Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in België:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 
15/05/2012

Europe on the Ground wint de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren

Karel de Grote-prijs voor jongeren 2012
Karel de Grote-prijs voor jongeren 2012

Europe on the Ground, een Grieks mediaproject, heeft op 15 mei 2012 de eerste prijs ontvangen op de uitreiking van de Karel de Grote-prijs voor jongeren in Aken. De tweede prijs ging naar Europe Meets School, een uitwisselingsprogramma (Tsjechië) en de winnaar van de derde prijs was het Cycle Me Home-project, een road-movie(Hongarije).

De Karel de Grote-prijs voor jongeren wordt elk jaar toegekend aan projecten die een gedeelde Europese identiteit en de integratie onder jongeren stimuleren.

De eerste prijs werd uitgereikt door de Voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, de tweede prijs door voormalig Europees parlementsvoorzitter Hans-Gert Pöttering en de derde prijs door de burgemeester van Aken, Marcel Philipp.

Griekenland - Europe on the Ground

Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz zei: "Wat ik persoonlijk goed vind aan het 'Europe on the ground' project is dat het de culturele diversiteit in Europa tastbaar maakt, meertaligheid promoot en de vorming van een Europese publieke opinie aanmoedigt. Om de Europese democratie te versterken, hebben we meer Europese debatten over Europese aangelegenheden nodig. ... Men beseft steeds meer hoeveel we afhankelijk zijn van elkaar, hoezeer we met elkaar vervlochten zijn. ... De Griekse winnaar van de Karel de Grote-prijs voor jongeren helpt bij de vorming van een Europese publieke opinie."

Europe on the Ground is een innovatief mediaproject voor jongeren dat elk jaar multiculturele teams van meer dan 50 jonge burgerjournalisten en amateurfotografen uitzendt naar 10 Europese hoofdsteden. De jonge deelnemers krijgen er vier dagen om artikelen te schrijven en fotogalerijen te maken over onderwerpen die gerelateerd zijn aan de Europese cultuur en samenleving. Alle bijdragen worden vervolgens bewerkt door professionele journalisten om uiteindelijk in zes talen gepubliceerd te worden op het Europese online magazine www.cafebabel.com. Het project tracht het onderling begrip tussen de Europeanen te bevorderen door Europa meer concreet te maken voor jonge burgers, en vernieuwende vormen van Europese journalistiek te gebruiken.

Tsjechische Republiek - Europe Meets School

In zijn toespraak voor de tweede in de wedstrijd, Europe Meets School, Prague, zei Duits parlementslid en voormalig EP-voorzitter, Hans-Gert Pöttering het volgende: "Als voormalig voorzitter van het Europees Parlement, dat meer dan 500 miljoen mensen van Belfast tot Nicosia en van Tallinn to Lissabon vertegenwoordigt, ben ik verheugd over de toewijding van de huidige jonge generatie voor een divers en cultureel rijk Europa dat respect voor anderen aanmoedigt, vooruitstrevend is en het proces van Europese integratie versterkt."

Het programma Europe Meets School, Praag bestond al sinds 2008-2009 en stelde Erasmusstudenten in staat om kinderen in Tsjechische scholen te ontmoeten en om meer te leren van het Tsjechische schoolsysteem. Tegelijkertijd bereidden ze vrijwillig een kort onderwijsproject voor waarin ze hun thuisland voorstellen.

Hongarije - Cycle Me Home

Het Cycle Me Home project (Hongarije) won de derde prijs. Dit project werd opgestart in 2011 aan de hand van een reisdocumentaire, gemaakt door filmstudenten en fietsliefhebbers door met de fiets van Madrid naar Budapest te reizen. De organisatoren willen een interactieve homepage ontwerpen, waar alle geïnteresseerde mensen betrokken kunnen worden met het project. Ze hopen dat het Cycle Me Home project uitgroeit van een eenvoudige film tot een jeugdbeweging.

Bij de uitreiking van de derde prijs zei de burgemeester van Aken, Marcel Philipp, dat het project gedreven werd door de notie van "internationale verstandhouding", waaraan hij toevoegde dat "de belangrijkste boodschap van dit prachtige en ongewone project in het dichter bij elkaar brengen van mensen ligt."

Prijs

De drie winnende projecten zullen respectievelijk €5.000, €3.000 en €2.000 ontvangen voor hun projecten. Hun vertegenwoordigers zullen eveneens uitgenodigd worden om in de komende maanden het Europees Parlement te bezoeken.

Vertegenwoordigers van de 26 projecten werden uitgenodigd voor de prijsuitreiking op 15 mei in Aken en kregen elk een diploma en een medaille.

De prijsuitreiking werd gezamenlijk georganiseerd door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs en vond plaats in de Universiteit van Aken.

De welkomstwoorden werden verzorgd door Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz, de voorzitter van de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs, Michael Jansen, en de rector van de Universiteit van Aken, Ernst Schmachtenberg.

De Belgische laureaat

Ook dit jaar viel de Belgische laureaat buiten de prijzen.

De Belgische inzending voor de finale is het initiatief "European week van de vzw "Students for Europe" uit Brussel. http://sfeb.eu/Accueil.html  Meer dan 50 studenten uit 20 landen in Brussel namen deel aan de Europese week in 2011 en in 2012. Het zijn de studenten zelf die deze Europese week voorbereiden. De studenten kropen in de huid van de Europese instellingen, zij bediscussieerden voorstellen van de Commissie, schreven amendementen, organiseerden een parlementair debat en stemden.

Een delegatie van de Belgische laureaat woonde de plechtigheid in Aken bij.

Audiovisuele opnames van de uitreiking zijn op verzoek beschikbaar.

Meer informatie

Voor meer informatie, contacteer:
Constanze Beckerhoff: (+32) (0)498 98 35 50
E-mail: constanze.beckerhoff@europarl.europa.eu