Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in België:

Wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Karel de Grote-jongerenprijs 2017 gaat naar Erasmusproject uit Polen

Winnaars van de Karel de Grote-jongerenprijs 2017
Winnaars van de Karel de Grote-jongerenprijs 2017
 .

Jongeren zijn belangrijk voor ons en we zijn ervan overtuigd dat ze een verschil kunnen maken. Degenen die er echt uitspringen verdienen een erkenning. Dat is de reden waarom het Europees Parlement elk jaar de Karel de Grote-prijs voor jongeren uitreikt. Ben jij tussen de 16 en 30 jaar oud en actief in een project met een Europese dimensie, doe dan mee!. De winnende projecten krijgen niet alleen erkenning en aandacht maar ook geld om het initiatief verder te kunnen ontwikkelen.

 .

De Karel de Grote-jongerenprijs is dit jaar toegekend aan de radioshow Erasmus Evening uit Polen. Op 23 mei vond de uitreikingsceremonie plaats in Aken (Duitsland).

Over de prijs

De prijs wordt jaarlijks door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs uitgereikt aan jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud die betrokken zijn geweest bij projecten die het begrip tussen mensen uit verschillende Europese landen helpen bevorderen. 

Voor de prijsuitreiking, die op 23 mei in Aken werd gehouden, waren vertegenwoordigers uitgenodigd van de 28 projecten die in eigen land als winnaar uit de bus waren gekomen. De vertegenwoordigers kregen een diploma en een medaille uitgereikt. De projecten die als eerste, tweede en derde eindigden ontvingen respectievelijk 7 500, 5 000 en 2 500 euro.

Karel de Grote-jongerenprijswinnaars 2017

  1. Erasmus Evening (Polen) Erasmus Evening is een onlineradioshow voor studenten die overwegen om in het kader van het Erasmus-programma een tijdje in het buitenland te gaan studeren. De show werd uitgezonden op het radiostation voor studenten Radio Meteor UAM op de Adam Mickiewicz-universiteit in Poznań. De gasten in het programma waren Poolse studenten die in het buitenland studeerden en buitenlanders die in Polen studeerden. In de interviews kwamen diverse zaken aan bod zoals praktische tips over het indienen van documenten, het kiezen van vakken en het vinden van woonruimte in het buitenland, de verschillen tussen universiteiten en de kansen die zij bieden, het onderwijssysteem en het dagelijks leven van studenten.
  2. Re-discover Europe (Denemarken) Re-discover Europe was een evenement dat plaatsvond in Aalborg, in het noorden van Denemarken, met een parade met Europese vlaggen, toespraken over de toekomst van Europa, een multicultureel dorp waar de grote diversiteit van de stad werd geëtaleerd, en een straatfeest.
  3. Are We Europe (Nederland) Are We Europe is een online-multimediaplatform waar jongeren kunnen delen hoe het is om Europeaan te zijn. Vanwege de huidige negatieve beeldvorming over Europa vinden de initiatiefnemers van het platform het belangrijk om jonge Europeanen te laten kennismaken met een nieuwe manier om tegen Europa aan te kijken.

Volg de prijs op Twitter via de hashtag @EUYouthPrize en het evenement via #ECYP2017.

 .
 .

De Prijs

De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren heeft als doel de ontwikkeling van Europees bewustzijn bij jonge mensen aan te moedigen en hun deelname aan Europese integratieprojecten te bevorderen.

De prijs wordt toegekend aan door jonge mensen opgezette projecten die onderling begrip bevorderen, de ontwikkeling van een gedeeld besef van Europese identiteit stimuleren en praktische voorbeelden bieden van Europeanen die als één gemeenschap samenleven. De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren wordt elk jaar gezamenlijk uitgereikt door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs Aken.

De drie winnende projecten worden gekozen uit de 28 projecten die door de nationale jury's zijn genomineerd in de lidstaten. Dit jaar is de prijs hoger geworden. De winnende projecten zullen een prijs ontvangen ter waarde van respectievelijk €7.500, €5.000 en €2.500. Ze zullen ook een uitnodiging ontvangen om het Europees Parlement te bezoeken in de herfst. De 28 nationale winnaars zullen worden uitgenodigd om naar Aken, in Duitsland, te komen voor de prijsuitreiking in mei 2017.

De regels

De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren wordt toegekend aan projecten die:

  • wederzijds begrip op Europees en internationaal vlak bevorderen;
  • de ontwikkeling van een gemeenschappelijk besef van Europese identiteit en integratie stimuleren;
  • een voorbeeldfunctie voor jongeren in Europa vervullen en als praktisch voorbeeld dienen van Europeanen die als één gemeenschap samenleven.

Klik hier voor meer informatie over de voorwaarden voor deelname. Indien je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met het secretariaat van de prijs op ECYP2017@ep.europa.eu.

Sociale media

Doe mee aan de discussie op sociale media met hashtag #ECYP2017.