Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Bureau van het Europees Parlement in België:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 
09/10/2014

Vlaamse lerarendag

Op dinsdag 7 oktober vond de leerkrachtendag plaats in het Europees Parlement. Dit evenement werd georganiseerd voor leerkrachten secundair onderwijs, door het Informatiebureau België en de Europe Direct-centra van Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant. Een honderdtal leerkrachten uit de verschillende provincies zakte af naar Brussel voor een boeiende dag. Er werd gestart met een inleiding door Sjerp Van der Vaart, Hoofd van het Informatiebureau. De centrale boodschap? Leerkrachten zijn sleutelfiguren in het uitdragen van het Europese project.

 .

Professor Steven van Hecke, docent Europese en vergelijkende politiek aan de KU Leuven gooide de lezing over de Europese politieke actualiteit over een andere boeg, ervan uit gaande dat leerkrachten bij uitstek op de hoogte zijn van de actualiteit. Aan de hand van verschillende, soms controversiële, stellingen gaf hij voer voor discussie.

 

Tijdens de daarop volgende vragenronde stelden leerkrachten vragen die bij zichzelf en hun studenten leefden: "Waarom kan het Europese Buitenlands Beleid niet actiever reageren op het probleem met vluchtelingen in Italië/Lampedusa?" of "Is er geen gebrek aan een gemeenschappelijke Europese identiteit?".

 
 .

Na een korte pauze namen vijf Belgische Europarlementsleden deel aan het debat: Kathleen Van Brempt (Sp.a, S&D), Mark Demesmaeker (N-VA, ECR), Ivo Belet (CD&V, EVP), Philippe De Backer (Open VLD, ALDE) en Gerolf Annemans (Vlaams Belang, NI). Opnieuw konden leerkrachten hun vragen stellen en centraal in het debat stond het thema jeugdwerkloosheid. De verschillende parlementsleden gaven hun visie op hoe Europa iets kan betekenen voor de toekomst van jongeren. Het debat werd afgesloten met boodschappen die de Europarlementsleden wilden meegeven aan alle leerkrachten en hun studenten.

 .
Het volledige verslag van deze lerarendag lezen
 
 .
De lerarenpagina's met linken naar allerhande educatief materiaal
Informatie over het aanbod voor scholen in het Europees Parlement
Europe Direct centra in België