Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Bureau van het Europees Parlement in België:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

28 in 1 - Actieve lessen over de EU

 .

'28 in 1' is educatief materiaal dat bestemd is voor de 3de graad van het secundair onderwijs. Het is modulair opgebouwd, met kant-en-klare presentaties en actieve werkvormen die de leerlingen rechtstreeks betrekken bij de Europese democratie. Het materiaal is ook beschikbaar in het Frans en (enkele delen) in het Engels.
Update september 2017: In module 2 werd een thema over Europese democratie toegevoegd, en het thema over Handelsakkoord EU-USA werd aangepast.

 
 .

Dit educatief pakket ’28 in 1 – Actieve lessen over de EU’ wil leerlingen een basisbegrip geven hoe de Europese Unie en het Europees Parlement werken. Actieve werkvormen, simulatieoefeningen, actieve spelen over de EU, internetoefeningen vormen de ingrediënten voor je lessen.

Voor dit leerpakket zijn wij in zee gegaan met Ryckevelde vzw, die op dit gebied reeds ruimschoots haar sporen heeft verdiend.

 
 .

Voor welke lessen is dit materiaal geschikt ?

  • Geschiedenis
  • Aardrijkskunde
  • Economie
  • Maatschappelijke vorming
  • Project Algemene Vakken
  • Cultuurwetenschappen
  • Levensbeschouwelijke vakken
  • Nederlands (leren debatteren aan de hand van de simulatie oefeningen in module 2)
  • Frans (het pakket is ook in het Frans beschikbaar)
  • Engels (enkele delen van het pakket zijn ook in het Engels beschikbaar)
 
 .

Inhoud van het leerpakket

* Dit materiaal is gratis beschikbaar. Om toegang te krijgen tot het pakket en de PREZI presentaties moet u het onderstaand formulier invullen.

Module 1 behandelt de algemene context van de Europese Unie aan de hand van drie interactieve spelen over de geschiedenis van de Europese Unie, de lidstaten en de bevoegdheden van de EU.

 
 .

Module 2 : aan de hand van een actieve simulatieoefening komen het Europese besluitvormingsproces aan bod, de verschillende EU-instellingen  en een aantal actuele thema's (gezondheid, vluchtelingen in Europa, klimaatopwarming, online privacy,...)

Update september 2017: In module 2 werd een thema over Europese democratie toegevoegd, en het thema over Handelsakkoord EU-USA werd aangepast.

 
 .

Module 3 gaat dieper in op Europees burgerschap. Via verschillende internetoefeningen leren de leerlingen over de Europese verkiezingen en leren ze hoe hun stem te laten horen en waar informatie op te zoeken.

 
 .

Module 4 is een opdracht voor de leerlingen. Hier wordt een korte, samenvattende video aangeboden en worden leerlingen uitgenodigd hun vragen te stellen aan de Belgische Europarlementsleden.

 .
 
 .

De 4 modules downloaden

Dit materiaal is gratis beschikbaar!

Om het pakket te kunnen downloaden, vragen wij u het onderstaand formulier in te vullen. U krijgt dan onmiddellijk de link te zien (onderaan de pagina, scroll naar beneden) waar u de vier modules van '28 in 1' volledig kunt downloaden. Tip: vergeet niet de link te behouden (kopiëren) om die in de toekomst te kunnen gebruiken.

Uw gegevens zullen gebruikt worden om u eventuele updates te bezorgen en om feedback te kunnen vragen.

Formulier

Verplichte velden