Alegerile europene: șansa dumneavoastră de a vă exprima punctul de vedere 

Următoarele alegeri europene din 6-9 iunie 2024 vă dau ocazia de a vă folosi votul pentru a decide direcția spre care se va îndrepta Europa.

Votând la alegerile europene vă exercitați dreptul democratic de a lua parte la deciziile privind viitorul Europei și conferiți Parlamentului legitimitatea de care are nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile.

Consultați portalul alegerilor europene pentru mai multe informații despre alegeri și înscrieți-vă pentru a primi notificări despre vot.

De ce sunt importante alegerile europene

Alegerile europene înseamnă să alegeți cine să vă apere interesele în UE. Deputații în Parlamentul European nu doar elaborează și decid asupra actelor legislative, ci și votează noi acorduri comerciale, supraveghează celelalte instituții ale UE, verifică dacă banii UE sunt cheltuiți cum trebuie și lansează investigații pe anumite teme. Aflați mai multe despre deputații în Parlamentul European care vă reprezintă țara în momentul de față.

Alegerile au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. În urma alegerilor, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, și pentru a aproba întreaga echipă de comisari.

Cele mai recente alegeri, din mai 2019, au înregistrat o creștere semnificativă a prezenței la vot, care a ajuns la o medie de peste 50 % la nivelul Uniunii. Parlamentul a organizat o campanie de informare imparțială, îndemnând cetățenii să voteze. Campania a condus la lansarea comunității impreuna-in.eu, cu scopul de a promova participarea activă la democrație în Europa.

Comunitatea impreuna-in.eu se angajează acum să inspire cât mai mulți cetățeni să voteze la alegerile europene din 2024. Înscrieți-vă aici pentru a vă implica!

Cum funcționează votul

Deși există unele reguli comune privind alegerile, o serie de aspecte diferă de la o țară la alta, cum ar fi posibilitatea de a vota prin corespondență sau în străinătate.

Zilele alegerilor pot fi, de asemenea, diferite. Alegerile încep în mod normal joia (ziua în care se votează în mod obișnuit în Țările de Jos) și se încheie duminica (când își desfășoară alegerile majoritatea țărilor).

Numărul de deputați aleși în fiecare țară depinde de dimensiunea populației, țările mai mici obținând mai multe locuri decât ar presupune proporționalitatea strictă. În prezent, numărul deputaților variază de la șase pentru Malta, Luxemburg și Cipru la 96 pentru Germania.

La alegeri participă partidele politice naționale, dar, odată aleși, majoritatea eurodeputaților aleg să devină membri ai unui grup politic transnațional. Majoritatea partidelor naționale sunt afiliate la un partid politic european.

Aflați mai multe despre regulile electorale din fiecare stat UE.