Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Bureau van het Europees Parlement in België:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 
21/03/2018

European Parliament Ambassador School - Hoe kan je jongeren sensibiliseren voor Europa ?

Op donderdag 25 januari kwamen leraren en leerlingen van Belgische EPAS scholen (European Parliament Ambassador School) naar het Europees Parlement.  Eén van de doelen van deze EPAS-dag was om zowel leraren als leerlingen de kans te geven om onderling uit te wisselen over activiteiten die ze op school kunnen organiseren in het kader van het EPAS-programma. Zo waren er heel wat ideeën over de organisatie van “Europadag” op 9 mei op school, en ook over het opzetten van een “Europa Infopoint” op school. Hieronder volgen een aantal suggesties!

Een « escape room » over Europa

Om zich voor te bereiden op 9 mei, Dag van Europa, hadden de junior ambassadors (de leerlingen) en de senior ambassadors (de leraren) heel wat originele ideeën. Eén ervan was om een heuse « EPAS escape room » met opdrachten gelinkt aan de EU op school te installeren. Nog andere originele ideeën waren: een vergadering van het Europees Parlement simuleren op school, en de conclusie ervan als video bezorgen aan Europarlementsleden; een debat organiseren over de Europese actualiteit, een grote verjaardagskaart met wensen voor de EU, een hindernissenparcours inrichten dat de reis van vluchtelingen naar Europa moet voorstellen, een schoolbreed spel organiseren met 28 teams van alle leerlingen van de school,...

Europa begrijpen via « Infotainment »

Leren hoe Europa werkt, kan ook op een ludieke manier! De junior ambassadors stelden voor om eerder het EU Infopoint eerder actief te maken, waarbij een EU-brochure als basis dient voor een maandelijkse quiz over de EU.  Ze stellen ook een Facebook ‘EU-actualiteit’ voor die elke maandag een update zou krijgen. Waarom niet een marathon organiseren tussen verschillende scholen waarbij een EPAS-stand staat met info over de EU ?

Uiteindelijk zullen deze, en ook nog vele andere initiatieven die uitgevoerd worden, beloond worden op vrijdag 22 juni, wanneer de nieuwe EPAS-scholen hun certificaat van ‘European Parliament Ambassador School’ zullen ontvangen.

Meer informatie over het 'European Parliament Ambassador School' programma