Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Poizvedbe državljanov (Ask EP)

 
 

Če želite izvedeti več o dejavnostih, pristojnostih in organizaciji Evropskega parlamenta, se lahko prek spodnjega obrazca obrnete na Oddelek za poizvedbe državljanov.

 
 
 
Vi sprašujete, mi odgovarjamo

Tukaj lahko najdete izbor nedavnih perečih tem, o katerih so državljani naslovili vprašanje na Evropski parlament, in naše odgovore.

 
 
 
Razvojna pomoč EU
 

Na svetu skoraj milijarda ljudi živi v skrajni revščini. Še več je takšnih, ki se spopadajo z lakoto in boleznijo, oziroma nimajo dostopa do zdravstvenega varstva ali izobraževanja. Državljani se vedno znova obračajo na Parlament in sprašujejo po vlogi EU pri spodbujanju razvoja po svetu.

 
 
Azilni postopki v EU
  © European Union 2012 – EP

Evropski parlament prejema številne zahteve za posredovanje pri postopkih zaprositve za azil ali pomoč v primeru težav, povezanih s statusom begunca.

 
 
TTIP – Evropski parlament pregleduje trgovinska pogajanja med EU in ZDA
  © Zerbor / Fotolia

Pogajanja o čezatlantskem partnerstvu za trgovino in naložbe (TTIP) številnim državljanom še naprej povzročajo velike skrbi. Poslanci Evropskega parlamenta so že opozorili, da dogovora ne bodo odobrili za vsako ceno in trenutno pripravljajo priporočila za Evropsko komisijo o pogajanjih za trgovinski sporazum med EU in ZDA.

 
 
Strategije za vključevanje Romov v EU
  © Vincent / Fotolia

EU že dolgo poudarja, da je treba Rome bolje vključiti. Evropske institucije in vsaka država članica pa nosijo skupno odgovornost za spremembo trenutne situacije.

 
 
Nova zakonodaja o GSO
  © bildergala / Fotolia

Trenutna in prihodnja zakonodaja EU o gensko spremenjenih organizmih (GSO) je za državljane, ki pišejo Evropskemu parlamentu, zelo pomembna tema. Pogosto izražajo zaskrbljenost o gensko spremenjenih pridelkih in EU pozivajo, naj zagotovi varstvo okolja in potrošnikov.

 
 
 
 
Odgovori EP

Oglejte si vse odgovore EP na našem spletnem dnevniku.

 
 
 
Preberite tudi:

Poizvedbe državljanov so pobuda Službe Evropskega parlamenta za raziskave (EPRS); z nami se lahko povežete tudi prek naših strani na družabnih omrežjih:

 
 
 

Druge službe

Spodaj so povezave do drugih specializiranih služb in konkretnih informacij.
 
 
 
 
Poišči poslanca/poslanko Evropskega parlamenta
 
 
Informacije o pravici do peticije
 
 
Evropski parlament v tvoji državi
 
 
Obiski Evropskega parlamenta.
 
 
Prakse v Evropskem parlamentu
 
 
Možnosti zaposlitve v Evropskem parlamentu
 
 
Tvoja Evropa
 
 
Dostop do dokumentov
 
 
Vpogled v arhivske dokumente