Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Poizvedbe državljanov (Ask EP)

 
 

Če želite izvedeti več o dejavnostih, pristojnostih in organizaciji Evropskega parlamenta, se lahko prek spodnjega obrazca obrnete na Oddelek za poizvedbe državljanov.

 
 
 
Vi sprašujete, mi odgovarjamo

Tukaj lahko najdete izbor nedavnih perečih tem, o katerih so državljani naslovili vprašanje na Evropski parlament, in naše odgovore.

 
 
 
Aktualne teme, ki so pritegnile pozornost državljanov v letu 2016
© European Union   © European Union

Državljani iz vse Evrope pa tudi od drugod se vsak dan obračajo na Evropski parlament in ga prosijo za informacije, izražajo svoje mnenje ali predlagajo rešitve za vrsto različnih tem. Oddelek za poizvedbe državljanov (Ask EP) zagotavlja pregled nad glavnimi vprašanji, ki so jih zastavili državljani, ki so pisali Evropskemu parlamentu v prvih šestih mesecih leta 2016.

 
 
Testiranje na živalih
© Efmukel / fotolia   © Efmukel / fotolia

Javnosti je dobrobit živali zelo pomembna in mnogi izražajo pomisleke glede nekaterih metod, ki se uporabljajo pri testiranju na živalih. Zaščito živali in njihovo dobrobit pokriva širok nabor zakonodaje EU, na primer o zaščiti prostoživečih živali, živali iz živalskih vrtov, rejnih živali, živali med prevozom ter o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene in kozmetične namene.

 
 
Emisije v avtomobilskem sektorju
© SZ-Designs / Fotolia   © SZ-Designs / Fotolia

Državljani se vedno znova obračajo na Parlament in ga prosijo za informacije o ukrepih EU za boj proti onesnaževanju zraka z emisijami iz motornih vozil. Po škandalu iz septembra 2015 v zvezi z emisijami avtomobilov so državljani zahtevali strožje kontrole glede merjenja emisij v avtomobilskem sektorju.

 
 
Poletni čas: premikanje ure
© Fabian Petzold / Fotolia   © Fabian Petzold / Fotolia

Dvakrat letno se ura v vseh državah članicah EU premakne za eno uro, naprej z zimskega časa na poletnega (zadnjo nedeljo v marcu), nato obratno (zadnjo nedeljo v oktobru). Državljani se redno obračajo na Parlament v zvezi s prestavljanjem ure s poletnega na zimski čas in obratno. Nekateri poletno ureditev podpirajo, drugi Parlament pozivajo, naj pomaga ukiniti to prakso.

 
 
Evropska državljanska pobuda
© Kamaga / Fotolia   © Kamaga / Fotolia

Državljani se redno obračajo na Evropski parlament in ga sprašujejo, kako lahko aktivno sodelujejo v zakonodajnem postopku. Evropska državljanska pobuda, ki je bila uvedena aprila 2012, je pomemben korak k približevanju državljanov Evropi, saj jim omogoča, da sodelujejo v demokratičnem procesu.

 
 
 
 
Odgovori EP

Oglejte si vse odgovore EP na našem spletnem dnevniku.

 
 
 
Preberite tudi:

Poizvedbe državljanov so pobuda Službe Evropskega parlamenta za raziskave (EPRS); z nami se lahko povežete tudi prek naših strani na družabnih omrežjih:

 
 
 

Druge službe

Spodaj so povezave do drugih specializiranih služb in konkretnih informacij.
 
 
 
 
Poišči poslanca/poslanko Evropskega parlamenta
 
 
Informacije o pravici do peticije
 
 
Evropski parlament v tvoji državi
 
 
Obiski Evropskega parlamenta.
 
 
Prakse v Evropskem parlamentu
 
 
Možnosti zaposlitve v Evropskem parlamentu
 
 
Tvoja Evropa
 
 
Dostop do dokumentov
 
 
Vpogled v arhivske dokumente