Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in België:

Wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Winnaars 2008


    
    
    

EERSTE PRIJS

"The Students Without Boundaries" (Studenten zonder grenzen)

In het kader van het Students Without Boundaries-programma nemen jaarlijks 135 studenten uit Slowakije, Roemenië, Oekraïne en Servië deel aan workshops over leiderschap. Het programma bevordert de uitwisseling van ervaringen onder studenten over onderwerpen als Europese onderwijsmogelijkheden, Europese uitbreiding en communautaire middelen. Gedurende de twee weken dat zij op kamp zijn, nemen zij ook kennis van elkaars cultuur. Thuis zetten zij deze uitwisseling en gemeenschapsopbouw online voort.
Het zomerkamp omvat ook een workshop mensenrechten en workshops geschiedenis om een gemeenschappelijk besef van Europese identiteit en integratie te kweken.
De deelnemers worden geselecteerd op basis van de essays die zij jaarlijks inzenden over diverse onderwerpen, zoals "Het Europese jaar van de interculturele dialoog 2008." De mogelijkheid bestaat essays te presenteren tijdens de workshops en een discussie te beginnen over actuele onderwerpen. De selectieprocedure wordt uitgevoerd door een collectief van vertegenwoordigers van vijf landen.
De doelstellingen van de EU om een gemeenschap zonder grenzen te ontwikkelen komen overeen met die van het programma: jongeren van de EU en van kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten brengen in de praktijk hoe het is om als een Europese gemeenschap in een multicultureel Europa te leven. Het kamp is zodoende een forum voor de educatie van Europese waarden, voor begripsvorming van jonge leidinggevenden op het gebied van cultuur, etniciteit en religie.
Doordat het programma Europese integratie bevordert, is het een rolmodel voor Europese samenwerking: na afronding van het zomerprogramma gaan de studenten naar huis en betrekken zij hun lokale gemeenschappen bij het programma.
De vorige deelnemers - 1500 studenten uit vijf landen - vormen heden ten dage een gemeenschap, genaamd de Rákóczi Family, een praktisch voorbeeld van Europeanen die samenleven, ook als online gemeenschap en als forum dat zich bezighoudt met het scheppen van banen, het collectief aanvragen van subsidies, onderwijskundige projecten en juridische kwesties.

 

TWEEDE PRIJS

"London Festival of Europe"

Het London Festival of Europe is een jaarlijkse, twee weken durende reeks van gratis bij te wonen openbare lezingen, debatten en kunstmanifestaties op sommige van de meest prestigieuze locaties in Londen. Het bevordert betrokkenheid bij Europese zaken onder jonge mensen en overig publiek en is een eerbetoon aan Europese culturen. Een breed gamma aan partners werkt eraan mee, waaronder de London School of Economics, TATE modern, Chelsea College of Art and Design, de Federal Trust, opendemocracy.net, cafebabel.com, Institut Français en het Roemeense Culturele Instituut.
Het eerste festival werd in maart 2007 gehouden, ter viering van de 50ste verjaardag van het Verdrag van Rome. Ruim 1500 mensen woonden tien evenementen bij, onder wie de 250 toehoorders bij het centrale debat over Europese waarden, op de dag van de verjaardag van Europa (25 maart).
Het festival is het geesteskind van Lorenzo Marsili en Niccolo Milanese. Het festivalteam bestaat uit elf jonge mensen uit negen Europese landen, allen vrijwilligers die werken in een geest van burgerschap en avontuur. Segolene Pruvot werd teammanager. Het festivalteam werkt het hele jaar door op verschillende locaties en met verschillende communicatiemiddelen, omdat de teamleden dikwijls door Europa reizen. Het festival onderhoudt betrekkingen met studentenverenigingen in het Verenigd Koninkrijk en in het buitenland en geeft zijn actieve steun aan initiatieven die door andere jongeren worden ontplooid.
Het festival draagt zowel culturele verschillen als overeenkomsten een warm hart toe en ijvert voor de ontwikkeling van een rijk besef van een gemeenschappelijke Europese identiteit. Het jaarlijkse festival is niet meer weg te denken uit de Londense culturele agenda. Het Londen Festival of Europe 2008 kent zelfs een nog rijker programma. Het vindt plaats in maart

 

DERDE PRIJS

De eerste middelbare school van Byron (Athene)

Al dertig jaar (sinds 1979) probeert de eerste middelbare school van Byron zijn leerlingen voor te lichten over de Europese Unie en bij hen een Europese identiteit te ontwikkelen. Na 1981, toen Griekenland lid werd van de Europese Unie, hebben we onze inspanningen voor EU-gerichte activiteiten versterkt. En na 1996 zijn we ons extra gaan inzetten om het wederzijdse begrip tussen mensen uit verschillende Europese landen nog sterker te bevorderen, om een gezamenlijke Europese identiteit te ontwikkelen en enkele praktische voorbeelden te verschaffen van Europeanen die als een gemeenschap met elkaar samenleven.

Al deze activiteiten hebben ertoe geleid dat een geheel nieuw vak in ons lesprogramma werd geïntroduceerd, een leergang Europese studies. Dit is iets wat het Griekse ministerie van Onderwijs op nationaal niveau zou moeten invoeren.
In 2008 hebben we de volgende activiteiten uitgevoerd:
i) we hebben contacten gelegd met de school Gimnazium Nr10 in Rzeszow, Polen;
ii) we hebben een evenement met als thema "The Spring of Europe" voorbereid voor maart, dat gericht is op de uitdagingen van multiculturalisme;
iii) we hebben voor de vierde keer op rij 22 leerlingen van de school Emmauscollege in Rotterdam uitgenodigd om met ons op 6 mei de dag van Europa te vieren.

Met onze gecombineerde activiteiten in al die jaren zijn we erin geslaagd in de Europese Unie bewustzijn te kweken onder enkele duizenden van onze leerlingen. We zullen onze inspanningen vervolgen omdat wij geloven dat onderwijs de aangewezen manier is om mensen in verband te brengen met de Europese ideeën. De volgende woorden van Jacques Delors houden wij steeds in gedachten: "Wij moeten leren te weten, wij moeten leren te handelen, wij moeten leren samen te leven... wij moeten leren te leven."

 .