skip to content
 
 
 

Βραβευμένοι 2011

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Ηνωμένο Βασίλειο «Europe & Me»

Το Europe & Me (Η Ευρώπη κι εγώ) είναι ένα επιγραμμικό περιοδικό με στοιχεία lifestyle που δημιουργήθηκε από νέους Ευρωπαίους για νέους Ευρωπαίους. Το σύνθημά του είναι «Κάντε την Ευρώπη προσωπική υπόθεση», επειδή η Ευρώπη συχνά ταυτίζεται μόνο με την πολιτική και τη γραφειοκρατία. Το περιοδικό ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 και εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2008. Νέα τεύχη δημοσιεύονται κάθε τρεις μήνες στη διεύθυνση www.europeandme.eu.. Τον Ιανουάριο του 2011, το περιοδικό εγκαινίασε το ιστολόγιο «6th Sense» (6η αίσθηση), το οποίο ανανεώνεται τακτικά, με στόχο να συμπληρώσει τον τριμηνιαίο εκδοτικό του κύκλο. Η ιδρυτική ομάδα μας απαρτίζεται από οκτώ άτομα έξι διαφορετικών ιθαγενειών, και οι συντάκτες και οι αναγνώστες μας προέρχονται από είκοσι διαφορετικές χώρες. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, το περιοδικό έχει δημοσιεύσει έντεκα τεύχη, έφτασε στην Ευρώπη κοινό μεγαλύτερο από είκοσι χιλιάδες αναγνώστες, κέρδισε επιχορηγήσεις και διοργάνωσε εργαστήριο για νέους ευρωπαίους δημοσιογράφους, περιηγήθηκε με ωτοστόπ σε ολόκληρη την Ευρώπη για να ανακαλύψει τα πολλά της πρόσωπα και δημιούργησε μια επιγραμμική κοινότητα με περισσότερους από χίλιους εκατό συμμετέχοντες. Περισσότεροι από εκατό συντάκτες έχουν γράψει άρθρα για το περιοδικό. Συντάκτες, συγγραφείς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών εργάζονται μαζί, εθελοντικά, με έναν κοινό στόχο: να δώσουν την αίσθηση ενός νέου, διεθνικού lifestyle. Το Europe & Me είχε υποβάλει και στο παρελθόν αίτηση για το Βραβείο Καρλομάγνου, αλλά δεν του απονεμήθηκε βραβείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρ' όλα αυτά, πιστεύουμε ότι η σκληρή δουλειά μας και το γεγονός ότι αποτελούμε ένα έργο με διάρκεια πρέπει να μετράνε υπέρ και όχι εναντίον μας. Ενθαρρυνθήκαμε να υποβάλουμε εκ νέου αίτηση. Από πέρυσι, το σχέδιο έχει αναπτυχθεί περισσότερο από όσο φανταζόμαστε και έχει λάβει εντελώς νέες διαστάσεις. Πριν από έναν χρόνο, το Europe & Me ήταν κυρίως ένα μοντέρνο περιοδικό όπου οι άνθρωποι συνεργάζονταν. Σήμερα, το Europe & Me είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους ανθρώπους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να εξελίσσονται και να συναντιούνται με ομοϊδεάτες τους. Ενδεικτικό ίσως αυτού: ο αριθμός σελίδων της αίτησής μας διπλασιάστηκε από πέρυσι. Με όλες αυτές τις νέες πρωτοβουλίες, τη συγκέντρωση εκατοντάδων περισσότερων ανθρώπους σε σχέση με πριν, συν ό,τι είχαμε και πέρυσι, θα θέλαμε να ξαναδοκιμάσουμε.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Ελλάδα «Balkans Beyond Borders»

Balkans Beyond Borders 2010. Το έργο BBB (Balkans Beyond Borders - Βαλκάνια χωρίς σύνορα) ξεκίνησε το 2009 ως διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους, ο οποίος ολοκληρώθηκε με έναν τελικό που διεξήχθη στο Βελιγράδι. Απευθυνόταν σε νέους ανθρώπους από τη νοτιοανατολική Ευρώπη με ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο και τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές πτυχές της περιφερειακής συνεργασίας. Βασικός στόχος του έργου ήταν να καλέσει νέους ανθρώπους να προβληματιστούν για την κατάσταση της περιφέρειάς τους και να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη των χωρών τους. Δέκα προεπιλεχθείσες ταινίες μικρού μήκους προβλήθηκαν στον τελικό, ενώ η νικήτρια ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νάουσας και προβλήθηκε σε διάφορες περιστάσεις στη συνέχεια. Balkans Beyond Borders 2011. Το 2010 το έργο επεκτάθηκε και περιλαμβάνει πλέον τέσσερις διαφορετικές συνιστώσες. Εμβληματική δραστηριότητα του έργου ΒΒΒ παραμένει η διοργάνωση ενός ετήσιου θεματικού φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, σε διαφορετική πόλη των Βαλκανίων κάθε χρόνο. Το 2010 το θέμα του φεστιβάλ είναι «Ποιος φοβάται τις μεγάλες κακές κρίσεις;». Άτομα νεαρής ηλικίας καλούνται να συμμετάσχουν με μια ταινία που θα ασχολείται με μία πτυχή «κρίσης». Οι νικήτριες ταινίες θα προωθηθούν σε όλη τη διάρκεια του έτους, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα των νέων της περιοχής. Η δεύτερη συνιστώσα είναι η διοργάνωση τριών εργαστηρίων. Δέκα νέοι από διαφορετικές χώρες θα συναντηθούν για μία εβδομάδα σε μία πρωτεύουσα των Βαλκανίων με στόχο την παραγωγή μιας συλλογικής ταινίας μικρού μήκους, δοκιμάζοντας τα όρια των παραδοσιακών μεθόδων κινηματογράφησης. Οι τρεις ταινίες θα ξεκινούν από την ίδια χρονική στιγμή της κρίσης και θα δομηθούν γύρω από τις ίδιες «καθοριστικές στιγμές», αντικατοπτρίζοντας εμμέσως τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα και ομάδες συνδέονται με την κρίση. Οι ταινίες θα προβληθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Η τρίτη συνιστώσα είναι η υποστήριξη ενός δικτύου ατόμων από την περιοχή με κοινούς στόχους και ενδιαφέροντα. Οι «πρεσβευτές του BBB» θα προωθήσουν το έργο και τους στόχους του στη χώρα τους, παρέχοντας ενημέρωση για τις δραστηριότητές μας στην τοπική γλώσσα, προτείνοντας ιδέες και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την υλοποίησή τους. Θα διοργανωθούν επίσης ακαδημαϊκά σεμινάρια τα οποία θα ασχοληθούν με θέματα που αφορούν την περιοχή, ενώ θα διεξαχθούν και συζητήσεις πριν από την προβολή των ταινιών μικρού μήκους στο πλαίσιο του φεστιβάλ, με ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Αυτή η δράση αποσκοπεί να ενθαρρύνει τους φοιτητές να ασχολούνται με τη μελέτη της περιοχής τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Ισπανία «The Escena Erasmus Project»

Το έργο Escena Erasmus, που εγκαινιάστηκε το 2009, αποτελεί ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό έργο που απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές του Erasmus. Προτίθεται να καταστεί θεατρικό δίκτυο το οποίο προωθεί τις ανταλλαγές μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών θεατρικών εταιρειών. Ως εκ τούτου, επιδιώκει να αποτελέσει έναν παραγωγικό χώρο πολιτιστικών και γλωσσικών ανταλλαγών. Δεδομένου ότι αναπτύσσεται ένας κοινός ευρωπαϊκός χώρος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεωρούμε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενώνεται επίσης με άλλες εμπειρίες που και αυτές σχετίζονται με την εκπαίδευση. Τέτοιες εμπειρίες θα πρέπει επίσης να αποτελούν μέρος κάθε χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι ο ακαδημαϊκός κόσμος θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία για την προώθηση δραστηριοτήτων οι οποίες εμπλουτίζουν την εμπειρία των ευρωπαϊκών ανταλλαγών και δημιουργούν χώρους για την ολοκλήρωση και την κατανόηση μεταξύ των διάφορων λαών, πολιτισμών και γλωσσών στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτόν, το έργο Escena Erasmus προωθεί τη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού δικτύου το οποίο επιτρέπει την ανταλλαγή θεατρικών εμπειριών που αναπτύσσονται κυρίως από φοιτητές του Erasmus. Διότι είναι και αυτό Ευρώπη: ηθοποιοί από διάφορες χώρες που παίζουν σε ξένη γλώσσα για ένα ευρωπαϊκό κοινό. Το έργο Escena Erasmus έχει αναπτυχθεί και διευθύνεται από νέους πτυχιούχους πανεπιστημίων και διδακτορικούς φοιτητές. Ξεπήδησαν από το πανεπιστημιακό θεατρικό κίνημα και έχουν πλέον δημιουργήσει μια επαγγελματική θεατρική εταιρεία με την επωνυμία CRIT (Companyia de Recerca i Innovació Teatral). Το έργο Escena Erasmus έχει ως κύρια έδρα του το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, το οποίο είναι το δεύτερο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο όσον αφορά την προσέλευση φοιτητών του Erasmus. Έτσι, το ευρωπαϊκό έργο θεάτρου «Escena Erasmus» προσφέρει: - εξαμηνιαία και ετήσια θεατρικά εργαστήρια με τελική επίδειξη για φοιτητές του Erasmus και τοπικούς φοιτητές (70% φοιτητές του Erasmus/30% τοπικοί φοιτητές) - τη δημιουργία θεατρικής εταιρείας με τους φοιτητές που συμμετέχουν στα εργαστήρια, η οποία διοργανώνει ετήσια επίδειξη η οποία περιηγείται τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια - τη δημιουργία ενός μακρόβιου δικτύου θεατρικών ανταλλαγών μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με κύρια έδρα το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια.