Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Bureau van het Europees Parlement in België:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 
24/10/2017

Vlaamse leerkrachten in het Europees Parlement voor introductie over EPAS

Vlaamse leraren in EP
Vlaamse leraren in EP

« European Parliamant Ambassador School » (EPAS) is een samenwerkingsprogramma tussen het Europees Parlement en scholen uit het secundair onderwijs uit de hele Europese Unie. Het doel is om de Europese dimensie van scholen verder uit te bouwen en van hun leerlingen actieve burgers met kennis over de EU te maken. Het programma is bedoeld voor secundaire scholen (ASO, BSO, KSO, TSO).

EPAS in België

Vlaamse leraren EPAS
Vlaamse leraren EPAS

Het project is in België gestart in februari 2017. Op het einde van het schooljaar 2016/2017 werden 31 scholen EPAS-school. De introductiedag in het Europees Parlement was de gelegenheid om EPAS aan nieuwe en enthousiaste leerkrachten voor te stellen. Leerkrachten uit acht nieuwe scholen waren aanwezig, maar ook nieuwe leerkrachten uit scholen reeds actief in het EPAS-programma. De leerkrachten konden elkaar ontmoeten en hun ervaringen rond lessen en activiteiten over de EU uitwisselen.

Naast vijf Europese criteria, zijn er in België ook 3 niveaus: Starter, Gevorderde en Expert. Het groeiplan voorziet dat leerlingen en leerkrachten zich inzetten voor activiteiten rond democratie, burgerschap en de EU. Voor elk niveau zijn er specifieke uitdagingen voorzien.

Het EPAS-programma van A tot Z

De dag begon met een introductie over EPAS en het Europees Parlement door Lieve Lauwerens van het Informatiebureau. Vervolgens kwam Machteld Boussemaere van het Europahuis Ryckevelde aan het woord. Ze presenteerde in detail de vijf Europese criteria en het Belgische groeiplan. Leerkrachten konden vervolgens ook vragen stellen.

Rol van het Europees Parlement en bezoek aan de plenaire zaal

Vlaamse leraren in de plenaire zaal
Vlaamse leraren in de plenaire zaal

Aan het einde van de voormiddag stelde Rolf Falter, chef van het Informatiebureau, ‘de plenaire’ voor aan de leerkrachten. Hij vertelde over het reilen en zeilen binnen het Parlement en het politieke werk van de fracties en de parlementaire commissies. Daarnaast sprak hij over de uitdagingen van de enorme tolkendienst waar in 24 talen wordt gewerkt en over de ideeën rond de herverdeling van de zetels na de Europese verkiezingen en de Brexit in 2019.

De officiële zetel van het Parlement is in Straatsburg waar de meeste plenaire zittingen plaatsvinden. In Brussel vinden de vergaderingen van de fracties en van de parlementaire commissies plaats. Het secretariaat is gevestigd in Luxemburg.

Een actieve namiddag met enthousiaste leraren

Vlaamse  leren EPAS
Vlaamse leren EPAS

Na de lunch ontdekten de leerkrachten didactische tools en bronnen om de EU op een ludieke manier aan bod te laten komen. Via een spel over de lidstaten, een bordspel rond legislatief werk en een EU-weetjesquiz werd ’28 in 1 - Actieve lessen over de EU’ voorgesteld. Daarna volgden nog heel wat tips en tricks om lessen over de EU en activiteiten rond Europese democratie aantrekkelijk en motiverend te maken voor leerlingen.

Het Informatiebureau van het Europees Parlement in België biedt verschillende activiteiten rond het EPAS-programma aan. Op 6 oktober vond de introductiedag ‘EPAS’ plaats voor Franstalige en Duitstalige leerkrachten. Op 25 januari is er een verdiepingsdag gepland voor “senior ambassadors” en “junior ambassadors” uit de Belgische EPAS-scholen, met als doel het Belgische EPAS-netwerk verder te bouwen.

Meer over het EP Ambassador School-programma
28 in 1- Actieve lessen over de EU
Europa in de klas- databank door Europahuis Ryckevelde
Europahuis Ryckevelde