után a benyújtás előtt győződjön meg arról, hogy minden részt kitöltött-e.

Az online jelentkezési lap benyújtását/elküldését követően e-mail címére automatikusan visszaigazoló üzenetet küldünk, jelentkezési lapjának másolatával együtt. Kérjük, hogy a gyakornokságra vonatkozó összes további üzenetváltásban hivatkozzon az e-mailben küldött visszaigazoló számra. Az e-mail-üzenet tartalmaz továbbá egy linket jelentkezésének PDF-formátumú összefoglalójához, amelynek kinyomtatott példányát a gyakornokság felajánlása esetén kérni fogjuk.

Amennyiben nem tudja kitölteni az online jelentkezési lapot, kérjük, hogy Word-formátumú jelentkezési lapért forduljon e-mailben a Gyakornoki Irodához (stages@europarl.europa.eu).

 
 
Fordítási szakmai gyakorlat egyetemi oklevéllel rendelkezők számára

Erre a szakmai gyakorlatra csak egyetemi diplomával vagy egyetemi rangú intézmény által kibocsátott oklevéllel rendelkező személyek jelentkezhetnek. A szakmai gyakorlat célja, hogy a gyakornokok kiegészítsék a tanulmányaik során szerzett ismereteiket, és megismerjék az Európai Unió − különösen az Európai Parlament − tevékenységeit.

Követelmények az egyetemi oklevélhez kötött fordítási szakmai gyakorlatra jelentkezők esetében:

 • a gyakornoknak az Európai Unió egyik tagállama vagy valamely tagjelölt ország állampolgárságával kell rendelkeznie;
 • a gyakornoknak a szakmai gyakorlat megkezdésekor legalább tizennyolc évesnek kell lennie;
 • a pályázóknak pályázatuk benyújtásának határideje előtt be kell fejezniük legalább hároméves, oklevél kiadásával záruló képzésüket;
 • a gyakornoknak anyanyelvi szinten kell ismernie az Európai Unió egyik hivatalos nyelvét vagy valamely tagjelölt ország hivatalos nyelvét, ezenfelül alaposan ismernie kell az Európai Unió két másik hivatalos nyelvét;
 • a gyakornok még nem vett részt négy egymást követő hetet meghaladó időtartamú, az Európai Unió által fizetett szakmai gyakorlaton és nem állt hasonló időtartamú alkalmazásban sem az Európai Uniónál.

Az egyetemi oklevéllel rendelkezők számára szervezett fordítási szakmai gyakorlatok időtartama három hónap. Ez az időtartam kivételes jelleggel legfeljebb további három hónappal meghosszabbítható.

Szakmai gyakorlati időszakok és a hozzájuk kapcsolódó jelentkezési határidők:

 • A gyakorlati időszak kezdete: január 1.
  Jelentkezési időszak: június 15. – augusztus 15. (éjfél)
 • A gyakorlati időszak kezdete: április 1.
  Jelentkezési időszak: szeptember 15 – november 15. (éjfél)
 • A gyakorlati időszak kezdete: július 1.
  Jelentkezési időszak: december 15 – február 15. (éjfél)
 • A gyakorlati időszak kezdete: október 1.
  Jelentkezési időszak: március 15 – május 15. (éjfél)

Ajánljuk, hogy a jelentkezéssel ne várjon a legutolsó napig, így elkerülhető, hogy a nagyszámú jelentkezés miatt a rendszer túlterheltté váljon.

A fordítási szakmai gyakorlatok színhelye Luxembourg.

Tájékoztatásul: 2014-ban a gyakornoki ösztöndíj összege 1 223,26 euró/hó.

Ha érdeklődik az egyetemi oklevél birtokában pályázható fordítási szakmai gyakorlatok iránt, kérjük, olvassa el a vonatkozó szabályzatot: A fordítói szakmai gyakorlatokra vonatkozó belső szabályok.

Felhívjuk figyelmét a jelentkezés elfogadásának feltételeire. Amennyiben Ön előzetes kiválasztásra kerül, az alábbi dokumentumokat kell benyújtania:

 • keltezéssel és aláírással ellátott jelentkezési lap,
 • útlevelének vagy személyazonosító igazolványának másolata,
 • okleveleinek és bizonyítványainak másolatai,
 • egyetemi leckekönyvének (vizsgajegyeinek) másolata, ha rendelkezik ezekkel.

Ebben a szakaszban még nem kell a dokumentumokat beküldenie. A dokumentumokra csak akkor lesz szükség, ha az előzetes kiválasztáson sikerrel szerepelt.

A szakmai gyakorlatra való előzetes kiválasztás esetén a jelentkezés akkor válik érvényessé, ha a fentebb említett valamennyi dokumentumot benyújtja.

Amennyiben megfelel a jelentkezési feltételeknek, szíveskedjen kitölteni az online jelentkezési lapot.

Figyeljen arra, hogy 30 perc inaktivitás után a kitöltés során megadott adatai elvesznek! Ezért tanácsoljuk, hogy a jelentkezési lap kitöltése előtt figyelmesen olvassa el a fordítói szakmai gyakorlatokra vonatkozó belső szabályokat.

A jelentkezés online nem módosítható, a kitöltés és a benyújtás egyetlen lépésben történik. Jelentkezése online benyújtására felkészülhet a jelentkezési lap (alábbi linken elérhető) mintájának a segítségével.

Megjegyzés: Őrizze meg a hivatkozási számot, amelyet az online jelentkezés érvényesítésekor kap!

 
 
Fordítóképzési szakmai gyakorlatok

Az Európai Parlament a kérelmek benyújtásának határideje előtt felsőfokú tanulmányok folytatására jogosító középiskolai bizonyítványt szerzett, illetve már felsőfokú tanulmányokat folytató vagy ezzel egyenértékű szakmai képzésben részesülő pályázók számára lehetőséget kínál szakmai gyakorlaton való részvételre. Ezeket a szakmai gyakorlatokat különösen azon pályázók számára szervezik, akiknek képzésük keretében szakmai gyakorlaton kell részt venniük, feltéve, hogy a szakmai gyakorlat első napján már betöltötték 18. életévüket.

Követelmények a fordítóképzési szakmai gyakorlatra jelentkezők esetében:

 • a gyakornoknak az Európai Unió egyik tagállama vagy valamely tagjelölt ország állampolgárságával kell rendelkeznie ;
 • a gyakornoknak a szakmai gyakorlat megkezdésekor legalább tizennyolc évesnek kell lennie
 • a gyakornoknak anyanyelvi szinten kell ismernie az Európai Unió egyik hivatalos nyelvét vagy valamely tagjelölt ország hivatalos nyelvét, ezenfelül alaposan ismernie kell az Európai Unió két másik hivatalos nyelvét
 • a gyakornok még nem vett részt négy egymást követő hetet meghaladó időtartamú, az Európai Unió által fizetett szakmai gyakorlaton és nem állt hasonló időtartamú alkalmazásban sem az Európai Uniónál.

A fordítóképzési szakmai gyakorlat időtartama egytől három hónap lehet. Ez az időtartam kivételes jelleggel legfeljebb további három hónappal meghosszabbítható.

A fordítóképzési szakmai gyakorlati időszakok és a hozzájuk kapcsolódó jelentkezési határidők:

 • A gyakorlati időszak kezdete: január 1.
  Jelentkezési időszak: június 15. – augusztus 15. (éjfél)
 • A gyakorlati időszak kezdete: április 1.
  Jelentkezési időszak: szeptember 15 – november 15. (éjfél)
 • A gyakorlati időszak kezdete: július 1.
  Jelentkezési időszak: december 15 – február 15. (éjfél)
 • A gyakorlati időszak kezdete: október 1.
  Jelentkezési időszak: március 15 – május 15. (éjfél)

Ajánljuk, hogy a jelentkezéssel ne várjon a legutolsó napig, így elkerülhető, hogy a nagyszámú jelentkezés miatt a rendszer túlterheltté váljon.

A fordítóképzési szakmai gyakorlatok színhelye Luxembourg.

A fordítóképzési szakmai gyakorlatok résztvevői havi díjazásban részesülnek. Tájékoztatásul: 2014-ban a díjazás összege 300 euró/hó.

Ha érdeklődik a fordítóképzési szakmai gyakorlatok iránt, kérjük, olvassa el a vonatkozó szabályzatot: A fordítói szakmai gyakorlatokra vonatkozó belső szabályok

Felhívjuk figyelmét a jelentkezés elfogadásának feltételeire. Amennyiben Ön előzetes kiválasztásra kerül, az alábbi dokumentumokat kell benyújtania:

 • keltezéssel és aláírással ellátott jelentkezési lap,
 • útlevelének vagy személyazonosító igazolványának másolata,
 • okleveleinek és bizonyítványainak másolatai,
 • egyetemi eredményeinek másolata, ha rendelkezik ezekkel.

Ebben a szakaszban még nem kell a dokumentumokat beküldenie. A dokumentumokra csak akkor lesz szükség, ha az előzetes kiválasztáson sikerrel szerepelt.

A fordítóképzési szakmai gyakorlatra való előzetes kiválasztás esetén a jelentkezés akkor válik érvényessé, ha a fentebb említett valamennyi dokumentumot benyújtja.

Amennyiben megfelel a jelentkezési feltételeknek, szíveskedjen kitölteni az online jelentkezési lapot.

Figyeljen arra, hogy 30 perc inaktivitás után a kitöltés során megadott adatai elvesznek! Ezért tanácsoljuk, hogy a jelentkezési lap kitöltése előtt figyelmesen olvassa el a fordítói szakmai gyakorlatokra vonatkozó belső szabályokat.

A jelentkezés online nem módosítható, a kitöltés és a benyújtás egyetlen lépésben történik. Jelentkezése online benyújtására felkészülhet a jelentkezési lap (alábbi linken elérhető) mintájának a segítségével.

Megjegyzés: Őrizze meg a hivatkozási számot, amelyet az online jelentkezés érvényesítésekor kap!

 
 
Konferenciatolmácsok

Az Európai Parlament Tolmácsolási és Konferenciaszervezési Főigazgatósága nem nyújt alapképzést azoknak a nyelvészeknek, akik konferenciatolmácsolásra szeretnének szakosodni, mivel a szubszidiaritás elvének megfelelően ez a nemzeti hatóságok hatáskörébe tartozik a tagállamokban.

Ha Ön már rendelkezik konferenciatolmács képesítéssel, és nyelvkombinációja megfelel az adott intézménynek, akkreditációs vizsgára vagy nyílt versenyvizsgára jelentkezhet (lásd Tolmácsolás Európában).

Egyéb lehetőségek

Amennyiben konferenciatolmács szeretne lenni, de még nincs képesítése, Európában számos egyetem kínál fordítói és tolmácsképzettséget adó kurzusokat. A teljes képzési idejű kurzusokat kínáló egyetemek jegyzékéért szíveskedjen felkeresni ezt a linket on luettelo yliopistoista, jotka tarjoavat kokopäiväisiä kursseja.

Ha már van bármilyen egyetemi oklevele, de még képzésen szeretne részt venni ahhoz, hogy konferenciatolmáccsá válhasson, érdekelheti, hogy számos felsőoktatási intézmény kínál ilyen «European Masters» kurzusokat.

 
 
 
 

Elérhetőségek

További tájékoztatásért kérjük, hogy a vonatkozó szabályok elolvasása után forduljon az Önt érdeklő szakmai gyakorlatot intéző irodához.
 
 
 

Az általános/újságírói szakmai gyakorlatok és a gyakornoki helyek tárgyában
European Parliament

Traineeships Office
GEO 02A018
L - 2929 LUXEMBOURG
 
 
 

A fordítói szakmai gyakorlatok tárgyában
European Parliament

Translation Traineeships Office
TOB 02B005
L - 2929 LUXEMBOURG