Ga naar de inhoud
 
 
 
29/06/2017

31 Belgische scholen werden « European Parliament Ambassador School »

 
 .

Op vrijdag 23 juni organiseerde het Informatiebureau van het Europees Parlement in België in het Parlamentarium de eerste « EP Ambassador School ceremonie » voor Belgische scholen.  31 scholen kregen erkenning voor hun inzet voor het programma ; ze kregen diploma’s voor de leerlingen, een plaquette voor de school en de titel van « European Parliament Ambassador School ».

 .
 
 .

Geëngageerde Europarlementsleden

Op vrijdag 23 juni werden 115 « junior ambassadors » en « senior ambassadors » van 31 scholen verwacht in het Parlamentarium. De ceremonie begon met de uitreiking van de EPAS plaquettes, die heel zichtbaar op de gevel van de school bevestigd kunnen worden. Elke school werd op het podium gevraagd, en de plaquette werd hen overhandigd door één van de Belgische Europarlementsleden.

 
Van links naar rechts : Claude Rolin (cdH, PPE), Marie Arena (PS, S&D), Lieve Wierinck (Open Vld, ALDE) en Helga Stevens (N-VA, ECR).
Van links naar rechts : Claude Rolin (cdH, PPE), Marie Arena (PS, S&D), Lieve Wierinck (Open Vld, ALDE) en Helga Stevens (N-VA, ECR). European Union 2017
 
 .

Claude Rolin (cdH, PPE), Helga Stevens (N-VA, ECR), Marie Arena (PS, S&D), en Lieve Wierinck (Open Vld, ALDE) waren aanwezig en namen de tijd om voor elk van de scholen een sterk punt naar voor te brengen, of een originele Europa-activiteit die in de school werd georganiseerd in de loop van het voorbije schooljaar, te beschrijven. Er werden daarbij ook vragen gesteld aan de leerlingen of de leraren over hun visie op Europa. De Parlementsleden gaven te kennen dat ze dergelijke uitwisselingen met leerlingen uit heel België graag verderzetten. Ze stelden ook dat scholen niet moeten aarzelen om hen uit te nodigen voor een ontmoeting of een debat.

 
 .

Gemotiveerde scholen met originele ideeën

Belgische
Belgische "EPAS" scholenEuropean Union 2017
 
 .
De foto's van alle Belgische EPAS-scholen
 
 .

Het EPAS-project is in België gestart in februari 2017. De scholen hebben dus op enkele maanden tijd aan een aantal criteria beantwoord om tot EPAS-school gecertificeerd te worden. Op korte tijd zagen we in de scholen heel wat originele en inspirerende activiteiten en ideeën. Hieronder enkele  voorbeelden :

  • Op 9 mei werd een ‘grenscontrolespel’ georganiseerd waarbij elke leerling van de school een paspoort kreeg: een nationaliteit uit een Schengenland, uit een niet-Schengenland, of vluchteling. De bijhorende controles en ondervragingen zorgden ervoor dat dit een echte ‘inleefdag’ werd;
  • Een andere school heeft een actua-wall met wekelijkse nieuwsberichten over de EU;
  • Een Brusselse school organiseerde een vluchtelingenwandeling en liet groepen leerlingen door heel Brussel een traject afleggen waarbij ze meemaakten wat vluchtelingen ook meemaken;
  • Door de leerlingen gemaakte posters met EU-weetjes werden in de hele school opgehangen; de juniors organiseerden daarover een quiz voor alle leerlingen;
  • Een activiteit over de Europese waarden: elke leerling kon kiezen welk van de Europese waarden hij wilde dragen (een etiket dat werd opgeplakt); dit zorgde voor reflectie en onderlinge gesprekken daarover.
 
 .

Een feestelijke sfeer

Sfeerfoto's van de EPAS-ceremonie
Sfeerfoto's van de EPAS-ceremonieEuropean Union 2017
 
 .
Nog meer sfeerfoto's van het evenement vind je in het Facebook album
 
 .

Na de officiële ceremonie konden de « junior ambassadors » en de « senior ambassadors » mekaar ontmoeten en ook selfies nemen met één van de Europarlementsleden ; het EPAS-zeildoek hing ook in het Parlamentarium..Een ensemble van Belgische jazz-muzikanten zorgde voor muzikale omkadering. Elk van hen ging tevreden naar huis, met de plaquette en het diploma van « junior ambassador » onder de arm.

 
 .

Meer weten over EPAS :

"European Parliament Ambassador School" in België
 

Heb je ook interesse om deel te nemen aan het EPAS-project ? Je kan je school hier inschrijven. Tot volgend jaar voor de EPAS-ceremonie!

 
Carte des 31 écoles EPAS belges (2016-2017)
Map van de 31 Belgische EPAS scholen (2016-2017)European Union 2017