Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Bureau van het Europees Parlement in België:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 
21/02/2017

Start van het European Parliament Ambassador School-project: Maak van je leerlingen actieve Europese burgers

Leraren op Introductiedag 'European Parliament Ambassador School' programma in het Europees Parlement in BrusselTeachers attending Introduction European Parliament Ambassador School-programme
Leraren op Introductiedag 'European Parliament Ambassador School' programma in het Europees Parlement in Brussel
 .

Maar liefst 21 verschillende Vlaamse scholen woonden op maandag 6 februari de voorstelling van het nieuwe ‘European Parliament Ambassador School’-programma (EPAS) bij. Doel van het programma? “We willen van jongeren actieve kritische Europese burgers maken”.

De Europese democratie begrijpen en eraan deelnemen

Jongeren zijn de toekomst van Europa. Ook in het Europees Parlement beseffen ze dat. Maandag 6 februari werd in het bijzijn van talrijke leerkrachten uit 21 Vlaamse scholen een gloednieuw project voorgesteld. Het ‘European Parliament Ambassador School’-programma (EPAS) was al succesvol gestart in onder meer Nederland en Frankrijk en wordt vanaf dit jaar ook uitgerold in België.

Dit programma streeft na dat jongeren meer weten over hoe en waarom de landen van de Europese Unie samen werken en over hoe dat ons dagelijks leven beïnvloedt. Het wil ook bijdragen aan het versterken van democratische vaardigheden van de leerlingen.

EPAS: een netwerk van senior en junior ambassadors

Wat houdt EPAS juist in? Scholen krijgen de kans om na een schooljaar de titel ‘European Parliament Ambassador School’ te behalen. Daarvoor moeten ze tijdens het schooljaar verschillende Europa-activiteiten organiseren, zoals bijvoorbeeld een debat over Europa, een “Europa-week”, een workshop op school... Bedoeling is ook om tijdens de lessen de kennis over de EU op een interactieve manier te verhogen.  Het educatief materiaal ’28 in 1 - actieve lessen over de EU’ is daarbij een prima hulp.

Bij het organiseren van de verschillende projecten wordt de school ondersteund door het Informatiebureau van het Europees Parlement in België én door Europahuis Ryckevelde. De leerkrachten ‘senior ambassadors’, verantwoordelijk voor het project, volgen opleidingen in het Europees Parlement en krijgen ‘up to date’ informatie. Zo worden er ook verschillende platformen opgericht voor communicatie en uitwisseling van informatie. Het is de bedoeling dat tussen de EPAS-scholen een hechte band ontstaat. Niet alleen tussen de leerkrachten verantwoordelijk voor het project, de zogenaamde senior ambassadors, maar ook tussen de leerlingen als junior ambassador. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat enkele leerlingen het project mee trekken op school. Zo kunnen zij bijvoorbeeld initiatieven nemen om de hele school bij een “Europa-dag” te betrekken.

Dit eerste schooljaar zal het netwerk vooral Belgisch zijn; vanaf volgend schooljaar zullen de EPAS-scholen deel uitmaken van een Europees netwerk.

 .

EPAS: een project voor alle scholen

Het is belangrijk te vermelden dat EPAS een project is voor alle scholen; de deelname van beroepsscholen wordt extra gestimuleerd. Het gaat om een duurzaam project waarbij scholen groeien in hun ambassadeurschap.  Ze krijgen hierbij de nodige begeleiding en ondersteuning.

 
 .
 

“Het doel? Niet alleen mijn leerlingen, maar de hele school meer Europabewust maken.”

EPAS IntroductionTeachers on EPAS introduction in European Parliament Brussels
EPAS introduction

De eerste reacties van leerkrachten na de voorstelling van het nieuwe project waren alvast overwegend positief. Kim Decatelle, leerkracht in het 7de jaar BSO, overweegt sterk om deel te nemen aan het project. “Het is een uitstekende kans om jongeren niet alleen warm te maken voor de Europese politiek, maar ook om de afstand tussen Brussel en de jongeren te verkleinen”, knikt ze.

Niet alleen voor de leerlingen, ook voor de leerkrachten ziet ze de voordelen van een deelname aan het EPAS-project. “Voor mij is het een uitstekende manier om mijn kennis over de Europese instellingen te vergroten. We onderschatten vaak welke impact Europa heeft op ons dagelijks leven en ik hoop door heel praktische voorbeelden een beter Europees gevoel te creëren, niet alleen voor de klassen waaraan ik lesgeef, maar voor de hele school”, besluit ze.

 .

Meer informatie over het EPAS-programma in België ?

Voor het schooljaar 2016-2017 kan je niet meer inschrijven met je school. Voor meer informatie, stuur een e-mail naar epbrussels-edu@ep.europa.eu of naar epas@europahuis.be

 .

Europahuis Ryckevelde is de partner van het Informatiebureau in België voor de realisatie van het EPAS-project. De databank 'Europa in de klas' is bestemd voor al wie in het onderwijs aan de slag gaat met het thema Europa.

Databank 'Europa in de klas'
 .

'28 in 1' is modulair opgebouwd educatief materiaal dat bestemd is voor de 3de graad van het secundair onderwijs. Het bevat kant-en-klare presentaties en actieve werkvormen die de leerlingen rechtstreeks betrekken bij de Europese democratie.

 
Educatief materiaal '28 in 1'
 .

Nog meer over informatie over projecten in het Europees Parlement zoals Euroscola, Europolis en EYP, en verschillende mogelijkheden om het Europees Parlement te bezoeken. Je vindt hier ook enkele tools voor je lessen over de EU, zoals EuroparlTV.

 
EU voor leerkrachten
 .
European Parliament Ambassador school
European Parliament Ambassador school
Facebook European Parliament Ambassador School programme in de EU