[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Pravila natjecanja

Članak 1.: Tema natječaja

Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena pozivaju mlade osobe iz svih država članica EU-a da sudjeluju u natječaju posvećenom razvoju EU-a, integraciji i pitanjima europskog identiteta.

Europska nagrada „Karlo Veliki” dodjeljuje se projektima kojima se

 • promiče međusobno razumijevanje u Europi i međunarodnoj zajednici,
 • potiče stvaranje zajedničkog osjećaja europskog identiteta i integracije te
 • koji služe kao uzor mladima u Europi i nude praktične primjere suživota Europljana u jednoj zajednici.

Projekti mogu biti usmjereni na organiziranje raznih događaja za mlade, razmjena mladih osoba ili internetskih projekata koji imaju europsku odrednicu.

Članak 2.: Rok za prijavu

Rok za prijavu je 28. siječnja 2019. Obrasci za prijavu moraju se ispuniti na internetskoj stranici Europske nagrade za mlade „Karlo Veliki” (www.charlemagneyouthprize.eu).

Za više informacija o natječaju obratite se tajništvu Europske nagrade za mlade „Karlo Veliki” na adresu e-pošte ECYP2019@ep.europa.eu.

Članak 3.: Uvjeti za sudjelovanje

Sudionici moraju biti u dobi između 16 i 30 godina te moraju biti građani ili stanovnici jedne od 28 država članica Europske unije.

Sudionici se mogu prijaviti kao pojedinci ili kao skupine. Ako se radi o grupnim projektima ili projektima koji obuhvaćaju više država, projekt se prijavljuje u samo jednoj državi s kojom je usko povezan.
Prijave se mogu podnijeti na svim službenim jezicima Europske unije.


Prihvaćaju se jedino prijave već započetih projekata koji


a) su završili/završavaju u razdoblju između 1. siječnja 2018. i 28. siječnja 2019. ili
b) još uvijek traju.


Sve prijave moraju sadržavati sljedeće informacije:

 • prezime i ime kandidata ili prezime i ime odgovorne osobe ako je riječ o projektu koji organizira skupina ili organizacija)
 • državu boravišta
 • državljanstvo
 • datum rođenja
 • adresu elektroničke pošte
 • broj telefona
 • internetsku stranicu (po potrebi)
 • naziv projekta
 • sažetak na engleskom, francuskom ili njemačkom jeziku
 • državu u kojoj se projekt prijavljuje
 • cjeloviti opis projekta
 • izjavu o financiranju EU-a.

U obzir će se uzeti samo projekti prijavljeni preko internetskog obrasca.

Članak 4.: Isključenje iz sudjelovanja

Sljedeći projekti ne uzimaju se u obzir:

 • projekti koji su još u fazi planiranja i koji još nisu započeli
 • projekti koje su prijavile osobe zaposlene u europskim institucijama i u Zakladi međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena
 • akademski završni radovi i publikacije
 • projekti koje u udjelu većem od 50 % financiraju institucije EU-a kako bi se pokrili troškovi stvarne provedbe projekta (ne uključujući tekuće troškove poput troškova sudionika)
 • projekti koji su već dobili nagradu jedne od europskih institucija; to uključuje posljednja tri dobitnika iz prethodnih izdanja natječaja za dodjelu Europske nagrade za mlade „Karlo Veliki”
 • projekti koji su predani osobno ili običnom poštom, projekti s nepotpunim prijavama ili prijavama koje su poslane u nekoliko dijelova.

Članak 5.: Kriteriji ocjenjivanja

Projekti će se ocjenjivati prema sljedećim načelima:

 • moraju ispunjavati ciljeve natječaja: promicati međusobno razumijevanje u Europi i međunarodnoj zajednici, poticati stvaranje zajedničkog osjećaja europskog identiteta i nuditi praktične primjere suživota Europljana u jednoj zajednici
 • prednost imaju projekti koje su zajednički osmislili mladi koji predstavljaju više država članica
 • posebna pozornost posvetit će se projektima koji se provode na dobrovoljnoj osnovi.

Članak 6.: Postupak odabira

Dobitnik Europske nagrade za mlade „Karlo Veliki” bit će odabran postupkom koji će se odvijati u dvije faze.

Prva faza: nacionalna izborna povjerenstva koja se sastoje od najmanje dvoje zastupnika u Europskom parlamentu i jednog predstavnika organizacije mladih odabrat će po jednog nacionalnog pobjednika iz svake od 28 država članica do 15. ožujka 2019.

Druga faza: europsko izborno povjerenstvo, koje se sastoji od troje zastupnika u Europskom parlamentu, predsjednika Europskog parlamenta te četvero predstavnika Zaklade za međunarodnu nagradu „Karlo Veliki” iz Aachena, odabrat će pobjednika u konkurenciji 28 projekata koje su predložila nacionalna izborna povjerenstva do 11. travnja 2019.

Odluka europskog izbornog povjerenstva konačna je. Izborno povjerenstvo zadržava pravo na odbijanje prijava koje ne ispunjavaju uvjete natječaja.

Članak 7.: Nagrada

Nagrada za najbolji projekt iznosi 7 500 EUR, druga nagrada iznosi 5 000 EUR, a treća 2 500 EUR.

Po jedan predstavnik svakog od 28 nacionalnih pobjedničkih projekata bit će pozvan na svečanost dodjele nagrade u Aachenu u Njemačkoj 28. svibnja 2019.

Dobitnike nagrada za tri najbolja projekta objavljuju predsjednik Europskog parlamenta i predstavnik Zaklade međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena.

Dio nagrade čini i posjet troje finalista Europskom parlamentu (u Bruxellesu ili Strasbourgu).

Članak 8.: Autorska prava

Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena zadržavaju pravo na umnažanje materijala povezanog s prijavljenim projektima u svrhu predstavljanja nagrade i nastupa u medijima te u promidžbene svrhe.

Članak 9.: Odgovornost

Organizatori se ne mogu smatrati odgovornima za otkazivanje, odgodu ili izmjenu natječaja zbog nepredviđenih okolnosti. Preporučuje se da se kod podnošenja prijave ne čeka do posljednjeg trenutka. Internetska veza može biti spora ili se mogu javiti problemi s poslužiteljem odnosno drugi problemi na koje organizator ne može utjecati, a koji mogu rezultirati kašnjenjem u prijavi.

Članak 10.: Prihvaćanje pravila

Sudjelovanje na natječaju podrazumijeva prihvaćanje svih gore navedenih pravila.