skip to content
 
 
 

Победители в младежкия конкурс „Карл Велики“ посетиха Европейския парламент

 .

Младежкият конкурс „Карл Велики“ отбелязва десетата си годишнина и по този повод всички лауреати в него бяха поканени за честване в Европейския парламент.

От 21 до 23 ноември отличените с първо, второ и трето място във всички издания досега имаха възможност да разгледат посетителския център на ЕП и Дома на европейската история в Брюксел. Те също така се срещнаха с председателя на Парламента Антонио Таяни, а победителите в конкурса за 2017 г. представиха проектите си пред комисията по култура и образование в ЕП.

Победителите от 2017 г.

Лауреатите от тази година разглеждат наградата като важно признание за тяхната доброволческа дейност и стимул да продължат да разширяват интересите си.

„Усещаш, че това което правиш на доброволни начала, помага на други хора и се оценява“, заявява Габриела Йелонек от Полша, която получи първа награда за радиопредаването си относно програмата „Еразъм“, наречено „Erasmus evening“. След успеха тя получава предложения за работа от радиостанции в Полша и в други страни.

„За пръв път получихме по-широко признание. Това ни даде насока и увереност да продължим“, посочва холандецът Тийс Гейзел, който представлява уебсайта Are We Europe - място, където млади хора от цяла Европа могат да споделят историите си по различни теми.

Моника Еленд от датския проект Re-discover Europe също казва, че наградата „ни вдъхнови да правим повече неща“. Тя бе сред организаторите в гр. Олбор на събитие, посветено на бъдещето на Европа и на разнообразието на културите. То спечели трето място в конкурса.

Изданието за 2018 г.

Регистрацията за следващото издание през 2018 г. е вече отворена. Ако сте на възраст между 16 и 30 години и участвате в проект с европейско измерение, можете да кандидатствате до 29 януари 2018 г. Препоръчваме групови кандидатури. Наградата за най-добрия проект е 7 500 евро, за второ място - 5 000 евро, а за трето - 2 500 евро. Повече информация и формуляр за участие можете да откриете на сайта на младежкия конкурс „Карл Велики“.