Ga naar de inhoud
 
 
 

Winnaars 2016

Winnaar Karel de Grote-prijs voor jongeren is het Italiaanse projct InteGREAT   

Het Italiaanse project InteGREAT, dat de integratie van vluchtelingen ondersteunt, is dit jaar de winnaar van de Karel de Grote-prijs voor jongeren. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs aan jongeren tussen de 16 en 30 jaar die betrokken zijn bij projecten om begrip tussen mensen uit verschillende Europese landen te bevorderen. De ceremonie vond plaats in Aken, Duitsland, op 3 mei.

Over de prijs

De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren is gericht op de ontwikkeling van het Europese bewustzijn onder jongeren, evenals hun deelname aan Europese projecten die integratie bevorderen. De prijs wordt elk jaar uitgereikt door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-Prijs in Aken.

Vertegenwoordigers van de 28 nationale winnende projecten werden uitgenodigd voor de prijsuitreiking op 3 mei en werden beloond met een diploma en een medaille. De projecten die eerste, tweede en derde werden, ontvingen respectievelijk € 5.000, € 3.000 en € 2.000.

Winnaars 2016

1 InteGREAT (Italië)

Een project gemaakt van AIESEC dat jongeren uit heel Europa wil aanmoedigen om vluchtelingen te helpen integreren. Het project organiseert workshops, vrijetijdsactiviteiten, seminars en andere evenementen en brengt internationale vrijwilligers, lokale niet-gouvernementele organisaties en lokale gemeenschappen samen.

2. Op zoek naar Karel de Grote (Griekenland)

Dit project van leerlingen van een lyceum in Pyrgetos, Griekenland, kwam met een spel voor tablet over Carolus Magnus (742-814 na Christus), beter bekend als Karel de Grote. De stichter van het Frankische Rijk word wel de vader van Europa van zijn tijd genoemd voor zijn pogingen een unie te creëren.

3. Europese Jongerenraad (VK)

De Europese Jongerenraad is een internationale jaarlijkse conferentie, die jongeren die gepassioneerd zijn over de toekomst van de Europese Unie, bijeen brengt. Het doel is een bijdrage te leveren aan de Europese beleidsvorming. Vorig jaar vond de conferentie plaats op 15-19 november in Brussel en bestond deze uit drie panels gewijd aan: migratie en binnenlandse zaken; energie-unie en klimaatmaatregelen en van onderwijs naar werk.