skip to content

Vores politik om cookies på Europa-Parlamentets Kontor i Danmarks hjemmeside.

Vi bruger cookies for at give brugerne af vores hjemmeside den bedst mulige oplevelse. Vi bruger dem ikke med henblik på at indsamle personlige oplysninger, men udelukkede med statistisk formål i forhold til Google Analytics.

Fortsæt
 
 
 

Vindere 2011

FØRSTEPRÆMIE

Det Forenede Kongerige, "Europe & Me"

Europe & Me er et netbaseret livsstilsmagasin skabt af unge europæere for unge europæere. Tanken bag projektet er "at gøre Europa personligt", fordi Europa ofte kun forbindes med politik og bureaukrati. Magasinet blev lanceret i september 2007 og udkom første gang i juli 2008. Der udkommer et nyt nummer hver tredje måned på www.europeandme.eu. I januar 2011 lancerede magasinet bloggen "the 6th Sense", der opdateres jævnligt. Den supplerer magasinets udgivelser hver tredje måned. Vores grundlæggende team bestod af otte personer med seks forskellige nationaliteter, og vores tekstforfattere og læsere kommer fra 20 forskellige lande. I løbet af mindre end tre år er magasinet udkommet 11 gange, er nået ud til et publikum på mere end 20.000 læsere, har skaffet midler til og organiseret en workshop for unge europæiske journalister, har rejst på tommelfinger over hele Europa for at opleve dets mange ansigter og har opbygget et onlinefællesskab med mere end 1.000 deltagere. Mere end ét hundrede forfattere har skrevet for magasinet. Redaktører, forfattere og fællesskab arbejder frivilligt sammen om et fælles mål: at indfange følelsen af en ny, transnational livsstil. Europe & Me har tidligere søgt om Charlemagneprisen, men vandt dengang ingen priser på europæisk niveau. Vi tror dog stadig på, at det, at vi stadig arbejder hårdt og ikke er et engangsprojekt, taler for os og ikke mod os. Vi blev opfordret til at søge igen. Siden sidste år har projektet vokset sig større, end vi havde drømt om, og har fået en helt ny dimension. For et år siden var Europe & Me mest af alt bare et "cool" magasin, som folk arbejdede sammen om. I dag er Europe & Me en platform, der giver folk mulighed for at tage initiativer, udvikle sig selv og finde ligesindede. Et tegn herpå er måske, at antallet af sider i vores ansøgning er fordoblet siden sidste år. Med alle disse nye initiativer, der samler hundredvis af flere personer end tidligere, samt alt det, vi også havde sidste år, vil vi gerne prøve igen.

ANDENPRÆMIE

Grækenland, "Balkans Beyond Borders"

Balkans beyond Borders 2010. BBB-projektet startede i 2009 som en kortfilmskonkurrence, der blev fulgt op af en finale i Beograd. Det henvendte sig til unge fra Sydøsteuropa med interesse i de politiske, sociale, økonomiske og kulturelle aspekter i regionalt samarbejde og filmproduktion. Hovedformålet med projektet var at opfordre unge til at gøre sig tanker om situationen i deres region og udvide deres forståelse af vigtigheden af regionalt samarbejde for den fremtidige udvikling af deres hjemlande. 10 kortfilm blev udvalgt på forhånd og vist ved finalen. Vinderfilmen deltog i Naoussa Film Festival i Grækenland og er siden blevet vist ved flere lejligheder. Balkans beyond Borders 2011. I 2010 blev projektet udvidet til at omfatte fire forskellige dele. BBB's hovedaktivitet er stadig organiseringen af en årlig temakortfilmsfestival, der hvert år finder sted i en ny by på Balkan. I 2010 var festivalens tema "Hvem er bange for den store, stygge krise". Unge inviteres til at deltage med en film, der tager fat på et aspekt ved kriser. Der vil blive gjort reklame for vinderfilmen gennem hele året for på den måde at fremme regionens ungdoms kultur og kreativitet. Anden del er organiseringen af tre workshopper. 10 unge fra forskellige lande mødes i en uge i en af regionens hovedstæder for at producere en fælles kortfilm i et opgør med de traditionelle forestillinger om filmproduktion. De tre film tager alle deres begyndelse i det samme kriseøjeblik, og de vil være struktureret omkring de samme "hovedøjeblikke" og afspejler dermed indirekte, hvordan forskellige kulturer og grupper forholder sig til kriser. Filmene vises i løbet af festivalen. Den tredje del er støtte til et netværk af individer fra regionen med fælles mål og interesser. "BBB-ambassadører" gør reklame for BBB og dets mål i deres land ved at kommunikere vores aktiviteter ud på det lokale sprog. Samtidig kommer de med idéer og tager ansvar for at gøre dem til virkelighed. Der organiseres også akademiske seminarer, der tager fat på emner, som er relevante for regionen. Med visning af en kortfilm ønsker man også at skabe diskussion blandt deltagerne. Målet er at opfordre studerende til gennem deres tid på universitetet at specialisere sig i studier af deres region.

TREDJEPRÆMIEN

Spanien, "The Escena Erasmus Project"

The Escena Erasmus Project, der blev lanceret i 2009, er et europæisk pionerprojekt, der først og fremmest er rettet mod Erasmusstuderende. Hensigten er at etablere et netværk til fremme af udveksling mellem teaterselskaber ved europæiske universiteter. På den måde vil det skabe et produktivt rum for kulturel og sproglig udveksling. Fordi der allerede udvikles et fælles europæisk rum for højere uddannelse, mener vi også, at Europa skal forenes af andre oplevelser, der er relateret til uddannelse. Disse oplevelser bør også være en del af alle højere uddannelser. Vi synes, at den akademiske verden bør tage initiativ til at fremme aktiviteter, der beriger oplevelsen ved europæisk udveksling og skaber rum til integration og forståelse blandt forskellige mennesker, kulturer og sprog i Europa. Derfor fremmer Escena Erasmus dannelsen af et universitetsnetværk, der gør det muligt at udveksle teateroplevelser, som hovedsageligt er skabt af Erasmusstuderende. For det er også, hvad Europa er: skuespillere fra forskellige lande, der optræder på fremmedsprog for et europæisk publikum. Escena Erasmus er udviklet og ledet af unge med universitetsuddannelser og ph.d.-grader. De stammer fra universitetsteaterbevægelserne og har nu skabt et professionelt teaterselskab ved navn CRIT (Companyia de Recerca i Innovació Teatral). Escena Erasmus har sin hovedscene på universitetet i Valencia, der med hensyn til antallet af Erasmusstuderende er det næststørste europæiske universitet. Derfor kan det europæiske teaterprojekt Escena Erasmus tilbyde: - et semester eller et helt år med teaterworkshopper med finaleshow for Erasmusstuderende og lokale studerende (70 % Erasmusstuderende/30 % lokale studerende) - dannelsen af et teaterselskab med studerende, der deltager i workshopper med henblik på at producere et årligt show, der skal turnere på partneruniversiteter - skabelsen af et langsigtet teaterudvekslingsnetværk blandt europæiske universiteter med hovedscene på universitetet i Valencia.