Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
 
100 éves a Nemzetközi Nőnap: A nemek közötti szakadék áthidalása az EU-ban
 
 

100 éves a Nemzetközi Nőnap: A nemek közötti szakadék áthidalása az EU-ban

 

A szóban forgó – az Európai Parlament által a 100. Nemzetközi Nőnap alkalmából megrendelt – felmérést 2011. február 21. és március 6. között végezte a TNS Opinion.

A felmérés főbb eredményei:

  • Először is az eredmények azt mutatják, hogy a nemek közötti egyenlőséggel összefüggő valamennyi kérdés kapcsán férfiak és nők nagyjából azonos módon reagálnak. Feltehetjük a kérdést, hogy vajon a 100. Nemzetközi Nőnapot nem tekinthetjük-e olyan valódi előrelépésnek, amely hozzájárul a nemek közötti szakadék kérdésének tényleges megoldásához vagy legalább a kérdés súlyának csökkentéséhez?
  • Az EU 27 tagállamában kimutatott átlagos eredményeket ki kell egészíteni az egyes országok adatainak elemzésével, mert ez adott esetben árnyalhatja a képet. A nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos egyéb felmérésekkel és a közkeletű klisékkel ellentétben regionális vagy logikai trendeket – az északi országok kivételével – nem tudtunk kimutatni.
  • A felmérés egyik fontos eredményének tekinthető, hogy a férfiak és nők közötti egyenlőség megvalósítása érdekében szükséges lépések szempontjából az európaiak a kényszer helyett előnyben részesítik az ösztönző intézkedéseket.

Ugyanis a helyzet javítását – kivétel nélkül minden kérdésben – sokkal inkább ösztönzés útján képzelik el, semmint kényszerítő intézkedések elfogadásával.

Másképpen: a kérdéstől függően a kényszerítő és az ösztönző intézkedések 30–44%-ban kívánatosak. Ugyanakkor kötelező női kvóták megszabásával – akár a vállalatoknál, akár a különböző választási listák esetében – mindkét esetben 19% ért egyet.

 
 
 
Az Európai Parlament közvélemény-kutatása

Az Európai Parlament a tagállamokban rendszeresen megrendel közvélemény-kutatásokat.

ly módon igyekszik jobban megismerni a polgárok véleményét és elvárásait a Parlament és az egész Európai Unió tevékenységeivel kapcsolatban. Mindez értékes segítséget jelent a parlamenti munka előkészítése, a döntéshozatal és az értékelés tekintetében.

Az olvasó nem csupán arról tájékozódhat, hogyan látják az európaiak az éghajlatváltozást vagy a jelenlegi gazdasági helyzetet, hanem arról is, hogy mit gondolnak az európai választásokról, az Európai Parlamentről és általában véve az európai integrációról, és mit várnak mindezektől.