Europese verkiezingen: uw kans om uw stem te laten horen 

De volgende Europese verkiezingen op 6-9 juni 2024 geven je de kans om je stem te gebruiken en mee te beslissen over de richting die Europa zal inslaan.

Door te stemmen bij de EU-verkiezingen oefent u uw democratisch recht uit om deel te nemen aan beslissingen over de toekomst van Europa, maar geeft u het Parlement ook de legitimiteit die het nodig heeft om zijn taken uit te voeren.

Bekijk de website over de Europese verkiezingen voor meer informatie over hoe de verkiezingen werken en meld je aan om stemherinneringen te ontvangen

Waarom de Europese verkiezingen belangrijk zijn

 

Tijdens de Europese verkiezingen kiest u wie uw belangen in de EU gaat verdedigen. Europarlementariërs beslissen niet alleen over nieuwe wetgeving. Ze stemmen ook over nieuwe handelsakkoorden, houden toezicht op de andere EU-instellingen, controleren of uw belastinggeld goed wordt besteed en spitten bepaalde problemen grondiger uit. Kom meer te weten over de Europarlementariërs die uw land momenteel vertegenwoordigen.

De verkiezingen vinden om de vijf jaar plaats en zijn de grootste transnationale verkiezingen ter wereld. Na de verkiezingen kiest het Parlement de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie – het uitvoerend orgaan van de EU – en moet het zijn goedkeuring verlenen aan het volledige team van commissarissen.

Tijdens de laatste verkiezingen in mei 2019 was de opkomst aanzienlijk hoger dan gebruikelijk, met een EU-gemiddelde van meer dan 50 %. Het Parlement had een onpartijdige informatiecampagne gevoerd om mensen ertoe aan te sporen te gaan stemmen. Uit deze campagne kwam de gemeenschap samen.eu voort, met als doel het debat aan te zwengelen over de democratische toekomst van Europa.

De samen.eu-gemeenschap zet zich nu in om zoveel mogelijk burgers te inspireren om te gaan stemmen bij de Europese verkiezingen van 2024. Meld je hier aan om mee te doen!

Hoe de verkiezingen werken

De verkiezingen verlopen volgens een aantal algemene regels, maar bepaalde aspecten kunnen per land verschillen, zoals de mogelijkheid om per post of vanuit het buitenland te stemmen.

De datum va de verkiezingen kan ook verschillen. Meestal beginnen de verkiezingen op een donderdag (de dag waarop doorgaans in Nederland wordt gestemd) en eindigen ze op een zondag (wanneer de meeste landen verkiezingen houden).

Het aantal leden dat per land wordt gekozen hangt af van het bevolkingsaantal, waarbij kleinere landen iets meer zetels krijgen toebedeeld dan waar ze strikt genomen recht op hebben. Momenteel varieert het aantal zetels van 6 voor kleine lidstaten als Malta, Luxemburg en Cyprus, tot 96 voor Duitsland.

Wanneer u gaat stemmen, kiest u voor kandidaten van nationale politieke partijen. Wanneer deze kandidaten eenmaal zijn gekozen, sluiten ze zich gewoonlijk aan bij een transnationale fractie. De meeste nationale partijen zijn aangesloten bij een Europese politieke partij.

Lees meer over de verkiezingsregels in elk EU-land.