Tri laureata nagrade za mlade Karlo Veliki 2019. su:

1. nagrada: Italija - Europhonica IT (RadUni - Udruga sveučilišnih radio operatera)

Europhonica IT je radio emisija koja daje glas nezavisnim studentima i sveučilišnim medijima. Urednički tim sastoji se od mladih iz Francuske, Italije, Španjolske, Portugala, Grčke i Njemačke i svoje emisije mjesečno emitira iz Europskog parlamenta u Strasbourgu.

2. nagrada: Finska - Vaše europsko državljanstvo (Europski parlament mladih)

 

Zahvaljujući projektu Vaše europsko državljanstvo mladi Finci mogu učiti o procesu donošenja odluka u Europskoj uniji i o europskoj kulturi. Osim predavanja o EU u školama, organizirana su i četiri međunarodna događaja koja su okupila oko 500 mladih koji su raspravljali i iznosili svoja mišljenja o aktualnim europskim temama. Sudionici su također simulirali proces donošenja odluka u Europskom parlamentu.

3. nagrada: Austrija - Muslimani protiv antisemitizma (Muslimanska mladež Austrije)

 

Cilj pilot projekta Muslimani protiv antisemitizma je podići svijest o temi antisemitizma među mladim muslimanima oba spola, i to iz interne kritičke muslimanske perspektive. U sklopu projekta održane su radionice sa stručnjacima i dogovoreni susreti muslimana i židova, kako bi se medu njima izgradio zajednički austrijski i europski identitet.

 
Mladi iz Hrvatske predstavili su projekt EU4mE&U, čiji ciljevi su uključiti studente u aktivnosti na europskoj razini koje bi im osigurale praktična znanja, promoviranje volonterstva, osnovnih znanja o EU i aktivnog građanskog sudjelovanja. Projekt je pokrenuo debatni klub Ekonomsko-birotehničke škole iz Slavonskog Broda u rujnu 2018. godine, a traje do svibnja 2019.

Pratite novosti na društvenim mrežama #ECYP2019