Acces direct la meniul principal de navigare (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces la conţinutul paginii (apăsaţi pe "Intră")
Acces direct la lista celorlalte site-uri (Apăsaţi pe tasta "Enter")

Întrebări adresate de cetățeni (Ask EP)

 
 

Dacă doriți informații mai detaliate în legătură cu activitățile, competențele și organizarea Parlamentului European, puteți contacta Unitatea pentru întrebările adresate de cetățeni (Ask EP) utilizând formularul de mai jos.

 
 
 
Dumneavoastră ne adresați întrebări, noi vă răspundem

Puteți consulta o selecție de subiecte recente de un interes deosebit pentru cetățenii care se adresează Parlamentului European în scris și răspunsurile noastre la aceste întrebări.

 
 
 
Ce face UE pentru a combate criminalitatea informatică?
Keyboard with cybercrime button   © ArtemSam / Fotolia

Cetățenii contactează Parlamentul European pentru a cere informații cu privire la acțiunile de combatere a criminalității informatice întreprinse de UE. Pentru a combate criminalitatea informatică, UE pune în aplicare acte legislative și sprijină cooperarea în cadrul Strategiei de securitate cibernetică a Uniunii Europene din 2013.

 
 
Ora de iarnă: schimbăm ora, dar de ce?
Clock going back to wintertime   © Jan Engel / Fotolia

De multe ori, cetățenii se adresează Parlamentului European pentru a face observații cu privire la schimbarea orei. Unii cetățeni sunt în favoarea orei de vară/de iarnă, în vreme ce alții îndeamnă Parlamentul să o elimine. În ziua de duminică, 29 octombrie 2017, ceasurile se dau înapoi cu o oră, însă de ce?

 
 
Ce face UE pentru a reduce risipa de alimente?
Recyclable food waste in bin   © Gary Perkin / Fotolia

În UE, risipa de alimente este estimată la circa 88 de milioane de tone, adică 173 de kilograme pe persoană, într-un singur an. Cantitatea totală de alimente produsă în UE în 2011 a fost de circa 865 kg/persoană. Asta înseamnă că risipim 20 % din totalitatea alimentelor produse. În acest context, cetățenii se adresează Parlamentului European pentru a solicita informații despre acțiunile întreprinse de UE pentru a reduce risipa de alimente și solicită, de asemenea, ca prin legislația europeană să se pună capăt risipei de alimente în toate țările Europei, ei adresând inclusiv mai multe petiții pe această temă.

 
 
Cum reformează UE drepturile pasagerilor care utilizează transportul aerian?
Flight information screen   © European Parliament Audiovisual service

Cetățenii se adresează în mod frecvent Parlamentului European pentru a solicita informații despre drepturile lor în calitate de pasageri. Se preconizează că reforma actuală a cadrului legislativ va clarifica anumite aspecte ale drepturilor pasagerilor care utilizează transportul aerian, pentru a asigura o mai bună aplicare a regulamentului.

 
 
Erasmus+: programul Uniunii pentru educație, formare, tineret și sport
Sign with vocational education   © putilov_denis / fotolia

Tinerii doresc să afle mai multe despre programul Erasmus + și solicită informații privind oportunitățile de mobilitate, astfel încât să își poată consolida competențele și îmbunătăți perspectivele de angajare. Ei adresează deseori întrebări Parlamentului European pentru a afla ce sprijin oferă UE pentru formarea profesională și educația tinerilor.

 
 
Pungile de plastic: măsurile UE pentru reducerea consumului
Sign with vocational education   © putilov_denis / fotolia

Cetățenii doresc să fie informați cu privire la măsurile luate de UE pentru a reduce consumul de pungi de plastic, dat fiind impactul negativ al acestora asupra speciilor marine sălbatice și asupra mediului. În UE, pungile de transport de plastic sunt considerate ambalaje în temeiul Directivei 94/62/CE. Utilizarea pungilor de transport de plastic are ca efect generarea de deșeuri și utilizarea ineficientă a resurselor. În plus, aruncarea necontrolată a acestor pungi duce la poluarea mediului și agravează problema răspândită a deșeurilor din corpurile de apă, amenințând ecosistemele acvatice din întreaga lume.

Pentru a primi informații complete în orice limbă oficială a UE, vă rugăm să adresați o cerere scrisă Unității pentru întrebările adresate de cetățeni (Ask EP).

 
 
 
Răspunsurile PE

Vizualizați toate răspunsurile PE pe blogul nostru.

 
 
 
Consultaţi :

Unitatea pentru întrebările adresate de cetățeni (Ask EP) face parte din Serviciu European de Cercetare Parlamentară (EPRS) și puteți menține legătură cu noi pe platformele noastre sociale:

 
 
 

Alte servicii

Linkurile de mai jos vă vor ghida către alte servicii specializate unde puteți găsi informații specifice.
 
 
 
 
Căutare deputați în Parlamentul European
 
 
Informații despre dreptul de a adresa o petiție
 
 
Parlamentul European în țara dumneavoastră
 
 
Vizite la Parlamentul European
 
 
Stagii la Parlamentul European
 
 
Oportunități de angajare la Parlamentul European
 
 
Europa ta
 
 
Acces la documente
 
 
Consultare arhiva documentelor