Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Bureau van het Europees Parlement in België:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Wat Europa voor mij doet

Uit de meest recente Eurobarometerpeiling blijkt dat 68% van de ondervraagden vindt dat hun land voordeel haalt uit het EU-lidmaatschap. Maar de concrete impact van dit lidmaatschap in ons dagelijkse leven is vaak niet bekend. In aanloop naar de Europese verkiezingen in mei volgend jaar heeft het Europees Parlement een  website gelanceerd die aantoont wat de concrete impact is van de EU in ons dagelijkse leven.

De interactieve en meertalige website ´Wat Europa voor mij doet´, gemaakt door de Onderzoeksdienst van het Europees Parlement, laat op een toegankelijke manier de invloed van de EU op het leven van individuele burgers zien. Hij bevat honderden snel leesbare, korte (één pagina) voorbeelden van het verschil dat de EU maakt op het leven van mensen. Gebruikers kunnen specifieke informatie vinden over wat Europa doet voor hun regio, beroep en favoriete vrijetijdsbesteding.

Antonio Tajani, voorzitter van het Europees Parlement, lanceerde de website vandaag in Straatsburg: “Europeanen willen weten wat de EU voor hen heeft gedaan en deze nieuwe website van het Europees Parlement geeft hierop heldere antwoorden. Het wordt een waardevol instrument om Europa dichter bij de mensen te brengen.”

Ongeveer 1.800 artikelen van maximaal één pagina lang zijn beschikbaar om te lezen en te delen, zowel als webpagina of in de vorm van PDF-bestanden. De artikelen op de site zijn verdeeld in drie categorieën. In de eerste categorie, ´In mijn regio´, kunnen de gebruikers een plaats selecteren, bijvoorbeeld waar ze wonen of werken. Hoe is Europa aanwezig in hun dorp, stad en regio? Dit onderdeel van de website behandelt meer dan 1.400 locaties in elk deel van de Europese Unie.

Een tweede deel van de site, ´In mijn leven´, laat de gebruikers kiezen uit 400 artikelen over wat zij persoonlijk belangrijk vinden. Wat voor invloed heeft de EU op bijvoorbeeld gezondheidszorg, hobby´s, reizen, veiligheid, consumentenbescherming en sociale rechten? Hoe ondersteunt de EU mensen in hun professionele leven - van imkers en buschauffeurs tot brouwers? Wat heeft de EU gedaan voor onze favoriete vrijetijdsbestedingen, zoals sport, muziek of tv-kijken? Een serie podcasts, beschikbaar in een groeiend aantal talen, is ook beschikbaar in deze sectie.

Dit alles wordt aangevuld, in een derde deel van de website ‘In detail’, met langere achtergrondinformatie over specifiek EU-beleid. In deze sectie worden de realisaties van de huidige parlementaire termijn besproken en wordt gekeken naar de toekomst. Extra aandacht gaat naar de zorgen van burgers en hun verwachtingen van de EU.

De website is gemaakt door de Onderzoeksdienst van het Europees Parlement (EPRS), in samenwerking met Communicatie- en Vertalingsdiensten.

Website ´Wat Europa voor mij doet´

www.wat-europa-voor-mij-doet.eu
 .

Meer informatie

#EUandME welke impact heeft de EU op jouw dagelijkse leven ?

 

#InvestEU welke impact hebben EU investeringen op jou en jouw buurt ?

 

 

#EUprotect hoe EU probeert je te beschermen en een veiliger Europa te maken ?