Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Bureau van het Europees Parlement in België:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 
28/01/2018

140 ambassadors op bezoek in het Europees Parlement

Seminarie European Parliament Ambassador School voor junior en senior ambassadors

 .

Op 25 januari kwamen zo’n 70 senior ambassadors (leerkrachten) en 70 junior ambassadors (leerlingen tussen 16 en 18 jaar) naar het Europees Parlement om hun school te vertegenwoordigen in het kader van het European Parliament Ambassador School-programma. De ‘ambassadeurs’ van 35 scholen uit het hele land kregen de kans elkaar te ontmoeten en een Belgisch EPAS-netwerk uit te bouwen. Ze konden ook kennis opdoen over Europese actualiteit tijdens een conferentie en een debat met Europarlementsleden Pascal Arimont (CSP, EVP), Marc Tarabella (PS, S&D), Helga Stevens (N-VA, ECR), Bart Staes (Groen, De Groenen/EVA), Philippe Lamberts (Ecolo, De Groenen/EVA).

Eén dag, twee programma’s

Leerlingen en leerkrachten hadden elk een op maat gemaakt programma

De jongeren begonnen de dag met een quiz over de EU, verdeeld in groepjes leerlingen uit verschillende scholen. Elke groep bezocht vervolgens het Huis van de Europese Geschiedenis met vragen vanuit een thematische invalshoek: migratie, talen, oorlog, identiteit, dictatuur, kaarten, ... een enorm leerrijke ervaring. Op het einde van de dag kwamen de leerlingen samen om gedachten uit te wisselen over de georganiseerde activiteiten op school en hun ervaringen als junior ambassadors.

De leerkrachten van hun kant kwamen meer te weten over het EPAS-programma en de Europese actualiteit. Brexit, de economische crisis, migratie, glyfosaat, terrorisme, fiscale fraude, ... thema’s die het recente nieuws over het Europees Parlement hebben gedomineerd en dat ook zullen doen in 2018.

Tijdens de uitwisselingen in de namiddag kregen de leerkrachten de kans om ideeën te verzamelen rond Europadag (op 9 mei), infopunt Europa en inhoudelijke activiteiten op school. Een Europees voetbalkampioenschap, een toneelstuk, debatten tussen scholen over de Europese problematiek, een markt met Europese producten, ‘Europe Got Talent’, een spel op school met 28 teams, een grote verjaardagskaart met wensen voor de EU... creatieve en originele ideeën om over de EU te praten.

Een debat met Belgische Europarlementsleden

Het debat was een gelegenheid om leerlingen en leerkrachten samen te brengen om vragen te stellen aan en te debatteren met Europarlementsleden. Studenten uit de tolkenopleiding van UGent en ULB zorgden voor de simultaan vertolking Frans-Nederlands.

Brexit was het eerste thema dat ter sprake kwam. De Parlementsleden spraken over de lopende onderhandelingen en de kwesties Schotland en Noord-Ierland.  Ook migratie en quota voor migranten werden besproken. De ongelijkheid in opvang tussen lidstaten, de leidende rol van Libanon maar ook de reacties met betrekking tot de opvang kwamen aan bod.

Een leerkracht bracht vrijhandel ter sprake “of vrijhandel niet contraproductief begint te werken voor de EU”.
Parlementslid Tarabella wil dat vrijhandel “eerlijk” verloopt. Voor hem gaat de handel van morgen gepaard aan een economie die “het sociale welzijn en de duurzaamheid van de handel voor beide partijen bevordert”.

Bart Staes sluit zich aan bij Tarabella dat handel belangrijk is maar dat het op een rechtvaardigere manier moet. Bovendien hoopt hij dat “vrijhandel van voedsel niet langer wordt toegelaten”. Philippe Lamberts voegt eraan toe dat volgens het recente ‘Oxfam-rapport over ongelijkheden’ in 2017 82 procent van de gecreëerde rijkdom 1 procent van de wereldbevolking ten goede kwam.

Volgens Helga Stevens werkt vrijhandel niet zoals het hoort, maar ze onderstreept dat de EU dankzij die vrijhandel vandaag welvarend is. Pascal Arimont sluit zich daar bij aan: “Internationale handel brengt voordelen met zich mee maar die vrijhandel moet eerlijk zijn en niet schadelijk voor partners en derden van internationale overeenkomsten”.

Enkele reacties na de EPAS-dag

  • “Gisteren kwam ik naar het Parlement met een junior. Hij vertrok met een klein hartje maar kwam heel opgetogen terug! Vandaag vertelde hij heel enthousiast over zijn dag aan de andere juniors die nu spijt hebben dat ze niet zijn meegegaan. Zelf vond ik de dag enorm interessant en zeker de moeite waard.”
  • “We zijn ietwat bezorgd naar Brussel afgezakt met onze juniors van het deeltijds onderwijs. We kwamen echter enorm enthousiast terug. Onze leerlingen waren opgetogen en hebben zich deze ochtend ingeschreven voor het Europees Jongerenevenement EYE2018. Dit weekend hebben we een kleine amateurvideo opgenomen met voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy, waarin hij de 2 juniors bedankt voor hun inzet en hen motiveert om de Europese visie uit te dragen. Ze waren erg trots! Het EPAS-programma op school is nu echt van start gegaan. Dankjewel!”
  • “Het was een heel mooi programma. Leerlingen en leerkrachten kwamen heel enthousiast terug. Dankjewel!”
  • "Zeer warm onthaal tijdens #epasbe - dag voor leraren en leerlingen - leerrijk, inspirerend en nieuwe vriendschappen"

Bekijk de foto`s

 .

Bekijk de video

 .

Meer informatie over het EPAS-programma vindt u hier.

Huis van de Europese Geschiedenis
European Youth Event (EYE) 2018