Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Bureau van het Europees Parlement in België:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 
28/03/2018

“Road of Change” wint de Belgische voorronde van de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren 2018

Een verkennende reis dwars door Europa, over routes die zijn afgelegd door migranten en vluchtelingen. Dit ambitieuze project, uitgevoerd door zeven Vlaamse scholen, is geselecteerd door de Belgische jury van de Karel de Grote-prijs voor jongeren 2018. Tussen alle Belgische kandidaten is het “Road of Change” gelukt om op te vallen en gaat het nu de concurrentie aan met de overige 26 nationale winnaars. Het project is een initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Bond Zonder Naam.

Op 9 februari begon het team van “Road of Change” aan een reis van tien dagen door Europa. Het doel? Luisteren naar de verhalen van mensen die op de vlucht zijn. Veertien leerlingen en hun zes leerkrachten, vergezeld door zes afgevaardigden uit het maatschappelijk middenveld en drie journalisten, bezochten steden in Slovenië, Kroatië, Servië, Italië, Frankrijk en België.

Tijdens hun reis ontmoetten ze mensen uit Irak, Iran, Syrië, Afghanistan, Eritrea, Ethiopië, Pakistan en Bangladesh. Zij zijn allen gevlucht voor oorlog of onmenselijke leefomstandigheden en ze hebben allemaal een verhaal te vertellen. Door deze verhalen te delen, maar ook die van andere actoren die ze tegenkwamen in het veld (NGO’s, mensenrechtenactivisten, lokale gemeenschappen, overheidsactoren, etc.), willen de Belgen het bewustzijn over de migratieproblematiek vergroten. “Het is een reis die het mogelijk maakt om met anderen contact te maken en hen beter te begrijpen.” leggen ze uit. “Een reis die jongeren helpt te groeien, en na te denken over Europese waarden en mensenrechten.”

Project op lange termijn

“Road of Change”, is niet alleen een reis, maar vooral een project op lange termijn. Voor de start van het project moeten we terug naar het voorjaar van 2017. Destijds verdedigden zeven deelnemende scholen hun projectvoorstellen. Uit 80 leerlingen werden er slechts veertien geselecteerd. De daarop volgende maanden werden vooral gebruikt om de jongeren kennis te laten maken met storytelling en geweldloze communicatie en om hen bij te spijkeren over het Europese asielsysteem. Daarnaast moesten ze communiceren over hun activiteiten en fondsen werven. Om dit te doen organiseerden ze debatten en evenementen op de deelnemende scholen en publiceerden ze informatie op sociale media (ze hebben nu al meer dan 20.000 volgers). De voorbereidingen voor het project eindigden met bezoeken aan de vluchtelingenkampen in Calais en Duinkerken.

En daarna ?

Het uiteindelijke doel van het project is niet de reis zelf, maar om het debat over migratie te stimuleren en op de lange termijn misschien het beleid te veranderen en de jonge generatie aan te moedigen om bij te dragen aan een betere toekomst en om deel te nemen aan initiatieven voor een meer verenigd Europa. Om die reden nam het project deel aan de Belgische selectie van de Karel De Grote-prijs. Uit 18 kandidaten werden ze door een jury van Belgische Europarlementsleden genomineerd en mogen ze hopen om de beroemde Karel de Grote-prijs voor jongeren binnen te slepen, samen met 26 andere nationale laureaten. De winnaar wordt op 8 mei bekend gemaakt in Aken. Ter herinnering, de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren heeft als doel de ontwikkeling van Europees bewustzijn bij jonge mensen aan te moedigen en hun deelname aan Europese integratieprojecten te bevorderen.

 Wat er ook gebeurt, de jongeren zullen niet wachten op de uitslag van de wedstrijd om hun weg te vervolgen. Ze hebben het publiek al uitgenodigd voor een volgende afspraak eind april: een expositie georganiseerd met het Fotomuseum in Antwerpen. Tijdens de openingsavond wordt een documentaire uitgezonden.

Meer informatie

Web site van het project Road of Change
Facebook pagina Road of Change
Lancering van de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren 2018