Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in België:

Wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Winnaars 2010

EERSTE PRIJS

Deutschland/DUITSLAND ´´Europees CNC-netwerk - Trein voor EUROPA´´

In dit buitengewone COMENIUS-scholenpartnerschap, dat in november 2006 door de vakschool TGHS Bad Kreuznach als coördinerende school met een geslaagd projectidee in het leven werd geroepen, draait het om een "Trein voor EUROPA". De "Trein voor EUROPA" is het tot dusver grootste COMENIUS-scholenpartnerschap dat steun kreeg van de Europese Unie. Meer dan 1 500 leerlingen uit 24 Europese vakscholen vervaardigden en bouwden volgens een op het "Airbus-principe" gebaseerde werkverdeling de onderdelen van een locomotief om deze vervolgens in elkaar te zetten. Daar kwamen de individuele wagons bij die de respectieve typerende kenmerken van de deelnemende landen voorstellen. De "Trein voor EUROPA" heeft een spoorbreedte van 90 mm en een totale lengte van 8 meter. De locomotief en de wagons zijn elk 100 mm breed en ongeveer 300 mm lang. De "Trein voor EUROPA" draait rondjes op een spoor met een diameter van 12 meter. Om de stappen van het project af te spreken en vast te leggen waren in totaal drie projectbijeenkomsten in Albi (Frankrijk), Ivrea (Italië) en Barcelona (Spanje) nodig. Aan het begin van de zomer van 2009 konden de betrokken leerlingen en hun leerkrachten uiteindelijk de vruchten van het jarenlange werk plukken. Met grote spanning werd tijdens de gecombineerde slotbijeenkomst in Bad Kreuznach (Duitsland) en de partnerschool in Geel (België) getest of alle vervaardigde onderdelen ook daadwerkelijk in elkaar pasten en de "Trein voor Europa" succesvol op snelheid komt. De bijeenkomsten werden door verschillende pers-, radio- en televisieploegen (onder andere van SWR, ZDF, ZDF Infokanal en SAT.1) verslagen. Verdiend hoogtepunt van het jarenlange en behoorlijk tijdverslindende gezamenlijke projectwerk was een geslaagde slotpresentatie in het Europees Parlement in Brussel. Het projectidee "Trein voor EUROPA" symboliseert op veelsoortige wijze de Europese gedachte en maakt op indrukwekkende manier de zin van Europese samenwerking duidelijk.

 

TWEEDE PRIJS

Éire/IERLAND ´´You Are Here´´

'You Are Here' is een literair project waaruit, dankzij de samenwerking van veertien jongeren, een 'panthologie' (pan + anthologie) is voortgekomen over jongeren die profiteren van het vrije verkeer in Europa en die werkzaam zijn in een land waar zij niet zijn opgegroeid. Het boek, met de val van de Berlijnse Muur als beginpunt, gaat over mensen die in of na 1980 zijn geboren en die dus zijn opgegroeid met de Berlijnse Muur als slechts een historische herinnering, en biedt een geslaagd overzicht van hoe dit vandaag de dag heeft geleid tot een nieuwe benadering op het gebied van de antropologie, beeldende kunst, toneel, politieke activiteiten, poëzie en fictie. In het Europa van vandaag maken reizen en de vermenging van vormen deel uit van het werk van jonge kunstenaars en activisten, die werkzaam zijn in het ene land terwijl zij de gewoonten en verwachtingen van hun thuisland continu subtiel blijven onderzoeken. In het Europa na de muur is een generatie opgegroeid die zich niet langer verplicht voelt de nationale vraagstukken op te lossen, maar die zich in plaats daarvan laat leiden door haar eigen unieke ervaringen van grensoverschrijdend werk en reizen, die via vertaling en internet worden overgebracht. Dergelijke voorbeelden van artistieke, intellectuele en activistische projecten worden belicht in 'You Are Here', een werk dat ons de kans geeft te ontdekken of deze jonge beroepsbeoefenaars werkelijk schrijven vanuit een in 1989 ontstane vrijheid en pluraliteit die anno 2009 zijn uitgegroeid tot een nieuwe, bredere en pan-Europese traditie.

 

DERDE PRIJS

България/BULGARIJE ´´BEST engineeringwedstrijd´´

Het doel van de BEST engineeringwedstrijd bestaat erin om jonge Europeanen uit verschillende lidstaten met een andere cultuur, een ander temperament en een andere taal samen te brengen en uit te dagen. De wedstrijd werd georganiseerd dankzij het vrijwilligerswerk van de leden van BEST Sofia. In een wereld van zich snel ontwikkelende technologieën is het vandaag de dag uiterst belangrijk dat jonge specialisten openstaan voor nieuwe ideeën. Aan de andere kant moeten ze in dit proces hun eigen identiteit en ideologie kunnen behouden. Dat is het fundament van een diversiteit die nodig is voor vooruitgang in de open wereld van vandaag waarin iedereen en alles met elkaar verbonden is. Aan de wedstrijd namen 21 deelnemers uit 11 Europese landen deel. Ze kregen een volledig pakket bestaande uit onderdak, maaltijden, transport en culturele activiteiten aangeboden. Alle deelnemers werden eerder uitgekozen uit in totaal 150 aanvragen van studenten aan technische universiteiten en hogescholen in heel Europa. De deelnemers werden in 5 multinationale teams verdeeld. De wedstrijd bestond uit: 1) een casestudy op basis van de probleemstelling "Ontwerp van een robot die milieuvriendelijke energiebronnen gebruikt voor de inzameling en sortering van schroot en afval"; 2) een teamontwerp - de deelnemers bouwden een robot met sensoren die in staat is om automatisch een kronkelende lijn te volgen. De presentatiedag vond plaats op de technische universiteit van Sofia. Het publiek bestond uit meer dan 100 studenten, officiële genodigden zoals bedrijfsvertegenwoordigers, de rector en de decanen van de faculteiten. Het gebeuren werd gecoverd door de nationale media - BTV en PRO-bg. Er was een speciaal programma om de buitenlanders de Bulgaarse sfeer en cultuur te laten ervaren - weekenduitstap naar Plovdiv, Bulgaarse avond, taalles Bulgaars, stadszoektocht en internationale avond. De voortreffelijke combinatie van verschillende culturen leverde in elk opzicht enorme pluspunten op. Deze engineeringwedstrijd is een perfect voorbeeld van de manier waarop Europeanen samen kunnen werken om hun doelen te verwezenlijken en de Europese geest hoog te houden!

 .