skip to content
 
 
 

Radio-ohjelma Europhonica IT on vuoden 2019 Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon voittaja

Tämän vuoden voittajat
Tämän vuoden voittajat

Italialainen radio-ohjelma Europhonica IT valittiin tämän vuoden Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon voittajaksi 285 hankkeen joukosta Aachenin kaupungintalossa 28. toukokuuta järjestetyssä juhlavassa seremoniassa. Kiitospuheessaan Euroopan parlamentin varapuhemies Rainer Wieland totesi, että Europhonica on oivallinen esimerkki siitä, miten Euroopan unionin toimielimet saadaan lähemmäksi kansalaisia, sillä se sekä auttaa ymmärtämään unionin toimintaa että parantaa kansalaisten mahdollisuuksia osallistua siihen.

Palkintoa, jonka Euroopan parlamentti ja Aachenin kansainvälisen Kaarle Suuri -palkinnon säätiö myöntävät yhdessä, voivat tavoitella 16–30-vuotiaat nuoret, jotka ovat olleet mukana toteuttamassa Euroopan eri maiden ihmisten välistä yhteisymmärrystä edistäviä hankkeita. Vuodesta 2008 lähtien kilpailuun on osallistunut yli 3000 hanketta.

Kansallisten hankkeiden 28 edustajaa kutsuttiin Aacheniin 27.–30. toukokuuta, ja heidät palkittiin kunniakirjalla ja mitalilla. He osallistuivat 30. toukokuuta Aachenin kaupungin kansainvälisen Kaarle Suuri -palkinnon palkintoseremoniaan. Palkinto myönnettiin Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerille António Guterresille. Hänet palkittiin eurooppalaisen yhteiskuntamallin merkittävänä puolestapuhujana.

1. palkinto: Italia Europhonica IT (RadUni Associazione Operatori Radiofonici Universitari) www.raduni.org

Eurofonica IT on riippumattomien opiskelijoiden ja yliopistojen mediaväen yhteinen radio-ohjelma. Opiskelijat ja nuoret ammattilaiset kertovat ajatuksiaan Euroopasta. Toimitusryhmässä on nuoria Ranskasta, Italiasta, Espanjasta, Portugalista, Kreikasta ja Saksasta. Ohjelmaa lähetetään kuukausittain Euroopan parlamentista Strasbourgista.

2. palkinto: Suomi Eurooppalainen kansalaisuutesi (Euroopan nuorten parlamentti) www.eypfinland.org

Eurooppalainen kansalaisuutesi -hanke tarjoaa suomalaisille nuorille jännittävän ja helposti lähestyttävän tavan oppia EU:n päätöksenteosta ja eurooppalaisista kulttuureista. Hanke mahdollisti mielekkään yhteydenpidon toisen asteen oppilaitosten opiskelijoiden välillä. Kieli- ja etniset vähemmistöt olivat hankkeessa hyvin edustettuina. Kansainväliset hanketapahtumat tavoittivat noin 500 osallistujaa. Nuoret keskustelivat ja väittelivät ajankohtaisista EU-aiheista ja muodostivat niistä oman mielipiteensä.

3. palkinto: Itävalta Muslimit antisemitismiä vastaan, Muslimische Jugend Österreich –www.mjoe.at

Muslimit antisemitismiä vastaan -pilottihanke on ensimmäinen hanke, jossa antisemitismiä käsitellään kriittisesti muslimien näkökulmasta. Tarkoituksena on lisätä nuorten muslimityttöjen ja -poikien tietoisuutta. Yhteistä itävaltalaista ja eurooppalaista identiteettiä edistettiin järjestämällä työpajoja asiantuntijoiden kanssa ja luomalla kokoontumispaikkoja muslimeille ja juutalaisille.

Social media @EUYouthPrize #ECYP2019