Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Poizvedbe državljanov (Ask EP)

 
 

Če želite izvedeti več o dejavnostih, pristojnostih in organizaciji Evropskega parlamenta, se lahko prek spodnjega obrazca obrnete na Oddelek za poizvedbe državljanov.

 
 
 
Vi sprašujete, mi odgovarjamo

Tukaj lahko najdete izbor nedavnih perečih tem, o katerih so državljani naslovili vprašanje na Evropski parlament, in naše odgovore.

 
 
 
Ask EP – Vprašali ste, mi odgovarjamo

Katera je bila lansko leto po vašem najpomembnejša tema v Evropski uniji? Velika verjetnost je, da smo se v Parlamentu ukvarjali z njo. Oglejte si pregled rubrike Ask EP za leto 2014.

 
 
Poletni čas

Državljani se redno obračajo na Parlament s komentarji na temo poletnega časa. Nekateri državljani so tej ureditvi naklonjeni, saj se veselijo različnih dejavnosti v večernem prostem času, ki jih omogoča naravna svetloba. Drugi Parlament pozivajo, naj prestavljanje ure odpravi, saj v tem ne vidijo nobenih prednosti.

 
 
Socialno varstvo v Evropi: dostop in varovala glede socialne pomoči in prejemkov

V nekaterih državah članicah in na ravni EU se vedno znova razpravlja o določbah EU glede dostopa do socialne pomoči in prejemkov socialne varnosti.

 
 
Schengensko območje in vizumska politika EU

Potovanje brez vize na evropskem schengenskem območju brez meja predstavlja enega najkonkretnejših rezultatov za državljane, predvsem za mlade in mobilne državljane. Pomembno je za povezovanje ljudi, a zahteva tudi zaupanje, da bodo države članice ustrezno varovale svoje zunanje meje in izvajale potrebne ukrepe.

 
 
Nasprotovanje Evropske unije smrtni kazni

Državljani v pismih Evropskemu parlamentu izražajo svojo zaskrbljenost, ker se v državah po svetu še vedno izvaja smrtna kazen. Nekateri sprašujejo, kakšno je stališče Parlamenta o smrtni kazni; drugi pozivajo EU, naj posreduje v posameznih primerih.

 
 
 
 
Odgovori EP

Oglejte si vse odgovore EP na našem spletnem dnevniku.

 
 
 
Preberite tudi:

Poizvedbe državljanov so pobuda Službe Evropskega parlamenta za raziskave (EPRS); z nami se lahko povežete tudi prek naših strani na družabnih omrežjih:

 
 
 

Druge službe

Spodaj so povezave do drugih specializiranih služb in konkretnih informacij.
 
 
 
 
Poišči poslanca/poslanko Evropskega parlamenta
 
 
Informacije o pravici do peticije
 
 
Evropski parlament v tvoji državi
 
 
Obiski Evropskega parlamenta.
 
 
Prakse v Evropskem parlamentu
 
 
Možnosti zaposlitve v Evropskem parlamentu
 
 
Tvoja Evropa
 
 
Dostop do dokumentov
 
 
Vpogled v arhivske dokumente