Ga naar de inhoud
 
 
 
17/05/2017

Europadag in de Belgische EPAS-scholen

Op 9 mei is het Europadag. Het EPAS-project (European Parliament Ambassador School) is in België gestart in februari 2017, en dit was de gelegenheid bij uitstek voor de EPAS-scholen om Europa te vieren! Met een rijk gamma aan activiteiten die door de "senior" en "junior" ambassadeurs op touw werden gezet, werd Europadag in scholen in het hele land gevierd.

Hierboven zijn foto's van Europadag in enkele Belgische EPAS-scholen: Institut Saint-André Charleroi, Sint-Pietersinstituut Gent, Institut de la Providence Herve, IPES Wavre, IPES Verviers, Athénée Royal Thil Lorrain Verviers, César-Franck-Athenäum Kelmis en Atheneum MXM Merksem.

 .
 
 .

Uitwisselen van ervaringen!

Het EPAS-project werd in België gelanceerd in februari 2017. 33 scholen schreven zich in en stelden "ambassadors" aan om het project te trekken op school. Enerzijds zijn er "senior ambassadors", leraren en anderzijds "junior ambassadors", leerlingen. Ze werken samen om de Europese dimensie op school te versterken. Zo werken ze aan de EU-kennis van de leerlingen en trainen hun democratische vaardigheden.

 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .

Foto: de "senior ambassadors" in het Europees Parlement tijdens het seminarie van 2 mei 2017.

 
"Senior ambassadors" seminarie op 02 mei 2017
 
 .

Op school activiteiten organiseren voor Europadag is één van de voorgestelde activiteiten om de doelstellingen van het project te bereiken! Heel wat Belgische EPAS-scholen hebben de uitdaging aangenomen en tal van creatieve activiteiten georganiseerd voor medeleerlingen, leraren, of soms ook voor buitenstaanders. Kennis en enthousiasme voor Europa werden uitgewisseld, en heel vaak kreeg Europadag weerklank tot buiten de schoolmuren!

 
 .

"Europa infopunt" op school

Een van de criteria in het EPAS-project is om een "Europa infopunt" op school te voorzien om leraren en leerlingen zoveel mogelijk te informeren. Vaak stond dit Infopunt niet alleen tijdens Europadag, maar ook tijdens de Opendeurdag van de school in de kijker! Het zeildoek “European Parliament Ambassador school” werd daarbij vaak als achtergrond gebruikt, en leverde ook leuke foto’s op!

 
 .
 

Hierboven/Hieronder foto's van het "Europa-infopunt" in Collège Saint-Louis Liège, MSKA van Roeselare, INDSé Bastogne, Barnum Roeselare, Atheneum MXM Merksem, Gitok Kalmthout, IPES Verviers, Institut Saint-André Ixelles, en Virgo Sapiens Instituut Londerzeel.

 
 .
 
 .

Kwissen, wedstrijden, ...

Europadag was de aanleiding voor allerhande activiteiten op de EPAS-scholen. Er werden kwissen georganiseerd om de EU-kennis te testen, ook educatieve spelen voor verschillende leeftijden, presentaties, workshops (over de Brexit bijvoorbeeld), tentoonstellingen, culturele ontdekkingen (de smaakpapillen werden niet vergeten) of ook foto-sessies! Enkele voorbeelden:

 

Hierboven: spel en kwis in Atheneum MXM Merksem, Instituut Saint-André Charleroi, Institut de la Vierge Fifèle Schaerbeek, Sint-Pietersinstituut Gent en Gitok Kalmthout.

 

 
 

Hierboven: degustaties in het Bernarduscollege Oudenaarde en MSKA Roeselare; tentoonstelling en fotosessies in Sint-Vincentiusinstituut Gent, Virgo Sapiens Londerzeel en MSKA Roeselare

 .
 
 .

Debat en ontmoeting met Europarlementariërs en andere genodigden

Enkele scholen organiseerden ook debatten of ontmoetingen met Europarlementariërs ! Dit was zeker een gelegenheid bij uitstek om vragen te stellen over de Europese Unie, Europese actualiteit, en de rol van de parlementsleden.

Bijvoorbeeld organiseerde het Sint-Paulusinstituut Herzele op april 27 een debat met Lieve Wierinck (Open VLD, ALDE), Bart Staes (Groen, Greens/EFA) en Helga Stevens (NVA, ECR). Prof. Dr. Hendrik Vos was er ook als moderator. L’Institut de la Providence organiseerde ook op 9 mei een ontmoeting met Philippe Lamberts (Ecolo, Greens/EFA) en Pascal Arimont (CSP, EPP).

 
 .

Links: van links naar rechts, europarlementariërs Lieve Wierinck, Bart Staes en Helga Stevens ; met Professor. Dr. Hendrik Vos ; Sint-Paulusinstituut Herzele op 27 april 2017.
Rechts: Europadag in het Institut de la Providence Herve waar P. Lamberts en P. Arimont de leerlingen hebben ontmoet.

 
 .

Ook andere ontmoetingen werden georganiseerd, bijvoorbeeld met een Belgisch diplomaat de heer P. Van de Velde, en met de heer M. Mulllie van de FOD Buitenlandse Zaken.

 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .

Boven: De heer P. Van de Velde in het Gitok Kalmthout
Beneden: De heer M. Mullie in het Atheneum MXM Merksem

 
 .

Meer weten over het EPAS-programma

EPAS in België