Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in België:

Wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Persbericht 2010

De Europese Karel de Grote-prijs voor Jongeren 2010 gaat naar... Duitsland!

Het Duitse project 'European CNC Network-Train for Europe' heeft op 11 mei de Europese Karel de Grote-prijs voor Jongeren gewonnen. De prijs werd in Aken uitgereikt door Jerzy Buzek, de voorzitter van het Europees Parlement. Tweede werd het team uit Ierland met een boekproject 'You are here' en de derde prijs ging naar de Bulgaarse inzending 'BEST Engineering Competition BEC'. De Karel de Grote-prijs voor jongeren is speciaal voor projecten die leiden tot een Europese identiteit onder jongeren.

De prijsuitreiking vond plaats in het RWTH Aken universiteitsgebouw waar na het gezamenlijke welkomstwoord van de co-organisatoren van het evenement, EP voorzitter, Jerzy Buzek, en de voorzitter van de Karel de Grote Stichting, Michael Jansen, de derde prijs werd uitgereikt door de burgemeester van Aken, Marcel Philipp. De tweede prijs werd uitgereikt door Hans-Gert Pöttering, momenteel Europarlementariër en de voorganger van Buzek als voorzitter van het Parlement.

Duitsland - 'Trein voor Europa'

De eerste prijs ging naar het project 'Trein voor Europa'. Volgens de jury staat dit project precies voor de essentie van Europa: "Samenwerken, het overstijgen van de grenzen, en de ontdekking van diversiteit en de mogelijkheden die daaruit voortvloeien."

Het project 'Trein van Europa' is opgestart in 2006 uit een partnerschap tussen de Comenius School en de Bad Kreuznach Vakschool. Deze scholen brachten 1.500 leerlingen van 24 vakscholen bij elkaar om samen te bouwen aan een locomotief en wagons volgens het Airbus principe. De trein heeft een spoorbreedte van 9 centimeter en een totale lengte van 8 meter.

Voorzitter Jerzy Buzek benadrukte dat "dit project ons moderne Europa heel goed heeft weergegeven, waarbij de bevolking probeert voorbij de grenzen te denken en grote uitdagingen niet uit de weg gaat."

Ierland - 'Jij bent hier'

"You are here" (Ierland) is een boekproject waarin 14 jonge mensen samen een bloemlezing samenstelden van mensen die in of na 1980 zijn geboren. Deze mensen werken aan artistieke, intellectuele en/of betogende projecten in een land waarin zij niet zijn opgegroeid. Het boek begint met de Val van de Berlijnse Muur, waardoor de samenstellers proberen een verschil van vrijheid en pluriformiteit tussen de gekozen personen aan te duiden binnen de Europese traditie.

Hans-Gert Pöttering, Europarlementariër en voorheen voorzitter van het Europees Parlement zei over het project: "Het project 'Jij bent hier' is een getuigenis van de fascinatie van jongeren over de Val van de Berlijnse Muur en is tegelijkertijd een poging om de identiteit van de jonge generatie een plaats te geven in dit nieuwe, jonge en onverdeelde Europa."

Bulgarije - "BEST Technische Competitie (BEC)"

De derde prijs ging naar het Bulgaarse project "BEST Engineering Competition (BEC)", een evenement dat er duidelijk op is gericht om jonge Europeanen uit te dagen en samen te brengen. De competitie werd georganiseerd door de 'Board of European Students of Technology' uit Sofia (BEST). Zij brachten 21 Europeanen uit elf landen samen in 5 teams om samen een robot te ontwerpen die milieuvriendelijke energiebronnen gebruikt om afval te verzamelen.

Prijzen en selectieprocedure

De drie projecten wonnen respectievelijk € 5000, € 3000, en € 2000. Ook werden de prijswinnaars uitgenodigd om binnenkort het Europees Parlement te bezoeken.

Nationale jury's bestaande uit tenminste twee Europarlementariërs en één vertegenwoordiger van een jongerenorganisatie hebben in elk van de 27 lidstaten één nationale winnaar aangewezen. In april heeft de Europese jury, die uit drie Europarlementariërs, de Voorzitter van het Europees Parlement en vier vertegenwoordigers van de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs bestond, uit de 27 projecten de drie winnaars geselecteerd. Alle vertegenwoordigers van de 27 projecten waren uitgenodigd voor de uitreiking in Aken.

Audiovisueel materiaal is op aanvraag beschikbaar.

Contact :

Ayla Sultan CICEK
DE
E-mail: presse-de@europarl.europa.eu
BXL: (+32) 2 28 41009
STR: (+33) 3 881 74005
PORT: (+32) 498 98 13 37

 .