[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Nagrada za mlade „Karlo Veliki” za 2017. dodjeljuje se projektu Erasmus iz Poljske

Dobitnici Nagrade za mlade „Karlo Veliki” za 2017
Dobitnici Nagrade za mlade „Karlo Veliki” za 2017
 .

Svake godine Europski parlament dodjeljuje Nagradu za mlade Karlo Veliki iznimnim mladim ljudima koji svojim projektima promiču europski identitet. Stoga, ako imate između 16 i 30 godina i pokrenuli ste projekt s europskom dimenzijom, prijavite se do 30. siječnja 2017. Osim priznanja, medijske promocije i posjete Europskom parlamentu, dobitnici osvajaju i novčanu nagradu kako bi daljnje mogli razvijati svoje inicijative.

Ove je godine Nagrada za mlade „Karlo Veliki” dodijeljena poljskoj radijskoj emisiji Večer Erasmusa. Dodjela nagrada održana je 23. svibnja. u Aachenu, u Njemačkoj.

O nagradi

Europski parlament i Međunarodna zaklada nagrade „Karlo Veliki” svake godine dodjeljuju nagradu mladima od 16 do 30 godina koji sudjeluju u projektima kojima se promiče razumijevanje među građanima iz različitih europskih država.

Predstavnici 28 projekata odabranih na nacionalnoj razini pozvani su na svečanost dodjele nagrada 23. svibnja u Aachenu gdje su im dodijeljene diplome i medalje. Projektima koji su zauzeli prvo, drugo i treće mjesto dodijeljene su nagrade od 7500 €, 5000 € odnosno 2500 €.

Dobitnici Nagrade za mlade „Karlo Veliki” za 2017.

  1. Večer Erasmusa (Poljska) Večer Erasmusa internetska je radio emisija za studente koji razmišljaju o tome da jedan dio studija provedu u inozemstvu u sklopu programa Erasmus. Emitira se na studentskoj radio postaji Meteor UAM u okviru Sveučilišta Adam Mickiewicz u Poznanju. U njoj su gostovali studenti iz Poljske koji studiraju u inozemstvu, kao i strani studenti na studiju u Poljskoj. U intervjuima su dotaknuta razna pitanja kao što su predaja dokumenata, odabir predmeta, pronalaženje smještaja u stranoj zemlji, razlike među sveučilištima i mogućnosti koje se pružaju, obrazovni sustavi i svakodnevni život studenata.
  2. (Ponovno) otkrijete Europu (Danska) Događanje (Ponovno) otkrijete Europu održano je u Aaalborgu na sjeveru Danske, a sastojalo se od parade sa zastavama EU-a, predavanja o budućnosti Europe, multikulturnog sela na temu bogate raznolikosti grada i zabave na otvorenom.
  3. Jesmo li Europa (Nizozemska) Jesmo li Europa internetska je multimedijska platforma na kojoj mladi mogu objaviti svoje priče na temu što to znači biti Europljanin. Autori platforme vjeruju da je, zbog trenutačne negativne percepcije Europe, važno mladim Europljanima pružiti novu perspektivu o Europi.

Pratite nagradu na Twitteru @EUYouthPrize i hashtaga #ECYP2017.

 .
 .

Nagradu za mlade Karlo Veliki organiziraju zajednički Europski parlament i Međunarodna fondacija za Nagradu Karlo Veliki iz Aachena, a dodjeljuje se svake godine za uspješne projekte s europskim karakterom mladim Europljanima starima od 16 do 30 godina. Projekti bi trebali biti namijenjeni mladima u Europi i na praktični način poticati toleranciju, suživot i izgradnju europskog identiteta.

Tri nagrađena projekta osvajaju 7,5, 5 i 2,5 tisuće eura, a predstavnici su pozvani u Bruxelles ili Strasbourg. Predstavnici 28 nacionalnih pobjedničkih projekata iz svih zemalja članica pozvani su na svečanu dodjelu nagrade 3. svibnja u Aachen na četverodnevno putovanje, dok su predstavnici tri pobjednička projekta pozvani u Bruxelles ili Strasbourg naredne jeseni.

Pravila:

Europska nagrada „Karlo Veliki” dodjeljuje se projektima kojima se

  • promiče međusobno razumijevanje u Europi i međunarodnoj zajednici,
  • potiče stvaranje zajedničkog osjećaja europskog identiteta i integracije te
  • koji služe kao uzor mladima u Europi i nude praktične primjere suživota Europljana u jednoj zajednici.

Saznajte više o prijavama na internetskim stranicama te ako imate daljnja pitanja pišite  ECYP2017@ep.europa.eu i pratite oznaku #ECYP2017.